KYLE CRAFT @ WITLOFBAR BOTANIQUE, BRUSSEL - 24/05/18

Kyle Craft is voor bijna heel Belgie een nobele onbekende. Behalve voor de 16 aanwezigen op zijn eerste concert in Belgie donderdagavond in de Witlof Bar. Niet direct een aantal om enthousiast het podium op te gaan. Maar dat was voor Kyle en zijn band, bestaande uit 5 leden op gitaar, bas, drum en toetsen en Kyle zelf in het midden van hen met zijn akoestische gitaar geen bezwaar. Ze gingen er in een sneltreinvaart tegenaan met “Fever Dream Girl”. Jammer van de erbarmelijke geluidsbalans en de gekende slechte klank in de Bar. Daardoor kwam deze rocker die deed denken aan Jake Bugg niet helemaal tot zijn recht.

Want waar moet je de muziek van Kyle Craft situeren? Wel ergens tussen Jake Bugg en Ryan Adams wat mij betreft. Hoewel hij soms aan de jonge Elton John doet denken. Deze eerste Europese toer is er vooral om de nieuwe, tweede plaat “Full Circle Nightmare” te promoten. Ik kocht de plaat na het concert en kan ze enkel aanraden.

Zonder pauze gingen ze direct verder met de tweede song die ik meende te herkennen als de titelsong van de plaat. Weer zo’n pop rocker die swingt, een refrein heeft dat blijft hangen en enkele mooie gitaarriffs. Na “Heartbreak Junky” was er het knappe “The Rager” dat je op You Tube zeker eens moet opzoeken. Met een trage akoestische intro, een tekst die je van het eerste woord bij je nekvel neemt en een catchy refrein dat zich in je hersenpan nestelt. Een heel knappe song noemt men dat. Er werd tijdens het concert ook geput uit de eerste plaat. Zo was er “Eye Of The Hurricane” het openingsnummer van zijn eerste plaat “Dolls Of Highland”.

Het hoogtepunt van het concert moest echter nog komen: “Exile Rag” is ook zo’n een knappe song uit de plaat met de nodige energie en passie gebracht. Met zijn toffe beat vraagt dit om airplay op de radio. En het eerste rustpunt van de avond was de Patsy Cline cover “He’s Got You” (bij Patsy was het She). Met veel passionele zang en met de band iets meer op de achtergrond het beste moment van het concert. Knap hoe de countrysong versneld werd tot een passioneel rocknummer. Het stuk van de set met de band werd afgesloten met een stevige punk rocker. Toen vertrok de band en eindigde Kyle alleen met de akoestische gitaar de set. Hij bracht een protestsong tegen Trump in pure Dylanstijl en als afsluiter een nieuwe song over een trip op de Greyhound bus.

Jammer dat het concert niet langer duurde. Ik heb het gevoel dat deze Kyle Craft genoeg in zijn mars heeft om zeker een blijver te zijn: knappe songs, passionele zang, veel energie op het podium en een stijl die een groot aantal volgers kan oogsten. Hopelijk komt hij snel terug en zien we hem in een betere zaal. En liefst voor hij Europa veroverd heeft.

Lisael

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL

 

 

 

'