DE MENS - N9, EEKLO - 02/05/15

Er wordt wel eens beweerd dat rockjournalisten gebuisde en dikwijls gefrustreerde muzikanten zouden zijn. Deze stelling kan best een grond van waarheid bevatten, maar ze gaat zeker niet op voor Frank Vander Linden, die reeds 22 jaar met zijn band ‘De Mens’ het tegendeel bewijst. Beter nog , de band slaagt er zelfs in om na al die jaren de wereld te verblijden met ‘ Nooit Genoeg’, volgens mij hun beste plaat ooit . De verwachtingen zaterdagavond waren dan ook hooggespannen om de nieuwe nummers live en in de intieme sfeer van club N9 te mogen aanhoren. De zaal was afgeladen vol en broeierig heet. Iedereen had er duidelijk zin in, en vanaf de eerste noot van ‘Kim Is Dood’ bleek dat dit laatste ook voor de band van toepassing was. Dirk Jans drumde alsof zijn leven er van af hing, Michel De Coster plukte bijna de snaren van zijn bas en Frank was Frank… gedreven, gevat, charmant, goed bij stem kortom een ideale frontman. Maar een grote pluim voor toetsenist David Poltrock! Met de inbreng van deze klasse muzikant is de sound van De Mens zoveel rijker en gevarieerder geworden. Titelsong ‘Nooit Genoeg’ werd beëindigd met ‘zet die ploat af’.

Frank beloofde om de nieuwe cd bijna volledig te spelen (enkel ‘Vlinderhart’ en ‘Alsof we Belangrijk Zijn ‘ontbrak) maar ook oudere nummers de nodige aandacht te geven, en het bijna 20 jaar oude ‘Bijna’ volgde. Een eerste rustpunt in de set kwam er met het liefdeslied ‘Dit Lawaai’ , een mooie ballad uit de nieuwe cd. Na ‘Sheryl Crow’ stroomde het zweet van Frank’s kale knikker ( Selah Sue heeft daar zo geen last van, dixit Frank) Het door de ritmesectie voortgestuwde ‘Pijn Dronkenschap Verdriet’ met de heerlijke zinsnede ‘Liefde is vriendschap.. zonder de vriendschap’ deed de temperatuur in de zaal weer enkele graden stijgen.’ Haat Je me Nog?’ en ‘Als Je Niets Hebt’ ging het prachtige ‘Angst’ vooraf, waarvoor Frank blijkbaar al iets teveel complimenten voor de mooie lyrics had gekregen , lyrics die helaas voor hem, eenmalig door Herman Brusselmans werden geschreven.

Gespeelde frustratie, maar dat is het leuke aan Vander Linden, hij kondigt niet alleen al zijn nummers netjes aan, maar zijn bindteksten zijn vaak heel grappig en onderhoudend. Met ‘En In Gent’ en ‘Seks Verandert Alles’ werd terug het verleden opgerakeld. ‘Bemin Me Later’ en ‘Een Liefdeslied of Misschien Ook Niet’ , terug 2 pareltjes uit de jongste cd bewezen nog maar eens de zeer geslaagde nieuwe ingeslagen weg van de groep. Er zitten inderdaad ietsje meer kalmere momenten in de set maar daardoor is dit alles niet minder rock’n’roll geworden. Toen ‘Zonder Verlangen’ en’ Jeroen Brouwers’ zijn zoveelste boek mocht schrijven, en bassist Michel hierin nog eens heerlijk loos mocht gaan, beseften we dat het einde van de set er aan kwam. Bissen dus, en de band bleef gewoon op het podium staan want eventjes in de coulissen verdwijnen is er in de N9, wegens het ontbreken van coulissen, dus niet bij. En of we verwend werden! ‘Nooit Genoeg Van Jou’ , ‘Kamer In Amsterdam’ beten de spits van de bisronde af en dan werd het meezingen en meebrullen ‘Ergens Onderweg’, ‘Lachen En Mooi Zijn’,Iréné (beetje routineus afgehaspeld maar op het einde mooi in slowversie hernomen). En met ‘Maandag’ ging het dak er af. Bijna letterlijk want Frank jutte het publiek op om te springen tot aan het lage plafond van de N9 zaal. Gelukkig bleek die ietsje te hoog zodat er nadien geen schedelbreuken werden vastgesteld. Prachtconcert van een groep die zichzelf niet ‘te goed’ vind om ook een kleinere zaal aan te doen en die in 2015 springlevendiger is dan ooit.

Jan van Streydonck

Foto © N9

 

Setlist : Kim Is Dood, Nooit Genoeg, Bijna, Dit Lawaai, Pijn Dronkenschap Verdriet, Haat Je Me Nog ?, Als Je niets Hebt, Angst, En In Gent, Seks Verandert Alles, Bemin Me Later, Een Liefdeslied, Of Misschien Ook Niet, Zonder Verlangen, Jeroen Brouwers Schrijft een Boek - Bis: Nooit Genoeg Van Jou, Kamer In Amsterdam, Ergens Onderweg, Lachen En mooi Zijn, Iréne, Maandag

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 02/05/15