CHUCK RAGAN & THE CAMARADERIE @ TRIX, ANTWERPEN - 28/03/15

Tim Vantol

Skinny Lister

Boeiende muziekavond met voor elk wat wils.

Chuck Ragan (° 30/10/1974, Houston - Texas) heeft in het verleden zijn sporen verdiend in de post-hardcore groep Hot Water Music maar doet het solo iets rustiger aan, al is dat relatief. Hij speelt dan wel op een akoestische gitaar maar de muzikale gedrevenheid en passie stralen onverminderd van hem af. Voordat Chuck aan de beurt is zorgen Tim Vantol en Skinny Lister ervoor dat het publiek reeds in stemming wordt gebracht.

Tim Vantol is een Amsterdamse singer-songwriter en hij is een muzikant die uitermate fel zingt en speelt. Hij heeft een sterke zangstem wat vooral tot uiting komt als hij een stukje niet versterkt zingt. Zijn gitaarspel is bovengemiddeld en zijn teksten zijn meer dan zinvol. Ik wil zeker enkele nummers vermelden uit zijn  half uur durende set : “Broken Mirror” uit zijn eerste plaat, “Nothing” dat hij inleidt met een sneer aan de (sensatie)pers die de vliegtuigcrash in Frankrijk schaamteloos uitbuit en afsluiter “If We Go Down, We Will Go Together” dat het publiek enthousiast meezingt. Onder het publiek zijn er behoorlijk wat Nederlanders die hun landgenoot een warm onthaal geven. Hij maakt op mij ook een heel goeie indruk met zijn folkrock nummers, ik had nog nooit van hem gehoord maar hij moet niet onderdoen voor vele Britse / Amerikaanse genregenoten. (meer foto's)

Skinny Lister mag de temperatuur in de zaal nog wat opdrijven met zijn wervelende folkrock. Figuurlijk dan want het is reeds bloedheet in de Trix-club. Skinny Lister brengt in april zijn tweede album “Down On Deptford Broadway” uit. Het zestal resideert in Londen maar de leden zijn uit alle windstreken afkomstig. Skinny Lister is een feelgood band pur sang, het spelplezier spat van het podium. De muzikanten gaan uitermate fel en wild tekeer, hun folkrock is verwant aan Mumford & Sons maar veel minder gepolijst. Het zijn vooral de leadzanger/gitarist Dan Heptinstall en de expressieve leadzangeres Lorna Thomas samen met de accordeonist die de aandacht trekken. Ze hebben een flagon met rum als zevende groepslid bij die ze laten rondgaan in het publiek. Feestnummers zoals “Trawlerman” met vijfstemmige zang en het catchy “Rollin’ Over” met participatie van het publiek doen de aanwezigen uit de bol gaan. De groep doet me ook aan The Pogues denken en is ideaal om op zaterdagavond een feestje mee te bouwen. (meer foto's)

Om kwart voor tien is het dan aan Chuck Ragan en zijn kompanen. Hij wordt vergezeld van violist Jon Gaunt, bassist Joe Ginsberg, Hot Water Music drummer George Rebelo en pedalsteelspeler Todd Beene. Hij opent met “Something May Catch Fire” en “Vagabond”, twee nummers uit zijn vorig jaar verschenen vierde soloalbum “Till Midnight”. De zang van Chuck fel noemen is een understatement, zijn stem is rauw en gruizig en bij momenten schreeuwerig. Hij geeft zich ten volle en de muziek zou je als een ruige versie van Bruce Springsteen kunnen omschrijven. Ik zag Chuck een aantal jaren geleden het voorprogramma  verzorgen van The Gaslight Anthem en ook met hen is hij verwant. Het is stevige rockmuziek maar het is de instrumentatie die het verschil maakt met de akoestische gitaar van Chuck, de pedalsteel van Todd en de viool van Jon wat atypisch is voor rockmuziek. Ondanks deze eerder typische country(rock) instrumentatie gaat er een ongelooflijke kracht uit van de muziek. Meestal wordt er stevig gemusiceerd maar af en toe wordt er wat gas teruggenomen zoals met het van een smachtende viool en lapsteel  voorziene “You Get What You Give” en “Rotterdam”.

Chuck is heel dankbaar, hij spreekt ettelijke keren zijn appreciatie uit voor het publiek. Er komen ook enkele nieuwe songs aan bod zoals rustpunt “Flame In The Flood”. Chuck en violist Jon Gaunt spelen onder hun tweetjes “Meet You In The Middle”, voor “Wish On The Moon” komt een extra violiste het duo nog versterken. De accordeonist van Skinny Lister en Tim Vantol komen ook nog even een gastrol vertolken. Na goed anderhalf uur sluiten ze uiteindelijk af met de knappe countryrocksong “The Boat”. Het was een goed gevulde muziekavond in de Trix-club, die de aanwezigen zeker gesmaakt zullen hebben.

Lou

Foto © JiVe

Meer Foto © JiVe

 


 

Artiest info
Website  
facebook  

TRIX, ANTWERPEN - 28/03/15