WICONA @ BREUGHELZAAL, BREE - 27/01/17

Een zeer fijn concert was het vorige vrijdag in Bree. Geen spijt dat we de Rumours tribute in C-Mine en de dj-sets van Buscemi & Aliena bij George & The Bear in onze eigen hometown daardoor gemist hebben. Integendeel, want Wicona is écht een band naar ons hart, en dat heeft alles te maken met de razend knappe plaat August Heat die ze in 2015 gemaakt hebben. Een plaat boordevol sterke songs, en die speelden ze uiteraard in Bree.

De band van Harald Vanherf (gitaar, zang) bestond uit Luc Weytjens op toetsen, Kristof Meeuwissen op drums, Filip Wauters op gitaar & pedal-steel en Mirko Banovic op bas. Een geweldige groep dus, bestaande uit allemaal muzikanten met reeds de nodige 'whereabouts' in andere groepen. Samen zorgden ze voor een zeer goeie sound. Voeg daar nog aan toe: de werkelijk voortreffelijke songs van Harald Vanherf, en dan krijg je een concert zoals dit.

Er werd rustig begonnen met Landslide, een donker en traag nummer. Met Heatwave kregen we een brede, volle sound te horen, met bezwerende zang, wat ons zeker aan de The Triffids deed denken, maar soit, er zijn slechtere referenties denkbaar. Geen toeval trouwens, want Harald Vanherf fungeerde ooit als gastzanger bij een re√ľnieconcert van The Triffids in Hasselt. Stars was een nummer over een club in Zutendaal en bevatte een mooi (bijna) parlando stuk. En Hiding In The Dark deed ons een beetje aan The Beatles met dat gitaartje, absoluut een zeer mooi nummer.

Daarop volgde een uitstekende versie van de superbe single Sweet Valley Of God. Werkelijk een pareltje is dit, en een nieuwe belpopklassieker in wording. Minstens. Benieuwd trouwens wat The Triffids van dit nummer zouden vinden. Zutendaal, het zoete dal, the sweet valley. Een vruchtbare bodem voor geweldige rockmuziek alvast. Tussendoor moesten we toch ook lachen met wat Vanherf tussen de nummers vertelde, genre droge komiek.

Volgde ook nog een verrassende mooie cover van Waiting On A Friend van de Rolling Stones, echt goed gedaan. Daarna nog een drieluik van August Heat : (Don't Go) Hiding In The Dark bevatte heel veel galm, en brede klank, en bijzonder sfeervol. Het trage nummer Where I Am Calling From had veel bombast in de sound en de de afsluiter, Pictures Of Sunny Days was een hard nummer dat ons een beetje aan The Velvet Underground deed denken, en dat is altijd welkom.

Als toegift werd nog een song van Harald's vroegere band The Hoodoo Club gebracht, Beercans & Spoons, een heel goed en stevig nummer. En een mooie afsluiter van een relatief kort maar wel heel sterk concert. Ik ben alvast sindsdien nog meer fan van Wicona. En het goede nieuws is dat Wicona bezig is aan de opnames van een tweede plaat. Kijken we naar uit. Aja!

Marc Vos

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

CC DE BREUGHEL, BREE - 27/01/17