HOOVERPHONIC @ DeROMA, BORGERHOUT - 05/03/15

Met Reflection is Hooverphonic al aan zijn achtste studioalbum toe. Daarmee worden Alex Callier, Raymond Geerts en Noémie Wolfs stilaan een unicum in de Belgische én internationale music-scene. Reflection is zonder twijfel een van de opgewektste, energiekste en meest uptempo platen van de band. En ook een terugkeer naar een analoge sound. What we play, is what you get!

Van A New Stereophonic Sound Spectacular in 1996 tot Reflection anno 2013. Het was een wilde en eclectische rit voor Hooverphonic. Van triphop tot strijkers, van psychedelische weirdness tot bombastische orkesten. Constant in beweging. Altijd op zoek naar een nieuwe sound met een eigen karakter. Tijdloos. 

Vooraf krijgen we Kris Dane, een schijnbaar nobele onbekende die toch al wat adelbrieven kan voorleggen. Hij stond mee aan de wieg van dEUS en heeft een grain in zijn stem waar Alex Callier zo dol op is. In een intieme akoestische bezetting, vergezeld van een bas, een cello, een viool en een blonde engel uit Oosterijk, brengt hij rustige maar toch bevloggen nummers waarvan ik vooral 'True Desire' en het slotnummer 'Bound to Please' onthoud. 'Golden Rain' en 'I Believe' krijgen zowaar een klein herkenningsapplaus en worden mooi ingekleurd door het strijkersduo. Kris Dane kreeg de aandacht van de zaal – geen sinecure als iedereen voor Hooverphonic komt – en die aandacht zal ongetwijfeld nog toenemen bij een breder publiek. Kris Dane, een naam om te onthouden. (foto's)

 

Het podium van de Roma ziet er wat atypisch (een vervelend woord dat we in Antwerpen te pas en te onpas gaan horen) uit: Raymond Geerts, de coolheid in persoon, hijst zich uit een sofa, hangt zijn jasje aan een kapstok, omgordt een gitaar en smijt met enkele noten 'Boomerang' de zaal in terwijl de andere bandleden binnenkomen en het geluid doen aanzwellen. Alex Callier uiteraard op bas, Arnout Hellofs op drums, David Poltrock achter de geheimzinnige toetsen, en twee backgroundzangers die ook wel gitaar spelen. Na het gestoei met veel tot heel veel strijkers krijgen we vanavond wat steviger werk, en vooral veel hits en wat minder werk uit 'Reflection', de kapstok waaraan deze tour is opgehangen. Noémie Wolfs ziet er weer prachtig uit en voelt zich als een vis in het water, gracieus en zelfverzekerd. Ze sleept ons mee naar hoogtepunten als 'George's Café' en de knaller 'Mad About You' en verrast ook met een ingetogen 'Vinegar & Salt', slechts begeleid door de piano van David Poltrock. Voor het dansbare mambonummer 'The World is Mine' nodigt Alex Callier wat volk op het podium voor een dancecontest, maar de bestorming komt er pas wanneer het publiek wordt uitgenodigd om in de sofa's op het podium te komen zitten en het concert een stukje mee te maken met zicht op de DeRoma, voor velen toch een van de meest bijzondere zalen van deze planeet. De herkenbare gitaarintro van Jackie Cane blijft verrassen qua sound en we blijven ons afvragen waarom er nog geen James Bondfilm is met als titel 'Anger Never Dies'. Komaan Hollywood, word wakker! Ze sluiten af met Amalfi, de eerste hit die Reflection op de kaart zette.

We krijgen zowaar twee bisrondes, waarin we sobere versies van 'The Night Before' en 'Sometimes' te horen krijgen, en de toendertijd geflopte cover van DaveBerry's Benelux-hit 'This Strange Effect', dat pure nostalgie oproept. Definitief afsluiten doen we o.a. met slecht weer, maar het is duidelijk dat het trio Alex Callier, Raymond Geerts en Noémie Wolfs nog lang het mooie weer mogen maken in onze contreien. 

JiVe

Foto © JiVe

Meer Foto © JiVe

 

Setlist: 1. Boomerang / 2. Expedition Impossible / 3. Devil Kind of Girl / 4. 2Wicky / 5. Ether / 6. Heartbroken / 7. George's Café / 8. Happiness / 9. Mad About You / 10. Roadblock / 11. Vinegar & Salt / 12. Eden / 13. The World Is Mine / 14. Jackie Cane / 15. Anger Never Dies / 16. One Two Three / 17. Amalfi

Encore: 18. The Night Before / 19. Sometimes / 20. This Strange Effect (Dave Berry cover)

Encore 2: 21. Bad Weather / 22. Inhaler

 

 

Artiest info
website  
   

DeROMA, BORGERHOUT - 05/03/15