SUPER CHIKAN @ CROSSROAD, OLEN – 28/06/15

De Olense Crossroad wilde in schoonheid afscheid nemen van het bluesseizoen want niemand minder dan Super Chikan was te gast in de Olense blueskroeg, die ondanks de eerste tropische temperaturen toch wel wat publiek trok. James Johnson, alias Super Chikan is dan ook geen nobele onbekende, want ooit maakte hij furore op het befaamde Gevarenwinkelfestival, zeven jaar geleden. Toen was de gewezen katoenplukker bij zijn eerste Belgische passage onder meer te gast in Herselt, waar de hij de ganse tent platspeelde met zijn aanstekelijke riffs. We keken dan ook uit naar de komst van deze 64-jarige delta-bluesman uit de Mississippi (Clarksdale, hometown van ene Robert Johnson)

Dat soort repertoire bracht één van de nog weinig overgebleven Deltamuzikanten ook in de Kempen, een mix van Delta- en Chicagoblues. En dat klonk vrij aardig. Super Chikan werd voor zijn minitournee in Nederland en België begeleid door een knap Nederlands trio uit de buurt van Rotterdam. De bekende zanger/gitarist Harold van Dorth (van Fat Harry & The Fuzzy Licks) en zijn twee kompanen Jan Markus op bass en drummer Eduard Nijenhuis, heren die vaak ingehuurd worden om Amerikaanse bluesartiesten te begeleiden.

Iets over zessen begonnen de drie Nederlanders aan hun opdracht met een muzikale intro, waarna Super Chikan himself op het strijdtoneel verscheen met in zijn zog een reeks zelfgemaakte gitaren. Dat hij onder meer de mosterd haalde bij Freddie King, Jimmy Reed en Albert King was al vlug te horen. Deze autodidact speelde dan ook nogal wat covers, die telkens een speciale versie meekregen. Dat had ook te maken met het gebruik van zijn wahwahpedaal, waardoor een uitzonderlijke gitaarklank werd voortgebracht. Daardoor kregen bekende nummers als ‘Hide Away’, ‘You Got me Runnin’ en ‘You Don’t Have T Go’ toch een speciale versie mee. Dat had ook te maken met de slide, die hij meermaals gebruikte zoals in ‘Born In Mississippi’ en waarin Super Chikan een stevig gitaarduel aangaat met Fat Harry. Leuke afsluiter van een uurtje erg genietbare blues.

Na de vrij lange pauze bleef het publiek zich amuseren en werd er ook flink gedanst op de tonen van ‘Kansas City’, ‘Stormy Monday’. Ook kroegbaas Dirk (alias ‘de Chiet’) deed zijn (dans)duit in het zakje op de tonen van Bo Diddley. Leuk moment. En zo ging het feestje nog even door, maar jammer genoeg moesten we ons reppen voor de (laatste) trein naar Geel. Daar waren op het marktplein The Electrophonics te gast met in hun rangen voor het eerst met een extra-saxspeler JB Biesmans, ex-Blues Lee. Dit om het gratis dansfestijn van Radio Modern op te vrolijken. Ook hier werd die opdracht vlekkeloos volbracht zodat deze drukke bluesavond voor mij vrij geslaagd te noemen was. Het eerstvolgende concert in de Crossroad is op zondag 9 augustus met het Britse trio The Lewis Hamilton Band, een gratis bluesrock concert overigens.

Sis Van Hoof

Foto © Sis Van Hoof

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

CROSSROAD, OLEN – 28/06/15