LINDSEY STIRLING @ AB, BRUSSEL - 21/12/17

Een spectaculaire liveshow met uitmuntend vioolspel ondersteund door een wervelende dance performance, dat is wat Lindsey Stirling haar fans belooft te brengen.

Als vijfjarige begon Lindsey Stirling (California,21-9-1986) klassieke viool te studeren al had ze ook graag danseres geworden maar die studies combineren was financieel niet haalbaar voor haar ouders. Het ideaalbeeld van Stirling was dan ook tegelijkertijd viool spelen en dansen, helemaal niet eenvoudig omdat het zo onnatuurlijk is. Door een nummer perfect te kunnen spelen kan ze er ongeremd een danceact aan toevoegen.

Door klassieke muziek te combineren met electronic dance, hiphop en dub step weet ze een uniek geluid te creëren. In 2010 deed ze mee aan “America’s Got Talent” als “hiphop” violiste en daar speelde ze voor het eerst haar unieke combinatie van viool en dans begeleid door elektronische backing-tracks. Uiteindelijk bracht ze het tot de kwartfinales met de kritiek van de jury dat haar dansen net niet goed genoeg was en dat ze beter in een band zou spelen wou ze ooit voor een volle zaal in Vegas willen spelen. Kritiek die haar pijn deed maar haar niet van haar stuk bracht.

Samen met cimatograaf Devin Graham maakte ze een YouTube video van haar nummer “Spontaneous Me” dat ze op haar eigen YouTube kanaal “Lindseystomp” plaatste. Haar populariteit kreeg een enorme boost en er werden regelmatig nummers op het YouTube kanaal geplaatst. In oktober 2016 had haar kanaal 1,5 biljoen views en 8 miljoen geregistreerden.

Het in eigen beheer uitgebrachte eerste album “Lindsey Stirling” kwam uit in 2012, verkocht erg goed in de States alsook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Na een succesvolle tour kwam ze onder contract bij het management van Lady Gaga “Atom Factory”. In 2014 verscheen haar tweede album “Shatter Me” waar ze voor het eerst gebruik maakt van gastvocalen (Lizzy Hale, Dia Frampton). In 2014-2015 volgde er een wereldtour en bracht ze een autobiografie uit “The Only Pirate at The Party” geschreven, samen met haar zus.

“Brave Enough” is haar derde album, een album waarmee ze zowel in de Billboard Classical als in de Billboard Dance/Electronic op de eerste plaat debuteerde. Op dit album horen we samenwerkingen met Weezer’s River Cuomo alsook de rappers Aja Kumari, Christian rapper Lecrae, Christina Perri, and Andrew McMahon in the Wilderness. De albumtitel verwijst naar het feit dat je moed moet hebben om je dromen en wensen in vervulling te brengen, blijven geloven in je eigen kunnen, al is het met vallen en opstaan. Schrijf zelf je eigen verhaal en laat anderen dit niet voor jou doen. Jij bent de enige die weet wat juist is. Dit is haar boodschap aan het publiek.

De “Brave Enough” Tour en de unieke muziekformule van Lindsey Stirling brengt haar weer naar Belgie. Op het podium zien we als eerste drummer Drew Steen verschijnen, waarna Lindsey zelf boven op een van de drie verhoogde podia tevoorschijn komt. Op het grote indrukwekkende scherm achter haar worden prachtige visuals en clips geprojecteerd. Lindsey danst vrolijk heen en weer en wordt hierbij even later vergezeld door vier danseressen, er is altijd wel iets te beleven en een prachtige lichtshow mag hier niet ontbreken.

In een hoog tempo wordt dans en viool met elkaar afgewisseld, razendsnel flitsen beelden en licht voorbij, het concert verveeld nooit. Bij momenten word er een doek vooraan neergelaten waarop beelden worden geprojecteerd om het geheel visueel nog boeiender te maken. Intussen heeft toetsenist Kit Nolan de band vervoegd.

Na een aantal nummers verdwijnen ze om weer terug te verschijnen in een andere outfit. Terugblikkend naar haar kindertijd spelen ze op mini-instumentjes met een humoristische sfeer en er volgt ook een medley met nummers uit de film “Harry Potter” en “Pirates of the Carabian”.

Maar er is ook een serieuze noot vanavond, nog steeds diep bedroefd vertelt ze over haar zeer nauwe vriendschap met Jason “Gavi”Gaviati (keyboard, sampling, composing) die plots ziek werd en overleed aan lymfeklierkanker. Voor hem speelt ze het mooie “Gavi’s Song”, Hierbij worden beelden van Gaviati getoond op het grote scherm. Het nummer dat daarop volgde, ‘Those Days’, droeg Stirling op aan Gaviati en haar vader, die anderhalve maand geleden overleed na ernstig ziek te zijn geweest. De twee nummers, samen met Stirlings openhartigheid, raakten een gevoelige snaar en grepen het hele publiek bij de keel.

Stirling slaagt erin om haar show boeiend, emotioneel en heel persoonlijk te houden, er een luchtigheid in te houden door vertrouwde nummers als ‘Crystallize’ en ‘Shatter Me’ te spelen en af te wisselen met nieuwe nummers als ‘Something Wild’ en ‘The Arena’.

Muzikaal was de show dik in orde en Lindsey weet het publiek goed te bespelen door tussendoor al de aanwezigen toe te spreken. Het niveau werd bij de bisnummers helemaal top met “Roundtable Rival”, met een wild west filmpje op de achtergrond en gitarist Nolan op gitaar, een perfecte afsluiter met opzwepend ritme. Anderhalf uur een rollercoaster van visie en muziek, knap om te zien, mooi om te luisteren.

Een spectaculaire liveshow met uitmuntend vioolspel ondersteund door een wervelende dane performance, dat is wat Lindsey Stirling de fans heeft gegeven. Knap!

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto © Soche

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL - 21/03/17