THE COMO MAMAS @ HET DEPOT, LEUVEN - 16/03/18

Een portie hartverwarmende gospel op zulk een ijskoude avond slaan we niet af. The Como Mamas dus, drie volslanke gekleurde en op leeftijd gekomen dames geven acte de presence in de foyer van de Leuvense muziektempel nr. 1 Het Depot. Ester Mae Smith, Angela Taylor en Della Daniels uit – what’s in a name – Como, een rustig ingeslapen stadje in Mississippi, zingen al sinds hun kinderjaren in het plaatselijk kerkje. Hun fenomenale samenzang bleef echter niet onopgemerkt en ze werden opgepikt door het befaamde Daptone label (denk hierbij aan wijlen Charles Bradley en Sharon Jones). Hun album ‘Move Upstairs’ staat vanavond centraal en is volledig gewijd aan devotie en lofzang voor Onze Heer Jezus.

De dames stellen zich eerst beleefd voor en beginnen dan a-capella aan hun set. ‘I Have Someone’ schalt door de foyer en het aanwezige publiek wordt er zowaar stil van. Wat deze dames hier brengen is onvervalste en onaangetaste pure gospel zoals deze nog steeds weerklinkt in de vele (zwarte) kerken en kerkgemeenschappen in het diepe Zuiden van Amerika. Vanaf het tweede nummer komen Eric Deaton en Wallace Lester op respectievelijk gitaar en drum de Mamas begeleiden op een vakkundige doch sobere manier. Want echt veel begeleiding hebben ze niet nodig. Hun volwassen en voldragen stemgeluiden staan als een huis of misschien is kerk hier meer het juiste woord.

De repetitieve samenzang heeft iets sacraals over zich en is ook wel hypnotiserend. Elke dame heeft zo haar eigen stemtimbre. Esther Mae Smith, die de meeste nummers voor haar rekening neemt, is de rauwste en meest schurende van de drie. Angela Taylor is de rustgevende factor en haar stemgeluid is zachter en zalvend. Della Daniels van haar kant is de meest energieke en meest krachtigste van het trio. Ieder op zich heeft zijn kwaliteiten maar het wordt pas mooi als de dames in samenzang gaan en mekaar perfect aanvullen. De dames geraken stillaan onder stoom en opgewarmd en de lofzangen worden heviger en feller. ‘I Know I’ve Been Changed’ zweept op en de combinatie van hun stemmen met de aan Tarantino schatplichtige gitaarriffs van Eric Deaton doen je in een roes van gelukzaligheid belanden. Het aanwezige publiek, waaronder een hele schare zwarte dansende en meezingende meisjes en dames, laat zich gewillig meedrijven op de tonen en golven van dit gezegende trio. Tussendoor roepen de Mamas ons in niet mis te verstane bewoordingen op om deel uit maken van Jezus’ grote familie en toe te treden tot de glorie van God. Wij als devote Christenen laten het ons voor één keer welgevallen en maken de bedenking dat, mocht het kerkelijk leven en de wekelijkse eucharistievieringen er op deze manier hier bij ons aan toe gaan, we toch wel een keer meer naar de plaatselijke vieringen zouden gaan. We komen stillaan aan de finale en Della Daniels mag nog eens uithalen. Daar zij het hele optreden door gezeten op een stoel haar ding deed, springt ze nu recht, vuur in de ogen en roept ze op tot totale overgave aan de Heer. ‘Count Your Blessings’ uit het ‘Move Upstairs’ album is een inslaande bom. Als afsluiter krijgen we het titelnummer lang uitgesponnen over onze ondertussen gezegende hoofden gespreid. Hallelujah, praise the Lord. De Como Mamas hebben nog tijd voor één bisronde. A-capella zoals ze begonnen krijgen we het overbekende ‘When The Saint Goes Marching In’ dat uiteraard op heel wat herkenningsapplaus kan rekenen en waarin het publiek wordt aangespoord om mee te zingen.

En dan verdwijnen de dames in de coulissen. Het is mooi geweest. Ze maken even nog uitgebreid de tijd om de fans te groeten en de gebruikelijke commerciële verplichtingen – lees cd’s verkopen en signeren – na te komen. Tijd voor ons om terug de koude nacht in te duiken, lichtvoetig en helder van geest, want al onze zonden zijn weeral vergeten en vergeven met dank aan de Como Mamas.

Playlist: I Have Someone/What Would My Life Be/He’s Calling Me/99 And A Half/I Know I’ve Been Changed/Search Me Lord/I Can’t Think Him Enough/Peace Of Mind/Wilderness/Move You Got To Move/Count Your Blessing/Move Upstairs/// When The Saint Goes Marching In.

Wim ‘Huibbe’ Huybrechts

Foto' s Facebook The Como Mamas en Bioscoop Het LantarenVenster Rotterdam


 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN