THE BLUESBONES - CD RELEASE “Chasing Shadows” & SUPPORT ACT GHALIA & JOHNNY MASTRO @ MOD, HASSELT - 22/03/18

 

De avond wordt tot mijn grote vreugde geopend door de sympathieke en ook super getalenteerde Ghalia, ditmaal vergezeld van de geweldige Johnny Mastro op mondharmonica. Dat dit een geluksavond wordt heb ik snel door. Mijn liefde voor swamp music wordt (onverwacht maar zeer gesmaakt) gevoed door het formidabele nummer: “Addiction”. De donkere, dreigende klanken van de bayou en de moerassen van New Orleans kruipen onder mijn huid door de klanken van Ghalia’s slide gitaar, perfect aangevuld door Johnny’s mondharmonica.

In “Waiting” een heerlijk duet, spat de energie er af, wat een krachtige stem en wat een goede combinatie is dit! Dat blijkt nog meer bij “Missouri Train” : beiden spelen geweldig op elkaar in. Het ene zalige nummer vervolgt het andere en ik hoor Ghalia vertellen over haar leven in New Orleans en de (voor ieder van ons zo herkenbare) goesting in een warme hap na de muzikale nacht. “Fried Chicken at 4 am” is de beste aanbeveling voor gefrituurde kip ooit! Wat een fijn en geestig nummer. Dan nog een extra leuke traktatie: de gloednieuwe en nog niet op cd verschenen song: “Meet You Down The Road”. Oh, hoe meeslepend en onweerstaanbaar!

De tijd vliegt voorbij en daar komen onze helden al aan. Geert Boeckx op de bas, Nico De Cock: zang, Koen Mertens: drums, Stef Paglia gitaar en zang, Edwin Risbourg: Hammond, Rhodes en zang. Onze jongens hebben er plezier in en vanaf de excellente opener: “Find My Way Out” druipt dat er af. Fijne orgelpartij van Edwin en Koen leeft zich volledig uit op de drums. Stef zet de toon qua vingervlugheid, hij speelt op het hoogste niveau en we weten dat deze avond ons niet zal teleurstellen. In het 2de nummer: “Going Down” passen de krachtige stem van Nico en de schitterende gitaar van Stef perfect bij de tekst: “I say it’s time for you to pay the price” en de gitaarlijnen leven en rollen, Stef gaat er helemaal in op, kruipt bijna in de Gibson en de sound van deze song kruipt vervolgens in ons! Het tot de verbeelding sprekende “Demon Blues” is dan weer onweerstaanbaar funky. Stefs handen toveren terwijl zijn voeten de pedalen bespelen: hoe opwindend kan muziek zijn! Wat een geraffineerd, leuk en groovy nummer met een heerlijk uitdeinend einde.

Hierna gaan we up tempo met “A Better Life”: easy going, melodieus en vrolijk, “leave the darkness far behind”! Dit lekkere, genietbare tempo blijft behouden in “Love Me Or Leave Me”. Hier vind Nico dat er genoeg met zijn gevoelens is gespeeld en wordt daar volledig in bijgestaan door de rest van de band. Fijne Hammond alweer. En dan is het tijd voor het ernstigere werk. “Sealed Souls”: wat een prachtige, indrukwekkende start met het orgel dat zo volledig tot zijn recht komt. Een absoluut indrukwekkend, donker nummer over wanhoop en onrecht, een diep intense aanklacht tegen geweld. “The blood on your hands of the innocent” zingt Nico met door merg en been slaande stem. Dit is een behoorlijk onder het vel kruipend nummer en Edwin ondersteunt alles meesterlijk. De song bouwt op en van het hartverscheurend mooi en puur gitaarspel van Stef krijg ik, als gitaarfreak, nooit genoeg. Schreeuwend, schrijnend, klagend en vervoerend, de gitaarklanken doen bijna letterlijk pijn, ze brengen de mood van het nummer over als een stroomstoot. Formidabel gezongen en wat een fenomenale finale! Kippenvel tot en met! Wat een onvergetelijk magisch moment!

