SOPHIA @ DE HANDELSBEURS, GENT - 24/03/17

Sophia is het vehikel dat Robin Proper-Sheppard in 1996 oprichtte na het opdoeken van het door de critici op handen gedragen The God Machine. Sophia bracht vorig jaar “As We Make Our Way (Unknown Harbours)” uit na een pauze van zeven jaar na het vorige album “There Are No Goodbyes”. Naar goede gewoonte zijn de onderwerpen op de laatste plaat niet bepaald opgewekt maar toch iets positiever dan we van Robin gewoon zijn. Vorig jaar speelde Sophia fel gesmaakte optredens op Pukkelpop, de Botanique en in de AB. Deze week speelden ze al in Het Depot in Leuven en vanavond heeft De Handelsbeurs in Gent de eer de groep te mogen ontvangen. Om maar te zeggen dat Sophia graag gezien is in ons land.

Robin Proper-Sheppard wordt op deze tour bijgestaan door een grotendeels Belgische groep met gitarist Jesse Maes, toetsenist/gitarist Bert Vliegen , bassist Sander Verstraete en de originele drummer Jeff Townsin. Ze openen meteen fors met “Resisting” dat na een rustiger tussenstuk uitmondt in een heftige finale. Amaai, dit wordt geen Sophia zoals we ze kennen van hun eerste albums “Fixed Water” of “The Infinite Circle”. Maar het wordt al direct kalmer met “The Drifter” waarin Robert lijzig en onderkoeld zingt. Een gitaarintro van Robert opent de ballade “Don't Ask” voor de rest invalt. “Blame” wordt ingeleid door bevreemdende, spacy geluiden. Het nummer heeft een prachtige melodielijn en gaat licht crescendo naar het einde toe. Hij gaat voort met nog een nummer uit het laatste album, het lekkere popnummer “California”, een aanklacht op de dikwijls egoïstische levensvisie van de Californiërs.

“St. Tropez/The Hustle” is een geweldige rocksong die wel een heel abrupt einde heeft. Ze gaan op hetzelfde elan voort met “You Say It's Alright”, een rechttoe rechtaan rocknummer waarin Robert zijn hoogste falsetstem bovenhaalt. Robin leidt “Baby, Hold On” solo in voor de rest van de groep invalt. De weemoedige song vertelt hij vanuit het standpunt van de dikwijls afwezige vader. De rustige ballade “It's Easy To Be Lonely” is heel herhalend en kent een episch einde. Het publiek reageert terecht razend enthousiast.

Robin haalt tussendoor herinneringen op van 20 jaar geleden op de Gentse feesten toen hij na een zware nacht in de goot belandde voor de Kinky Star. Hij is ook nog steeds dankbaar voor de steun die hij in het begin van zijn carrière kreeg van Studio Brussel. Na de ruime greep uit “As We Make Our Way (Unknown Harbours) is het tijd om naar ouder werk te grijpen met “Bad Man” dat verscheen op het live album “De Nachten” uit 2001. De enige indiehit die Sophia scoorde “Oh My Love” is een voorspelbaar hoogtepunt. Op het einde van de reguliere set worden alle registers opengetrokken en sluiten ze af met het dreunende, repetitieve “The River Song” uit “The Infinite Circle”.

Robin en kompanen hebben er nog zin in en geven nog enkele toegiften zoals het 13 jaar niet gespeelde verzoeknummer “Every Day” en de aanzwellende poprocksong “I Left You”. Na ruim twee uur is het uit met de pret en komt er een einde aan een prima concert.

Heb je Sophia deze maal gemist, geen nood want ze geven deze zomer een exclusief concert op zondag 9 juli op het Cactusfestival in het Minnewaterpark in Brugge. Een meer dan goede reden om dit festival bij te wonen.

Lou van Bergen

Foto JiVe

Meer foto's JiVe

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE HANDELSBEURS, GENT - 24/03/17