ANDY TIMMONS @ SPIRIT OF 66, VERVIERS - 24/03/15‏

Elke keer dat Andy Timmons in Europa tourt staat hij op het podium van de Belgische muziek club Spirit Of 66 in Verviers. Het kan niet anders of club eigenaar Francis Geron moet een echte fan zijn van deze gitaar virtuoos. Andy is inderdaad een van de beste gitaristen van zijn generatie. Dus reden Alain Broeckx en ik nog maar eens naar het zuiden van het land om deze fenomenale band aan het werk te zien. We waren niet de enige, want er was heel wat volk op deze aantrekkelijke affiche af gekomen. Het is wel speciale muziek. Voor dit instrumentaal optreden moet je natuurlijk interesse hebben. Buiten de bis nummers werd er de hele avond niet gezongen. Ook het voorprogramma Ciro Manna speelde instrumentale muziek. Dit Italiaanse trio mocht een half uur het publiek opwarmen met hun instrumentale jazz rock. Zelf had ik nog nooit van Ciro Manna gehoord en dus lieten we ons verrassen door Marco Galiero op de Fender bas, Antonio Muto op de drums en frontman en gitarist Ciro Manna. Ciro heeft twee albums op zijn palmares, het debuut album 'Feel N'Groove' en zijn recentste cd 'X Y'. De titels van de songs hadden wel een heel originele titel. De Italianen begonnen met 'X 1' en gingen verder met 'X 2', twee songs uit het laatste album van Manna. Hun muziek lag in de lijn van wat Andy Timmons later op de avond zou brengen. Het minste wat je kon zeggen was dat het drie prima en gedreven muzikanten waren die op het podium stonden. Ze gingen er vol voor en Ciro Manno bewees dat hij ook een erg goede gitarist is. Ze konden mij alle drie bekoren. Bassist Marco Galiero plukte aan zijn dikke snaren alsof hij nooit iets anders gedaan had en drummer Antonio Muto etaleerde zijn klasse door zijn gevarieerde en klasse vol slagwerk. Daarna keerde de band terug naar hun debuut album met 'Ciro's Funk', 'Rain Fall' en 'Sparkles On The Road'. Ze namen afscheid zoals ze begonnen waren met 'X 3'. Voor wie van instrumentale jazz rock houdt is het de moeite om eens te gaan luisteren naar de albums van Ciro Manna. (foto's)

Er moest niet zoveel veranderd worden op het podium voor het tweede trio van start kon gaan. Het drumstel en bas versterker bleven staan en de twee grote Mesa Boogie versterkers van Andy stonden samen met zijn extra groot pedaal bord al op de bühne. Het trio zou gedurende hun set nummers spelen uit de albums 'Resolution', 'That Was Then, This Is Now' en 'Andy Plays Sergeant Pepper'. De setlist werd nog aangevuld met een paar nieuwe songs die op het volgende album te horen zullen zijn. Andy begon dadelijk met een lange gitaar riff op zijn Ibanez gitaar aan 'Super 70's', terwijl drummer Rob Avsharian hem ondersteunde op zijn cimbalen. Even later viel Mike Daane in met de basgitaar en we waren vertrokken voor meer dan honderd minuten instrumentale progressieve rock van hoog niveau. Ook in 'Pink Champagne' liet Andy flarden van zijn grote klasse horen. Dummer Avsharian klopte rete strak op zijn trommels en maakte goed gebruik van zijn cimbalen. Erg goed was 'Welcome Home', een nieuw nummer dat zeker op het volgende album zal staan. Rob Avsharian herhaalde steeds de snelle groove op zijn drumstel en bassist Mike Daane liet zich op zijn Fender Jazz bas heel positief gelden. Met het heel ingetogen trage nummer 'That Day Came' bleef Timmons nieuwe songs spelen. Voor mij was dit één van de beste songs van de avond. Het gevoel dat de gitarist in zijn spel legde was fenomenaal. 'Beautiful Strange' ging helemaal de psychedelische weg op met drie muzikanten die al hun registers open trokken en regelmatig van ritme wisselden. Andy en Mike zochten elkaar op en toonden aan elkaar hun klasse. Op het recentste album van Andy Timmons 'Sergeant Pepper' speelt de gitarist niets anders dan Beatles covers maar dan wel op zijn eigen manier. De originele songs hebben een tekst dus nodigde de frontman het publiek uit om luidop mee te zingen op deze muziek. Het trio begon aan The Beatles medley met ‘Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band', dat naadloos over ging in een schitterend 'With A Little Help From My Friends'. Vervolgens passeerde nog 'Lucy In The Sky With Diamonds' de revue om te eindigen met het prachtige "A Day In The Life'. Het slot van dit laatste nummer was een beetje chaotisch door de vervorming van de gitaar klanken.

