AVISHAI COHEN @ DeROMA, BORGERHOUT - 13/03/15

Bassist/componist Avishai Cohen, geboren in Israël, studeerde aanvankelijk klassieke piano maar na het horen van de legendarische Jaco Pastorius schakelde hij al snel over naar de elektrische bas. Zijn buitengewone techniek en ongewone manier om de akoestische bas te bespelen, hebben hem intussen tot een fenomeen gemaakt. In zijn composities weet hij moeiteloos westerse en oosterse invloeden te versmelten tot een heel persoonlijke stijl. In het voorjaar van 2010 was hij al te gast bij in de Roma voor een magistraal optreden met zijn kwintet. Over zijn passages op Jazz Gent en Jazz Middelheim wordt nog gesproken, Ditmaal brengt hij de jonge talenten Nitai Hershkovits (piano) en Daniel Dor (drums) mee en stelt meteen in primeur zijn nieuwe cd 'From Darkness' voor,

  

Het gebeurt niet alle dagen dat de Roma een jazzconcert volledig uitverkoopt. Maar Avishai Cohen krijgt alle stoeltjes moeiteloos vol en niet alleen met oude jazzliefhebbers die opgevoed zijn met pure swing, maar ook met opvallend veel jong volk, aangetrokken door zijn expressieve manier van spelen. Want het moet gezegd: Avishai Cohen is een van de meest opvallende instrumentalisten als je hem live bezig ziet. Als je er dan nog bijneemt dat bass en drum meestal als motor dienen en iets minder als solo-instrument, dan is lijkt een triorond een bassist nog net iets specialer. 

Vandaag stelt Avishai Cohen zijn nieuwe CD 'From Darkness' voor, opgenomen met het aanwezige trio. Alle composities daarin zijn van hem zelf, behalve 'Smile', een klassieker van Charlie Chaplin, die hij in zijn persoonlijke stijl inkleurt. De volle enthousiaste zaal heeft duidelijk een gunstige invloed op zijn eerste concert, want hij vliegt er direct met veel overgave in. Hij stelt vrij snel zijn bandleden voor, talentrijke jonge kerels die al goed op elkaar zijn ingespeeld. In de reguliere set krijgen we de nummers uit 'From Darkness' te horen, een afwisselend palet van ritmes waarbij nu eens geflirt wordt met Latijnse toetsen en drumgefladder, dan weer gemusiceerd met lyrische ballads waarbij de piano het ritme aangeeft en de bas de melodie bepaalt. Het lichtvoetige 'Abie' dat hij opdraagt aan een vriend, is een vriendelijk uptemponummer, maar we krijgen ook een paar bevlogen nummers die op een rockconcert niet zouden misstaan en eerder neigen tot headbangen dan met het voetje te wiebelen. De pittige drumstijl van Daniel Dor is daar niet vreemd aan, en pianist Nitai Hershkovits voelt perfect aan wat de bassmaster zinnens is. En Avishai Cohen zelf heeft het publiek meegenomen op een trip, gedragen door vier stevige snaren.

 Een stevige staande ovatie verwacht een stevige bisronde, maar daar verrast Avishai Cohen ons met 'Nature Boy', dat hij ingetogen en met overtuiging zingt, passend bij zijn manier van spelen. We krijgen ook nog een gezongen Spaans cancion, pure poëzie. Na nog een staande ovatie kan een zichtbaar bewogen Avishai Cohen geen afscheid nemen zonder ons met een extraatje naar huis te sturen. Hoewel, naar huis is relatief, want achteraf kwam hij nog 'even' zijn nieuw album signeren en dat heeft meer dan een uur geduurd. De langste rij en signeersessie die ik ooit heb gezien in de Roma bewijst alleen maar dat jazz bijlange na niet dood is, integendeel. De oude legendes verdwijnen stilaan of zijn al verdwenen en nieuwe talenten geven moderne impulsen aan het genre. Avishai Cohen doet dat met verve, meeslepend, explosief, melodieus en met een overgave die het publiek aanspreekt. Een superster.

JiVe

Foto © JiVe

Meer Foto © JiVe

Band:

Tracklist 'From Darkness': 1. Beyond / 2. Abie / 3. Halelyah / 4. C#- / 5. Ballad for an Unborn / 6. From Darkness / 7. Lost Tribe / 8. Almah Sleeping / 9. Signature / 10. Amethyst / 11. Smile

 

 

 

 

Artiest info
website  
   

DeROMA, BORGERHOUT - 13/03/15