Met het swingende “Romance For Rent” gaan we weer bewegen hoewel de tekst er niet veel vrolijker op wordt: leugens en bedrog, dromen aan diggelen en het leven zit vol valkuilen. Maar de verrukkelijke Hammond klanken troosten ons voldoende en doen me regelmatig aan “The Doors” denken. Terug vrolijkheid voor onze beentjes met “Psycho Mind”: “Please let me try to explain” vertelt Nico en geeft hiermee het antwoord op de dansmoves die overal in de zaal plaatsvinden. Zo zonnig swingend, zo overheerlijk! Dit nummer hoort op een festivalweide (veel festivalweides). “Doctor please be nice” en laat me nog lang van die toetsen en de gitaar én de lekkere drumpartij in combinatie met de sterke baslijn genieten! Wat een verwenpartij, wat een magisch geheel! Over naar een sensueel meeslepende beat, het nummer “Betrayal”: “you looked me in the eye, and say you got nothing to hide” en daarom deze bekentenis: ik ben ondertussen een echte Hammond fan geworden…

Tijd voor iets volledig anders nu en Nico laat ons even in zijn jeugdig hart kijken. “See Saw Blues”: rock’n roll met een geestig verhaal. Jeej, kom uit die zetel en hop, de dansvloer op ! “Smile on my face” zingt Nico en dat heb je als luisteraar gegarandeerd ook! Gooi die beentjes in de lucht alsof je op de schommel zit. Want eerlijk: wie van ons kan daar nu aan weerstaan: een verlaten speeltuin is veel te aanlokkelijk en ik zie het zo voor mijn ogen: Nico die het kind in hem vrij liet en zich met de rest van de bende razend amuseerde (en hoe de wip hier een belangrijke dubbele rol in speelde verklap ik niet). Tot ons grote spijt kondigt hij het laatste nummer aan (met een zeer toepasselijke naam). “The End” is funky, opbouwend, sterk met een jubelende gitaar en funkgeluidjes, speelse toetsen en solide baspartij. Dit is genieten tot de allerlaatste akkoordjes. Weer een zalig festival nummer!

Het bluespubliek zit op een roze wolk en wil toegiften, niet één maar vele! De eerste is: “Find Me a Woman” waar we van smullen en we schreeuwen om meer. Dat wordt: “Broken Down Car”: op de freeways van New Orleans met een geweldige Stef die nog steeds energie uit zijn vingers perst en weerom een heel krachtig spelende Edwin. “Devil’s Bride” met Tensfield mee op het podium en natuurlijk het aan Nico’s dame opgedragen: “Whisky Drinking Woman”. Het samenspel dreigt even in de soep te draaien maar Edwin brengt alles weer bij elkaar als een rots in de branding.Nico filmt iedereen rond hem en we krijgen een extra bisnummer. Twee verbluffende gitaren in duet, dat is extreem genieten om af te sluiten! Het publiek vindt het fantastisch en laat dat duidelijk horen met heerlijk gejoel en geklap. Wat een deugddoende avond, wat een fijne cd, dik de moeite, een echte aanrader!

Daniella Marien

foto © Walter Wouters

meer foto © Walter Wouters

 

 

The BluesBones CD release party - full concert @ MOD, Hasselt - 22/03/18

 

Bluesbones / Stef Paglia Jammin' with Raffe Claes (Tensfield)

 

meer video's : Addiction - Missouri Train  - Meet You Down The Road - Waiting

 

Alle concerten vinden plaats in de Muziekodroom (MOD) te Hasselt:

12/04/18 - 21.00u

Guy Verlinde & The Mighty Gators (BE)

VVK 10 € - Kassa 12€

Club

31/05/18 - 21.00u

Sue Foley (US) 

VVK 12 € - Kassa 14€

Club

11/10/18 - 21.00u

Tomi Leino Trio (FI)

VVK 12 € - Kassa 14€

Club

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

recensie