LEE FIELDS & THE EXPRESSIONS @ ARENBERGSCHOUWBURG, ANTWERPEN - 21/01/17

Nu de betreurde Sharon Jones definitief naar de eeuwige jachtvelden verkast is, en dat andere soulicoon Charles Bradley wegens maagkanker tijdelijk buiten strijd is, blijft Lee Fields zowat de enige vaandeldrager van de nog actieve wat oudere garde die nog rechtmatig patent heeft op de enige echte retrosoul. Tere ere van deze authentieke soulmuziek en met een nieuwe plaat onder de arm (“Special Night”, wederom een gemeenschappelijke worp van de man en zijn trouwe kompanen the Expressions) is de man dezer dagen op Europese tournee en zaterdag stond hij in een volle Arenbergschouwburg met zijn zeer fijne orkestje The Expressions om onze halfbevroren harten te verwarmen in deze bijtende winterkou.

Zes strak in het pak gehesen jonge heren betreden het podium en zetten een retestrakke ouverture in ter verwelkoming van Lee Fields himself. Voor zijn 66 lentes komt de soulveteraan (die debuteerde in het gezegende jaar 1969!) met dito glitterjasje uiterst kwiek en stijlvol het podium opgehost en zijn we vertrokken voor een uurtje masterclass in vintage soul waarin alle ingrediënten die het genre zo uniek maken in hun meest pure vorm aanwezig zijn: de moves & hipshakes en die kenmerkende from deep down inside dito soulgrom & twang : de man heeft het nog allemaal in de vingers, gouden keel én in zijn benen – ook mede dankzij een virtuoze band die hem strak regisseert volgens aloud recept : dit is tijdloze muziek voor een publiek van 7 tot 77.

Het concert opent mooi met een melancholisch “Coming Home” en direct nadien voorspelde een plechtstatig “Work to Do” uit het nieuwe album alleen maar goeds voor het verloop van deze passage in Flanders fields. Hier stond een man met een missie, zoveel was duidelijk. Fields werkethiek en zijn uitmuntend spelende band werkten aanstekelijk want ondertussen had een derde van de zaal het rode pluche al ingeruild voor een staanplaats in de frontstage en konden de shakes en grooves ook voor het podium à volonté ten berde gebracht worden tijdens een stomend “Talk to Somebody”. Ook de meer romantische zielen werden op hun wenken bediend met een zoetgevooisd “A Special Night”, titeltrack van het gelijknamige nieuwe album en een smachtende ode aan de liefde.

Daarna mocht onze oude, maar nog vinnige vos weer volop voluit gaan met een intense versie van de evergreen “You Just Can’t Win”. Verder hadden we nog recht op een korte bloemlezing aan soulparels uit ’s mans 5 albums tellende oeuvre dat sinds zijn artistieke wedergeboorte in 2002 met de regelmaat van de klok onder andere op het label “Truth & Soul” verscheen. Dit om dan uiteindelijk na bijna een uurtje between a smile and a tear aan te belanden bij wat hij zelf zijn signature song pleegt te noemen : “Faithfull Man”. Zijn Magnum Opus annex beginselverklaring, waarin hij zijn nog steeds indrukwekkende strot zeer nadrukkelijk liet zegevieren en omzeggens alles uit de kast haalde wat zijn gedrongen gestalte aan power en zeggingskracht vermocht. Hét orgelpunt en zondermeer dé ultieme uppercut van een kort, maar straf concert. Als langdurig afgedwongen bis, kregen we nog een mierzoet “Honey Dove” bij wijze van charmant wegwuivertje en daarna mocht het veld weer verder ontgonnen worden door de DJ van dienst as Lee Fields had already left the building ...

Deze energiek en vakkundig geserveerde portie soul van een uur en een kwart deed ons al uitzien naar een volgende keer … en waarom niet eens a slice of Lee Fields ten velde op Blues Peer ?

Steven Kauffmann

Foto © Anja Cleemput

SETLIST: Mars (intro) / Coming Home / Work to Do / Talk to somebody / Special Night / Just can’t win / Let him in / Don’t walk / Never be another / My world / Faithfull Man _ BIS: All I need is Lee (intro)
/ Honey Dove

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

ARENBERGSCHOUWBURG, ANTWERPEN - 21/01/17