MAXWELL STREET @ HET PAROCHIEHUIS, HAMME – 20/03/15

Vermoedelijk is het de langst bestaande bluesband in Vlaanderen. Al meer dan 30 jaar staan ze bij ons op de planken. Nog steeds met als ruggengraat het duo Marino Noppe en Willy De Vleesschouwer. In al die jaren zijn ze er nog steeds bij, terwijl de bezettingen van de band, door de jaren heen, regelmatig wisselden. Heden ten dage heerst Didier Feys over het drumstel, hebben we Joos Demeurisse aan de bas en de charmante Tessa De Vreese als tweede stem naast Marino. Na 10 jaar windstilte, had de band vorig jaar een schitterende nieuwe cd uitgebracht met de titel ‘Going Back’, reden dus om deze toffe bende naar Hamme te halen.

De grote massa was er zeker niet afgezakt, maar wel echte liefhebbers. We kregen vooral een stevige greep uit de cd voorgeschoteld, waarvan het titelnummer ‘Going Back’ werd geschreven door Willy De Vleesschouwer. Trouwens het gehele optreden zat vol met zelfgemaakte nummers, waaronder een vijftal die nog nooit eerde werden gespeeld. Zo hoorden we onder andere ‘Hot Pants’, ‘I’m A Lover’of ‘Garter Belt’ een nummer dat zeker 20 jaar oud is. Wie vooral opviel in dat mannenbastion is de frêle Tessa De Vreese. Enfin, toch van buiten want binnenin schuilt een stem die gerust de vergelijking mag doorstaan met de grote Amerikaanse diva’s. Ongelooflijk wat ze uit de longen kan persen.

We kregen een stevige portie Chicago blues, gespekt met funk and soul. Iets waar de Chicagobluesmannen ook nooit vies van zijn geweest. De eerste set werd afgesloten met ‘Love The One You’re With’, een nummer waarin Willy een aantal duizelingwekkende solo’s mocht afleveren. Extra pluim trouwens voor Tessa die de song nog een extra boost gaf dankzij haar geweldige ruige stem. Na een korte pauze, werd in dezelfde lijn verder gespeeld, in een mix van eigen nummers en goede covers. Denken we maar aan ‘Ramblin’ van Robert Johnson, waar Marino’s slidegitaar perfecte matchte met de stevige stem van Tessa, ‘Mardis Gras’ van Snooks Eaglin’, Johnny Copelands ‘Cut Of My Right Arm’ en zelfs ‘Gershwins ‘Summertime’ kreeg dankzij de band een andere dimensie.

In deze tweede set mocht ook gastgitarist Bart Demulder opdraven voor een aantal nummers. Laten we vooral ook niet het geweldige drumwerk van Didier Feys vergeten, alsook de strakke bas van Joos Demeurisse. Zonder goede ritmesectie is maar de helft van het werk gedaan. Kortom, we kregen vorige vrijdag het betere werk voorgeschoteld in Hamme, om maar te zeggen dat de oudjes bijlange niet hebben afgedaan. Een stevige versie van ‘Shake Your Moneymaker’ en ‘Boogie All Night Long’ mochten deze schitterende avond afsluiten. Het was ruim na twaalven voor we op adem mochten komen, maar niemand maalde er om. Niets dan tevreden gezichten. Meer moet dat niet zijn. Op naar het volgend optreden in Hamme want op 17 april komen The Zoomatics hun laatste nieuwe cd voorstellen ‘What’s About The Weather’. Ik ben benieuwd.

Marc Bouillon

Foto © Dimitri Cambier

 

Artiest info
   
   

HET PAROCHIEHUIS, HAMME – 20/03/15