DANIEL NORGREN @ N9, EEKLO - 20/06/15

Daniel Norgren…… het is onbegonnen werk een passend etiket te kleven op het oeuvre van deze man uit het Zweedse Boras. Countryblues, epische ballads en invloeden uit gospel, country, soul ,rock, en dan vergeet ik er nog een paar, maken van deze man een unicum. Zijn tot op heden verschenen 5 albums nam de man het liefst thuis op, in de gezelligheid van zijn woonkamer, ver weg van alles en in alle eenzaamheid met de Scandinavische kou buiten de deur. En waar hij vroeger live vooral als one-man band optrad laat hij zich de laatste tijd door enkele extra muzikanten omringen. In een overvolle N9 was dit een contrabassist die sporadisch ook op pump organ en Casyo synth zijn kunsten vertoonde en een drummer die ook enkele gitaarpartijen verzorgde en natuurlijk

Daniel zelf op gitaar, piano & accordeon. Voeg daarbij zijn uniek gruizig stemgeluid en de heerlijke backing vocals en je krijgt een beeld hoe het zaterdagavond klonk op Eeklose N9 podium. De man heeft een nieuwe cd uit, ‘Alabursy’, een beetje voor hem a-typische plaat, heel sfeervol, maar zonder 1 up-tempo song, en velen vroegen zich af hoe zich dit live zou laten vertalen. Onder de dreigende tonen van ‘The Summer Chafer’, openingssong van de cd, betraden de 3 mannen onder luid applaus het podium en bij de laatste tonen ervan werd het instrumentale’ Alabursy’, tevens laatste song van de cd, ingezet.

De prachtige ballads ‘ Lonely Girl ‘ en ‘If You Look At The Picture Too Long’ volgden. In de zaal heerste bijna een sacrale stilte. Pas toen Daniel zijn pianokruk verliet en de accordeon omgorde voor ‘Everything You Know Melts Away Like Snow’ en thank you prevelde viel het eerste woord. De rest van het nieuwe album volgde , zij het in andere volgorde dan op de cd. Je werd als het ware meegezogen in de wondere wereld van deze rasartiest. Het zou inderdaad ongepast zijn geweest het oudere werk te mixen met de verstilde pracht van de nummers van de nieuwe plaat. Pas als de nieuwe cd er volledig opzat werd het tempo wat opgeschroefd.

De gitaren namen het duidelijk over van de toetsen wat resulteerde in schitterende versies van ‘Black Vultures’ en een ellenlange bijna bezwerende versie van ‘ Moonshine Got Me’, beiden tracks uit ‘Bucks’ zijn vorig album. Hoogtepunten er uit filteren is niet makkelijk, het optreden was een langgerekt hoogtepunt, maar ‘Putting My Tomorrows Behind’ ,de ballad die daar op volgde bezorgde , mede door de hemelse samenzang, menigeen kippenvel. Veel meer dan een sporadisch dank u wel reikten de bindteksten niet , maar geen mens die zich daar aan stoorde, teveel geleuter zou de sfeer toch maar gebroken hebben.

Met ‘Everlasting Friend’ kwam er een eind aan een beklijvend optreden. Het razend enthousiaste publiek eiste en kreeg natuurlijk een bisronde , waarin Daniel vroeg om na het optreden gerust een babbeltje met hem te komen slaan, wat door menigeen in dank werd aanvaard. Na ‘Once a Queen ‘ en de herneming van ‘Alabursy’ kwam er helaas een einde aan al dat moois. De groep sloot met dit optreden hun Europese tournee af, ’s anderendaags trokken ze richting thuisland, en gelet op de cd verkoop achteraf zullen hun koffers ettelijke kilo’s lichter hebben gewogen dan in de heenreis. Club N9 hield blijkbaar het best voor laatst en had zich echt geen betere seizoensafsluiter kunnen wensen.

Jan Van Streydonck

Foto © Jurgen Dhont (N9)

Setlist: Intro The Summer Chafer, Alabursy, Lonely Girl, If You Look At The Picture Too Long, Everything You Know Melts Away Like Snow, The Fox Chase, As Long As We Last, Like There Was A Door, Why May I Not Go Out And Climb The Trees, Worthless, Highbird, Black Vultures, Moonshine Got Me, Putting My Tomorrows Behind, Everlasting Friend , Bis: Once A Queen, Alabursy (reprise)

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO -  20/06/15