Andy Timmons zou het hele optreden geen seconde stil staan en bestreek het hele podium. Na The Beatles medley was het terug eigen werk met 'Recordame'. Het nummer groeide elke seconde qua ritme en intensiteit, om te eindigen zoals het begonnen was, namelijk heel ingetogen. Buiten Andy blonk vooral drummer Avsharian uit door zijn uitmuntend slagwerk. Het ritme werd op getrokken en de frontman liet zijn vingers behendig en snel over de hals van zijn Ibanez gitaar glijden in 'Deliver Us'. Bassist Mike Daane zorgde met de diepe baslijnen voor een lekkere meegaande groove. Met stevige snelle ritmische slagen op zijn toms begon Rob aan 'Helipad'. Bassist Mike zorgde met een EBow voor een speciale klank op zijn bas gitaar. Dit is futuristische rock met Andy Timmons die boven zichzelf uitsteeg en soms leek te improviseren. Andy kondigde nog een nieuw nummer aan. 'Sanctuary' begon rustig, maar veranderde in een hoge snelheids trein met een explosie van geluiden. Die plotse ritme verandering kregen we nog een keer te horen in deze heel knappe song. Andy gunde zichzelf wat rust en gaf het podium aan Mike met volgende lovende woorden: Ik geef het podium nu aan een heel goede componist, een prima muzikant, een knappe bassist en vooral een goede vriend. Daarna begon bassist Mike Daane aan een betoverende ingetogen bas solo van drie minuten. Hij beroerde de vier dikke snaren van zijn Fender Jazz Bas met zoveel gevoel dat heel de Spirit Of 66 er stil van werd. Het leverde Mike een langdurig applaus op. De finale werd ingezet met ongelooflijk mooie 'Electric Gipsy'. Drie klasse muzikanten die met subliem gevoel alles uit de kast haalden. Zonder twijfel het kippenvel moment van dit optreden en dan moest het meest bekende nummer van Timmons, 'Cry For You' nog komen. De gitarist had deze song tot op het laatste gehouden. Tien minuten liet hij het publiek genieten van dit pareltje. De gitaar klonk ongelooflijk vet en soms ging ze door merg en been. Dan gingen de vingers van Andy super snel over de snaren, om even daarna de noten langdurig aan te houden. Een staaltje van vakmanschap. Maar het optreden draaide niet alleen om Andy Timmons. De twee muzikanten aan zijn zijde lieten zich evenmin onbetuigd. Drummer Rob Avsharian had ik nog niet bij Andy gezien, maar hij is een enorme verrijking voor de band. De klasse van bassist Mike Daane kennen we natuurlijk al langer, maar hij blijft steeds bevestigen. Een daverend applaus en een geroep om meer was het logische gevolg.

Er stonden al heel het optreden twee trombones op het podium en bij de toegift werd duidelijk waarvoor die dienden. Twee zussen, twee fans zijn Andy kwamen het podium op om op deze blaas instrumenten te spelen. Ook de Italiaanse gitarist Ciro Manna kwam de Andy Timmons Band vervoegen. Er werd gekozen voor het soul nummer 'Hold On I'm Coming' van Sam And Dave uit de late jaren zestig. Het podium stond nu goed vol met deze zes muzikanten. Op deze eerste gezongen song werd een feestje gebouwd. Zelfs de roadie kwam op het podium dansen en het refrein meezingen met Andy. Als tweede en laatste toegift kregen we nog een gezongen song, namelijk 'And The Wind Cries Mary' van bluesrock legende Jimi Hendrix. Hier nam Ciro de eerste gitaar solo voor zijn rekening en hij zette zijn beste beentje voor en liet horen dat hij ook weet hoe een gitaar bespeeld wordt. De aanwezigen wisten zijn intens vingerwerk heel erg te appreciëren. Nu mocht Andy natuurlijk niet achterblijven en hij begon op een meesterlijke wijze aan de tweede solo. Hemelse klanken vloeiden uit de Ibanez van Timmons die de puntjes op de i zette en bewees dat hij de gitaar virtuoos is waarvoor de mensen naar de Spirit Of 66 in Verviers waren gekomen. Zeer knap einde van een prachtig concert.

Walter Vanheuckelom

Foto © Walter Vanheuckelom

meer foto's © Walter Vanheuckelom

meer foto's © Alain Broeckx

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

SPIRIT OF 66, VERVIERS - 24/03/15