BLUES PEER @ PEER - 17/07/15

‘BRBF’, nu ‘Blues Peer’ is al jaren de vaste festivalafspraak voor alle liefhebbers van Rhythm & Blues muziek in België en omliggende landen. Welke blues liefhebber was niet eens een keer op de wei van Peer en genoot er van de losse sfeer, blues & rock muziek en bier? Niet voor niets zakten sinds 1985 vele grote namen uit de R&B af naar de festivalweide. Ook in Peer waren de genomen “crisis wijzigingen” als een kleinere tent, een ingekrompen backstage area, andere parkeer toestanden… zichtbaar. Niet alleen de naam veranderde maar ook de programmatie en het publiek. "Het programma wijkt al verscheidene jaren een beetje af van de vertrouwde paden…" zo vat de organisatie het in hun programmaboekje samen. Er wordt inderdaad opvallend meer rock gepland. Dat dit een onoverkomelijke slechte zaak moet zijn, is niet waar en kan zelfs ook voor verassingen zorgen. Wat is uiteindelijk “per definitie” “blues” en “rock”? E.e.a. is voor de liefhebber / kenner uiteraard voor enige, al dan niet persoonlijke interpretatie vatbaar. Dit jaar werden vooral vragen gesteld rond de komst van “K’ Choice”, “The Scabs” en Melissa Etheridge, die met Sarah Bettens wel een duet wou doen. Wij van Rootstime lieten het niet aan ons muzikaal hart komen en gingen goed voorbereid voor drie dagen naar Peer. 

Op vrijdagavond staan er vanaf 19u voor de openingsdag van de 31ste editie, de volgende vier bands gepland. In omgekeerde volgorde zijn dit, om met de headliner van die avond te kunnen beginnen, Ian Siegal (UK), Little Hook (BE), Little Steve & The Big Beat (NL), Sugaree (BE).

Sugaree

Stipt om 19u kondigt blokken koning Ben Crabbé de aftrap aan, na eerst vermeld te hebben dat de Belg Greg Van Avermaet (deze coureur was in 2006 de snelste in de Kattekoers in Zellik-Galmaarden) vandaag de tourzege behaalde. De Belgische band SUGAREE, die het een week eerder ook al op Hookrock deed, is de opener van Blues Peer 2015. De vier leden die dit collectief vormen zijn oude bekenden van o.a. “The Seatsniffers, “ Moonshine Reunion” en “The Rhythm Chiefs”. Ze waren, gezien ook al eerder geprogrammeerd, geen nieuwkomers op Peer. Bassist / zanger en aanvoerder is de lange Clark Kenis, ondersteund door Dusty Ciggaar (gitaar), Roel “Sniffer” Jacobs (sax) en Darryl Ciggaar (drums). Hun stijl is een mengeling van rockabilly en rock. Het viertal begint hun set met “Lonesome Tears In My Eyes” waarmee de trend al meteen is gezet. Dit nummer van “Johnny Burnette & His Rock & Roll Trio” werd in 1963 ook al door “The Beatles” op hun "Live At The BBC" gecoverd. Het vervolg is een strak swingende, rockende R&B set met andere klassiekers als “Yes I’m Loving You” (Big Al), “Sweet As She Can Be” (Billy Adkinson), “Baby Like To Rock” (The Tractors”) en “Two Times Nine” (Eddy Clearwaters). De finale wordt  “Sugaree”, een nummer dat o.a. toegewezen wordt aan Rusty York (1730), Fred Neil (1966), Elizabeth Cotten (“Shake Sugaree” - 1966), Nick Barker (2009), Graham Parker (2009) en “Grateful Dead” (Robert Hunter / Jerry Garcia - 1972). Ik laat de keuze aan jullie. 

Little Steve & the Big Beat

LITTLE STEVE & the BIG BEAT zijn Noorderburen en vervolgen tegen 20u15 het programma. “Little” Steven van der Nat (zang, gitaar), want zo heet die kleine en zijn maten (Bert Stevens (bas), Jody van Ooijen (drums) en de blazers Martijn van Toor (tenor sax) en Evert Hoedt (bariton sax)) werken al verschillende jaren aan hun carrière en begeleidden meerdere Amerikanen tijdens hun Europese tournee. We kunnen stellen, dat we de eerste echte en prima gespeelde blues door de tent hebben kunnen horen rollen. Little Steve & Big Beat brengen o.a. “Baby Don’t Do It, een uptempo R&B’er van James Brown, Otis Rush’ slow blues “Double Trouble”, met heel veel soul “Slip Away” (Clarence Carter) en nog enkele eigen nummers. Ik denk dat niet alleen ik, maar nog velen nu al een tevreden gevoel hadden.

Little Hook

Gezien ook hier géén “encores” vervolgt het programma rond 21u45 met een tweede “Little” en met een tweede Belgische band LITTLE HOOK. In dit nieuwe ondernemen van de Luikenaar van Luikenaar en ex-Tee bassist Renaud Lesire (gitaar, zang), wordt hij gesteund door aller “Big Dave” Reniers (zang, harmonica), een andere oud oudgediende Steve “Dynamite” Wouters (“Last Call”) en de jongere Bart Mulders (gitaar). Dit wordt opnieuw blues “and nothing but the blues…” De set start heel dynamisch met een energieke, verschroeiende instrumental, waarbij “Big Dave” al het onderste uit de harmonica kan haalt. Ook gitarist Bart Mulder is tijdens de set opvallend aanwezig. Dat er in de line-up geen bassist zit, kan niet als een gemis worden gezien. Na een ongelofelijke reeks met veel boogie / blues (“Coming Home”) is het snel 22u45 als er met Freddie King’s “Goin’ Down (Down, Down…)” afgesloten moet worden. Merk op dat de tent ondertussen geleidelijk goed vol gelopen is en dat dit voor Ian Siegal belooft!

Ian Siegal

De flegmatieke Britse blues cowboy IAN SIEGAL staat vanavond al voor de vijfde keer op de affiche. Vanavond zonder “The Missisippi All Stars”, maar met een “eigen” band, met (net uitgerust van zijn optreden eerder op de avond met “Sugaree”) gitarist Dusty Ciggaar, drummer Raphael + Schwiddessen en bassist Danny Van’t Hoff. Ook Siegal ziet het zitten en heeft een hagelwitte Telecaster omgehangen. Hij opent zijn set energiek en vervolgt met een funky James Brown medley, inclusief het nodige geschreeuw. Daarna staan er o.a.  “Jockey Full Of Bourbon” (Tom Waits - “Rain Dogs” - 1985), de blues / gospel standard “John The Revelator “ (1930 - Blind Willie Johnson), “She Got The Devil (In Her)” en “Back Door Man” op de set list. Siegal schakelt in de tweede helft van zijn set over naar Americana, wat niet bij iedereen even geslaagd overkomt. Afsluitend kunnen we zeggen dat de eerste avond in stijl afgesloten zal worden en dat velen onder ons naar de auto / camper of camping zullen gaan onder het neuriën van “Beulah Land” of van een of de andere song die hen bijgebleven is.  Ik kan me geen betere manier bedenken om deze veel te korte nacht in mijn busje in te gaan…. Tot morgen, tot zaterdag Blues Peer!

Eric Schuurmans

Foto © Michel Verlinden

 

VIDEO 1 - VIDEO 2 

 

VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3

 

VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3

Artiest info
website  
facebook  

PEER - 17/07/15

 

Sugaree

Little Steve & the Big Beat

Little Hook

Ian Siegal