5TH EUROPEAN BLUES CHALLENGE @ AB, BRUSSEL - 12/03/15

FRED & THE HEALERS
HOWLIN’ BILL
HIDEAWAY

 

 

Voor drie dagen was Brussel het epicentrum van de Europese blues, want de European Blues Union had er zijn tenten opgeslagen. Onze nationale concerttempel, de AB, was gekozen om het bluescircus te ontvangen voor een wedstrijd waarin 20 Europese bands om de eer van beste Bluesband van Europa, zouden strijden. Vooraleer dit gebeurde was een galanight georganiseerd waarin drie van onze Belgische topbands het podium van de AB mochten betreden. Zo mochten we ons opmaken voor het bezoek van Hideaway, Howlin Bill en Fred & The Healers.

Drie bands die in het verleden ons land hadden mogen vertegenwoordigen in een eerdere editie van de Challenge. Zo mocht Hideaway de spits afbijten. Ze hadden in Toulouse ons land heel sterk vertegenwoordigd en mochten nu, op een zucht van hun 30 jaar bestaan, de AB op stelten zetten. Er was veel volk komen opdagen voor deze openingsavond en elk van de bands wist zich vertegenwoordigd door een brede schaar van enthousiaste fans. Zoals we van de jongens gewoon zijn, kregen we een zeer energiek concert voorgeschoteld, met al de nodige ingrediënten. Ralph en zijn kornuiten zijn gewoon steengoed en dat bewijzen ze telkens weer op hun optredens. ‘A Good Time For The Blues’, het steeds ontroerende ‘Members Only’, Rick Vito’s ‘I Can’T Lay My Guitar Down’, het duchtig meegebrulde ‘Mean Machine’ en ‘Mustang Sally’ als afsluiter is maar een kleine greep van wat we tussen de kiezen kregen. Sterk!

Hierna kregen we de allereerste winnaar van de Blueschallenge op het podium, Howlin Bill dus..In 2011 wist namelijk deze prestigieuze trofee mee te brengen naar ons land. Nog steeds in het goede gezelschap van de gebroeders Hontelé en Walkin Winne. Hoewel…”walkin” was er niet veel bij, want onze Winne diende met de voet, stevig in plaaster ingepakt, op een stoel te spelen. Niets onoverkomelijk bleek want we kregen een typische Howlin Bill set voorgeschoteld. Stevig gitaar werk van Little Jimmy, Wim goed bij stem als altijd en de ritmesectie zorgde voor de perfecte afwerking. Kleine greep uit Bill's repertoire: ‘I’m Hungry’, ‘Get Up’, ‘Midnight Hero’, ‘Bell Boy John’ en ‘Fifty Reasons’. De set werd even onderbroken door een tussenkomst van Thomas Ruff, voorzitter van de EBU, die Wim zijn welverdiende trofee kwam overhandigen. Na 4 jaar omzwervingen uiteindelijk iets om op de kast te zetten. Puik optreden dat door heel de AB werd gesmaakt.

Afsluiter van de dag waren Fred en zijn Healers, Nicolas Sand en Cédric Cornu. Speciale avond voor hen want de band bestaat 20 jaar en het werd dus een stevige verjaardagsparty. Fred weet zich ook geruggensteund door een stevig schare fans die mee hielpen om de AB in vuur en vlam te zetten. Een potje stevige bluerock voor de liefhebbers, die onder andere de ‘Lovers Boogie’ wel konden smaken. Nadien trokken wij nog de Brusselse nacht in , want er waren her en der nog wat optredens voorzien in enkele cafés. Niet te lang echter want er stonden ons nog twee lange dagen te wachten.

Marc Bouillon

Foto © Karim Hamid

     
     
     
     
           
     
     
     
     
           
     
     
     
     
           
     
     
     
     
           
     
     
     
     
           
     
     
     
     
           

Meer foto's klik hier FRED & THE HEALERS © Karim Hamid

Meer foto's klik hier HOWLIN’ BILL © Karim Hamid

Meer foto's klik hier HIDEAWAYS © Karim Hamid