WIM MERTENS ENSEMBLE @ OLT RIVIERENHOF, DEURNE - 22/07/15

Componist, pianist, contratenor, gitarist, musicoloog, Vlaams cultuurambassadeur en ex-genomineerde voor de titel van De Grootste Belg. Inderdaad, Wim Mertens is het allemaal. Zijn hoge stem weergalmt over verschillende continenten; van Europa en de Verenigde Staten tot Japan en Rusland. Mertens is bovendien een krak op piano en klassieke gitaar. Mertens werkte in het verleden ook als producer bij Studio Brussel en was freelance muziekjournalist voor het weekblad Knack. Zijn muziek lijkt opmerkelijk eenvoudig, gestroomlijnd en verteerbaar. Toch wijkt de Limburger vaak af van de academische regels van de klassieke muziek, waardoor hij steeds blijft verrassen.

Uitverkocht staat altijd leuk op de affiche, en een man als Wim Mertens verdient dat ook, ondanks het feit dat zijn muziek voor de meesten allesbehalve alledaags te noemen is. Meer dan 80 albums prijken op zijn repertoire en vanavond komt hij een nieuwe voorstellen: ‘Charaktersketch’. Dat doet hij in de eerste set waarbij het album quasi integraal wordt gespeeld bijgestaan door 4 strijkers en 1 blazer die samen met hem zijn ensemble vormen. De nummers zijn vooral instrumentaal, evenwichtige gedragen door het kwintet en de piano, gelardeerd met wat zang. Ogenschijnlijke eenvoud en repetitieve thema's hullen de nummers in een bijzondere sfeer. Het lijken gesofisticeerde etudes waarbij elk instrument een gelijkwaardige positie bekleedt. Alleen de zang doet me soms de wenkbrauwen fronsen. Wim Mertens heeft een hoge stem waarmee hij nagenoeg onverstaanbare teksten als een soort van instrument toevoegt aan het geheel. Het past soms wonderwel, en maakt het misschien interessanter maar zeker niet mooier. Gelukkig is het doel van kunst niet om mooi te zijn, maar om emotie te veroorzaken. Wim Mertens koos voor zijn eerste set uit: Wegzuwünschen, Unwillen-nichtwollen, Wie mich dünckt, Earmarked, Reihengewebe, Überhandnehmend, Post and postures en The place of a Gap.

Voor het tweede deel put Wim Mertens uit zijn rijke catalogus en brengt ons helemaal in de sfeer van 'The Belly of an Architect', de film van Peter Greenaway waarvoor hij de intrigerende soundtrack schreef. De Proximus-tune doet meteen een belletje rinkelen en 'Close Cover', misschien wel zijn bekendste werk, klinkt weemoedig en astraal en dompelt het Rivierenhof onder een deken van welbehagen. En ook 'Struggle for Pleasure' bekoort een ademloos publiek. Dat geniet voluit van het extra lange concert van pakweg een uur of drie. Een staande ovatie is dan ook de logische afsluiter van zoveel schoonheid. Wim Mertens laat vandaag nogmaals zien dat, zijn zang niet te na gesproken, zijn werk schittert aan het firmament van de hedendaagse klassieke muziek. Wie hem nog eens live aan het werk wil zien kan op 23 augustus naar het Openluchttheater van Oostende of op 25 september naar de AB in Brussel.

Johan Vanonckelen

Foto © JiVe

Meer Foto © JiVe

Dirk Descheemaeker, klarinet, sopraansax
Bert Van Laethem, viool
Liesbeth De Lombaert, altviool
Lode Vercampt, cello
Ruben Appermont, kontrabas
Wim Mertens, piano, stem

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
   

OLT RIVIERENHOF, DEURNE - 22/07/15