KATZENJAMMER @ DEPOT, LEUVEN - 24/03/15

Wat is toch het geheim van de dames van Katzenjammer dat maakt dat ze populair zijn? Het is niet hun virtuositeit op hun instrument, het zijn niet hun uitzonderlijke vocale kwaliteiten en het zijn ook niet de songs die in het boek van de klassiekers aller tijden komen te staan. Maar wat is het dan wel? De grote aantrekkingskracht van deze Noorse damesgroep is hun enthousiasme, spelplezier, inzet en feestelijke muziek die van elk concert weer een feestje maken. Ik zag ze in 2009 in de tent het laatste concert van de toenmalige Dranouter editie  spelen en ze pakten toen de hele tent in. Op het einde van een meerdaags festival. Sterke eerste kennismaking. Sindsdien heb ik de dames al meerdere malen hen aan het werk gezien. Telkens weer was het een concert dat het predicaat ; “gelukkig kon ik dit meemaken” meekreeg. Door de jaren heen hebben ze veel aan podiumprescence gewonnen, hun oeuvre is groter geworden en hun interactie met het publiek een stuk vlotter.

Kenmerkend blijft natuurlijk de vele positiewissels en instrumentenwissels die de actie op het podium een stuk levendiger maakt. Niet dat daar een gebrek aan is. Meestal is Marianna ( de donkerharige) de vedette op het podium. Maar deze keer in Leuven was het Solveig ( de kleinste blonde met het korte rokje en de diepe decolleté)  die als een hyper kinetisch Duracell konijn over het podium sprong, danste, uithaalde op de drums of op de trompet blies.

Even vermelden dat ze een voorprogramma hadden, de Noorse Nina Hoem, met een pianist en akoestische gitarist als begeleiders, die een rustige maar niet echt boeiende set speelde. Na een toch wel heel lange pauze kwamen de dames dan eindelijk op. Uit het donker klonken banjogeluiden en kwamen de dames op. Het country folk nummer “Old Da Spain” uit hun laatste plaat brachten ze. Bijna die hele plaat, “Rockland” passeerde de revue. Vanaf het eerste nummer was het publiek mee. Ze gingen op hun elan verder met hun mengeling van gypsy, folk, bluegrass, pop, rock en zelf hip hop. Feestelijke klassiekers, meestal door Solveig geschreven en gezongen. De eerste was “Rock Paper Scissors”  uit hun vorige plaat. Meezingend en meedansend publiek. Reggae zat er in “My Own Tune”.  Halfweg de set was er het gospel getinte “Drivng After You” dat voor een rustpunt zorgde, en waar de samenzang van de dames hun troef was. Het met dobro opgeluisterde “Bad Girl” had een dreigende countrysfeer die aan Tom Waits deed denken. Een van de beste nummers van de avond voor mij persoonlijk.  In “Laughter” slagen ze er in om 7 instrumenten tegelijk te bespelen. Leuke gimmick die ook nog werkt. Er volgde een sterk trio met “Lady Grey” (sterke harmonie), “Rockland ( die accordeon) en “God’s Great Storm” (met gospelgevoel). De eindspurt werd ingezet met het walsje “Mother Superior” , jaren 30 swing kregen we in “Demon” en accordeon hip hop (zo noemen zij het) in “Oh My God”. Dit maar om de diversiteit van hun muziek te illustreren. De kers op de taart waren uiteraard “A Bar In Amsterdam” met het aanstekelijke melodietje en de trompet die het geheel laat huppelen als jonge veulens. Daarna waren er de stemfratsen van Marianne (ze gaat heel laag met haar stem) in “Hey Ho On The Devils Back”.  Uiteraard werd hun aftocht begeleid door een daverend applaus. Het lang wachten op de bissen. Ze speelden eerst een medley met rockers uit de jaren 60 om dan in Janis Joplin stijl te eindigen met “Land Of Confusion”.

Wederom bewijzen ze dat ze hun aanhang vooral werven door hun sterke live prestaties. Voor het concert hoorde ik een jongeman vertellen dat hij enkele jaren terug op Werchter in de tent passeerde waar de dames optraden en blijven staan was omdat het zo goed was. Het nadeel is dat hun muziek zich moeilijk op plaat laat vatten.  Maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door hun jaarlijkse passage met het te voorspellen resultaat: ze kwamen, ze speelden en ze overwonnen”.  Wederom sterk concert dames. Bij een volgende passage probeer je er beter maar bij te zijn.

Lees binnenkort ook het interview die enkel andere muziekverslaafden van de redactie maakten met de dames.

(Lisael)

Foto © Eric Schuurmans

Meer foto's Eric Schuurmans

 

VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO 4

 

 


 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DEPOT, LEUVEN - 24/03/15