TOM ROBINSON @ LISTWAAR, HEVERLEE - 06/03/15

 De Britse punkrocker uit de jaren 70, die hits scoorde met 'Listen To The Radio' en '2468 Motorway', is misschien enkele van zijn wilde haren kwijt, maar entertainen kan hij nog steeds als de beste, dat bewees hij in Listwaar in Oud-Heverlee. Robinson, die een tiental jaar geleden ophield met touren, spendeert nu zijn tijd op verschillende manieren: zo presenteert hij sinds 2002 op BBC Radio 6 ‘The Tom Robinson Show’, waar hij nieuw talent een luisterplatform aanbiedt. En tweemaal per jaar staat hij op het podium, voor de jaarlijkse Castaway-parties: éénmaal in Londen, zijn thuisbasis, en éénmaal in België.

Er zat in Listwaar trouwens veel volk, hun formule ‘Roots for dinner’ slaat duidelijk aan. Een uurtje voor de aanvang van het concert was het al zoeken naar een vrije stoel.

De Tom Robinson Band, bestaande uit Jim Simmons op keyboard, oude getrouwe Adam Phillips op electrische gitaar, Lee Griffits op akoestische gitaar en Andy Treacy op drums, trok van leer met enkele golden oldies. Tom Robinson, die sinds enige tijd terug de basgitaar omgordt op het podium, had al direct minder goed nieuws te melden: die ochtend was hij zonder stem opgestaan, maar dankzij de goede Belgische zorgen kon hij al terug wat zingen. Die stemperikelen waren de enige valse noot in een anderzijds perfect concert: Robinson is als een stoomlocomotief, het duurt even voor hij op gang komt, maar eens het zover is, is er geen stoppen meer aan. Zijn enthousiasme en geloof in zijn nummers groeide met de minuut.

Het eerste deel van het concert bestond uit enkele 'Golden Oldies', zoals 'To Good to be true' en de meebrullers 'Martin' en 'Glad to be Gay' (gek hoe mensen dat refrein in 2015 nog altijd niet durven meezingen). Verder bracht hij een kippenvel versie van 'Spain', met Adam Phillips als 'Spaanse gitarist' in de hoofdrol. Deze Britse gitarist speelt al bijna 2 decennia regelmatig met Tom Robinson, maar is ook een gegeerd sessiemuzikant, zo is hij onder andere te horen op albums van Ricky Martin, Tina Turner en Cher. Saxofonist Johan Vandendriessche, die speciaal kwam meespelen, is ook een extra vermelding waard: hij tilde 'War Baby' naar een hogere dimensie, waardoor het een mooie afsluiter van de eerste set werd.

In het tweede deel speelde Tom Robinson enkele songs die op zijn nieuw album zullen staan. Wat we vrijdagavond mochten aanhoren, doet vermoeden dat Robinson na al die jaren zijn punkrock-roots nog niet vergeten is: tekstueel hard en hoogstaand, en muzikaal bonkend en luid. De die-hard herkenden enkele songs, maar anderen waren compleet nieuw, zoals 'Cry Out' en 'Merciful God', een protestsong zoals alleen Robinson ze kan brengen: poignant, scherp en to the point. De inspiratie hiervoor kreeg hij toen hij een Amerikaanse gevechtspiloot hoorde vertellen dat ze in Irak 'the job that God put me here for' deed. Dat dat bombarderen van onschuldige Iraakse burgers was, vergat ze even gemakshalve.

Het hoogtepunt van het optreden was ongetwijfeld de verbluffende versie van 'Don't Jump, Don't Fall'. Daarin vertelt Robinson het verhaal van een jongeman die van pleeggezin naar pleeggezin gaat, tot het onvermijdelijk slecht afloopt. Zoals zovele verhalen die Tom Robinson vertelt, is ook dit biografisch. Vroeger zong Robinson gewoon de tekst, maar nu brengt hij die parlando, met maar weinig instrumentatie, enkel hier en daar een streepje keyboard van Jim Simmons. En de indrukwekkende stem van Lee Griffiths maakt het geheel helemaal onaards. Het daverend applaus was oververdiend.
Afgesloten werd er met 'Power in the Darkness', het anti-rechts pamflet dat na meer dan 35 jaar, nog altijd aktueel klinkt.

Tom Robinson is het levende bewijs dat sommigen op 65 helemaal niet aan hun pensioen denken. Het album dat hij later dit jaar uitbrengt, zal het eerste zijn in meer dan 10 jaar. En, omdat het in de 21ste eeuw niet evident is om dit zonder platenmaatschappij te doen, heeft hij een crowdfunding campagne gestart. Wie wil doneren, kan hier terecht.

Kathy Van Peteghem

Foto © Marke Tentster

 

 

 


Artiest info
Website  
facebook  

LISTWAAR, HEVERLEE - 06/03/15