FICTION PLANE @ ABclub, BRUSSEL - 10/03/15

.

Artiest info
Website
 

AB, BRUSSEL - 10/03/15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Britse rockcollectief Fiction Plane gaf ons in een zo goed als uitverkochte AB club een voorsmaakje van hoe ze dit jaar de zomerfestivals plat gaan spelen. Frontman en zanger-bassist Joe Sumner liet in een anderhalf uur durende set van maar liefst negentien songs, zelden het tempo zakken en pakte het ganse publiek in met zijn sympathieke en begeesterde aanpak. Fiction Plane komt met een paar maanden vertraging zijn nieuw album “Mondo Lumina” voorstellen en gaat hiermee duidelijk opnieuw een poging doen om een topplaats in de pop-rock charts te veroveren, wat hen ooit al lukte met hun album “Left Side Of The Brain”. Kwaliteiten zat, zo mochten we vanavond nog ondervinden bij het enthousiaste  rocktrio van frontman Joe Sumner, gitarist Seton Daunt en zanger-drummer Pete Wilhoit, dat versterkt wordt door de Nederlandse zanger –gitarist Okke Punt. Maar liefst de ganse nieuwe plaat “Mondo Lumina” kregen we voor de kiezen in een wervelende set, afgewisseld met hoogtepunten uit hun oudere werk.

Als de naam Joe Sumner bij u geen belletje doet rinkelen, dan zal de naam Gordon Sumner, aka Sting, dit gegarandeerd wel doen. Inderdaad, Joe Sumner is de zoon van The Police grootheid, hoewel hij hier nooit heeft mee uitgepakt en zelf zijn weg wil banen naar de top. Fiction Plane toerde wel ooit mee als voorprogramma van The Police reünie tournee, maar welke band zou nu zo een aanbod weigeren? De feiten zijn er, net zoals de goede artistieke genen en zelfs de looks die Joe inderdaad van zijn vader heeft geërfd. Als je je ogen sluit zou je soms denken dat je Sting zelf achter de micro hebt staan, gekruist met de vocalen van de Ierse grootmeester en U2 frontman, Bono. Joe Sumner heeft een geweldige stem, is een virtuoze bassist en verstaat bovendien perfect de kunst om zijn publiek op te jutten en tegelijkertijd te charmeren. Zelfs enkele woorden Nederlands en Frans rollen uit zijn mond en hij belooft bovendien dat er na het concert rijkelijk gerstenat zal vlooien, ons internationaal visitekaartje, dat ook bij hem in de smaak valt.

Er werd in de eerste plaats echter muziek gespeeld en veel opwarming heeft Fiction Plane hierbij niet nodig. De zomerse, vrolijke sfeer zit er al dadelijk in, bij de zonnig rockende opener “Where Do We Go From Here” uit hun nieuwe plaat Mondo Lumina, een deuntje dat je moeilijk uit je oren krijgt. Het staat verzekerd op de eerste rij  voor de hitparade, net zoals de knappe rockballade “Flesh And Bone”, dat menig vrouwenhart doet smelten, maar vanavond toch extra instrumentaal gekruid wordt door meesterlijk gitaarwerk van Seton Daunt en mag rekenen op een knap koortje van het trio Sumner- Wilhoit-Punt. Vele songs van Fiction Plane hebben als onderwerp liefde, maar de eerste maal dat zoiets gebeurt blijft memorabel. Zo mogen we horen in het vurige en plechtig rockende “First Time”, dat je eerst op het verkeerde been zet met een zwoel startend Zuiders, walsend ritme, om dan om te slagen naar een krachtige rocksong, die ook Dave Matthews wel zou smaken.
In enkele songs komen de Sumner – Police genen nadrukkelijk boven borrelen, zoals het met een opzwepende punkvibe bestoven “Revenge”, het met staccato gitaar bestookte anti-oorlogslied “Death Machine” of het funky en ooit 3FM megahit, “Two Sisters”, dat ook vandaag nog steeds hartelijk onthaald wordt in AB. Eén van de vele hoogtepunten vanavond was het schitterende “Sadr City Blues”, dat zijn bluesy naam niet gestolen heeft en waar Joe Sumner’s stem naar eenzame hoogten wordt gedreven, net zoals in de met aangrijpende krak in de stem gezongen ballade “Refuse”.

Er werd echter niet enkel gerockt vanavond. Zo zie je weemoedig de heupjes wiegen op de met akoestische gitaar begeleide ballade “In My Shoes” en krijgt een grappende  Joe iedereen op zijn hand met een kleine ukelele in het lente kriebelende liefdeslied “No One But You”. Het verstillend droeve “Drink” is nog zo’n nummer waar Stumner met hoge zangnoten en akoestische gitaar zijn pijlen recht naar het hart richt, maar Fiction Plane zal uiteindelijk krachtig rockend afsluiten met hun absolute meezinger “You Know You’re Good (La La La Song)” uit hun Sparks album, dat de ganse ABclub dansend op zijn kop zet.

Als zoon van de bekende vader heeft Joe Stumner met Fiction Plane het steeds zelf volledig waar gemaakt, ook vanavond weer. Hun knap afwisselend nieuw album “Mondo Lumina” belooft voor de toekomst en is de perfecte aansluiter op hun knappe vorige releases. Hopelijk krijgen we deze jongens te zien op één van de grote zomerfestivals, want daar komt hun energie pas volledig tot hun recht en kunnen ze gestaag hun weg verder zetten naar de top.

Yvo Zels

Meer foto's klik hier © Yvo Zels