GARY PEACOCK / MARC COPLAND / JOEY BARON @ DEROMA, BORGERHOUT - 06/05/15

Aan het lijstje van ‘groten’ die de voorbije jaren in De Roma passeerden (we denken aan Wayne Shorter, Toots Thielemans, Overtone Quartet, Fred Hersch en vele anderen) mogen we op 6 mei 2015 de naam van Gary Peacock toevoegen. De voorbije vijf decennia heeft Gary Peacock zich gevestigd als een van de meest diverse en getalenteerde jazzbassisten. In zijn lange carrière werkte hij onder meer samen met Albert Ayler, Keith Jarrett, Jack DeJohnette en vele anderen. Maar Peacock/Copland/Baron is veel meer dan gewoon ‘het trio van Gary Peacock’. Pianist Marc Copland werd al vroeg in zijn carrière beschouwd als de rechtmatige opvolger van Bill Evans. Hij slaagde er volgens ALLABOUTJAZZ.COM in om “op kousenvoeten jazzpiano te herdefiniëren”. Drummer Joey Baron werkte eerder samen met jazzkleppers als Bill Frisell, John Zorn en John Scofield, maar daarnaast ook met een brede waaier aan artiesten uit andere muziekstijlen, van David Bowie tot het Los Angeles Philharmonic. Een trio aan de onbetwiste top van de hedendaagse jazz.

Als je een trio aankondigt als de absolute top van de hedendaagse jazz dan leg je de lat hoog en zijn de verwachtingen groot. Als je dan toevallig zo'n twee jaar geleden op Jazz Middelheim dit trio zag schitteren met Robin Verheyen dan weet je dat er mogelijk een topavond op je ligt te wachten. En als je dan nog weet dat Mark Sound vanavond in primeur de eersteling van dit trio aanbiedt (de officiële release op EMC vindt later deze maand plaats), dan ben je ook nog eens nieuwsgierig naar nieuw werk. Van een paar nummers (Requiem/ Vignette) konden we al eens proeven op het eerder genoemde concert, wat ik toen vermoedelijk het beste concert van die editie vond. Maar verder is het net als toen koffiedik kijken: geen aankondiging, titels, duiding, kadrering of plaatsing.....we spelen muziek vanavond, alleen muziek, geen ballast.

En vanaf de eerste noten weet je dat het zo hoort. Gary Peacock laat zijn bass de intro spelen, Marc Copland zet daar een gelaagde bossa op en Joey Baron verrast halverwege met een schijnbaar atypisch intermezzo. Een mooi begin dat rust met dynamiek combineert. Copland trakteert ons op een lyrische ballad die tegelijk nostalgisch als eigentijds klinkt. En op een ander moment opent de bas schijnbaar herkenbaar om daarna een compleet andere weg in te slaan. De nummers verrassen zonder te shockeren, er is steeds een samenspel waarbij ze accenten verleggen maar niet vervallen in eigen solo's. Kortom, een muzikale cohesie die de perfectie benadert.

Na vijf nummers nemen ze toch een kwartiertje rust, net genoeg tijd om volle glazen op de tafeltjes te zetten of een blik te werpen op het immense aanbod opgenomen materiaal. Het tweede deel begint rustig en we krijgen ook een mooie ballad die overgaat in swing en waarbij Gary Peacock besluit met een fantastische variatie op een thema. Toch krijgen we een nummer met wat opvallender solowerk. Sfeerbepalende mineurakkoorden op de piano, melodieuze accenten op de bas en inventieve combinaties op het drumstel brengen het publiek op het puntje van de stoel. We krijgen nog een mooie, haast klassieke ballad en ze eindigen met repetitief en bezwerend thema met even een hoofdrol voor Joey Baron en een staande ovatie als gevolg. Als bis krijgen we nog een kort old school swing nummer waar de heren evenveel lol aan beleven als wij. De cohesie, klasse en muzikaliteit van dit trio hebben het kennerspubliek, waaronder heel wat jazzmusici, een onvergetelijke avond bezorgd.

JiVe

Voor vanavond kwam de inspiratie vooral uit de nieuwe release 'Now This', waarvan hier de tracklist: Gaia / Shadows / This / And Now / Esprit de Muse / Moor / Noh Blues / Christa / Vignette / Gloria's Step / Requiem
Marc Copland (piano), Gary Peacock (bas), Joey Baron (drums)

 

Artiest info
   
   

DEROMA, BORGERHOUT - 06/05/15