GIANT SAND @ HET DEPOT, LEUVEN - 21/05/15

De Americanaband Giant Sand viert dit jaar zijn dertigste verjaardag met een nieuwe plaat “Heartbreak Pass” en natuurlijk een tournee - GIANT³ SAND. Het is een re-issue van hun eerste plaat ‘Valley Of Rain’ (1985). Giant Sand wisselt zo ongeveer per album van samenstelling en kent eigenlijk maar één vaste waarde: frontman Howe Gelb, een icoon in de Americana scène en de godfather van de alternatieve country. De vaste ritmesectie van Giant Sand bestond gedurende jaren uit John Convertino en Joey Burns die nadien de wereld veroverden als Calexico. De Amerikaanse zanger-gitarist Howe Gelb moet zowat de meest productieve artiest van deze tijd zijn. Sinds 1985 bracht hij 26 langspelers uit met Giant Sand, 19 onder zijn eigen naam en voorts nog een handvol met The Band of Blacky Ranchette, OP8 en Arizona Amp & Alternator samen. Op de nieuwe plaat werkt hij samen met Jason Lytle (Grandaddy) en Steven Shelly (Sonic Youth).

We schreven deze maand de volgende recensie over “Heartbreak Pass”:
Howe Gelb is de oprichter van de intussen al dertig jaar meedraaiende Amerikaanse formatie ‘Giant Sand’ uit Tucson, Arizona. Het is een alternatieve rockgroep die in zijn beginjaren ook de later van ‘Calexico’ bekende muzikanten Joey Burns en John Convertino in zijn rangen telde, evenals ‘Green On Red’-bandlid Chris Cacavas en Mark Walton van ‘The Dream Syndicate’. Tegenwoordig zijn de bandleden vooral muzikanten uit Denemarken waar Howe Gelb veel van zijn tijd doorbrengt omwille van zijn Deense echtgenote Sofie. In de dertig levensjaren van ‘Giant Sand’ bracht Howe Gelb 29 albums op de markt, soms onder een andere groepsnaam (o.a. ‘Giant Giant Sand’) en onder zijn eigen naam. Heel wat van die oude platen werden nu opnieuw uitgebracht in een nieuwe gedigitaliseerde opnamekwaliteit, maar met “Heartbreak Pass” is er ook een splinternieuw album om de 30e verjaardag extra in de verf te zetten en ‘Giant Sand’ zal eveneens een uitgebreide Europese tournee aan de release van deze cd koppelen.

Er staan vijftien tracks op “Heartbreak Pass” en Howe Gelb heeft een aantal liedjes met gastartiesten opgenomen. Zo zingt Grant-Lee Phillips mee op de openingstrack “Heaventually” waarbij hij ook op slide gitaar speelt en John Parish (van PJ Harvey) op drums tokkelt. Verder zingt de Kroatische indie folkzangeres ‘Lovely Quinces’ (aka Dunja Ercegovic) met Howe Gelb mee op “Hurtin’ Habit” waarop de Italiaanse formatie ‘Sacri Cuori’ als ritmesectie acteert, naast drummer Steve Shelley van ‘Sonic Youth’. Op de eerste single “Transponder” (zie video) uit deze plaat zorgt ‘Grandaddy’-ster Jason Lytle voor backing vocals, gitaar, drums en keyboards mee, net als op de twee later volgende nummers “House In Order” en “Gypsy Candle”. Op deze laatste track zingt zangeres Lonna Beth Kelley mee met Howe Gelb, iets wat ze later nog eens over doet in “Pen To Paper”. Opvallend is ook het pedal steel-spel van Maggie Björklund op de tracks “Song So Wrong”, “Home Sweat Home”, de countryballad “Every Now And Then” en “Done” waarbij Brian Lopez en Gabriel Sullivan voor schitterend Spaans gitaarspel zorgen en de overheerlijke trompetklanken van Jon Villa sfeervol weerklinken.

Zelfs de Nederlandse countryzangeres Ilse De Lange (momenteel frontvrouw bij ‘The Common Linnets’) duikt op als zangeres in het als duet gebrachte countryrocknummer “Man On A String”. Het meest ingetogen liedje op “Heartbreak Pass” is naar ons gevoel ook één van de mooiste: “Eye Opening” laat Howe Gelb in dit liefdesliedje vocaal op zijn best horen met enkel akoestische gitaar en violen in de sobere begeleiding. Ook mooi is het sfeervolle instrumentale pianonummer “Bitter Suite” en de albumafsluiter “Forever And Always” waarop Howe Gelb samen zingt en gitaar speelt met zijn 12-jarige dochter Talula, die dit akoestisch gebrachte liedje ook zelf heeft gecreëerd. De opvolging lijkt ons verzekerd te zijn. Het laatste gedeelte van dit album lijkt meer bestemd te zijn voor de late uurtjes waarbij de luisteraar lekker weggezakt in een luie zetel ligt. Het is ook het wat moeilijker in het gehoor liggende stuk van een alweer erg goede plaat van Howe Gelb en zijn favoriete muzikale wonderkind ‘Giant Sand’. Gaat dat zien en horen bij zijn nog deze maand volgende live optredens in de Benelux. (valsam)

Met hun typische sound en de donkere stem van Gelb verrassen ze telkens opnieuw en dat al meer dan vijfentwintig jaar lang. Het Depot kon alleen maar trots zijn deze band te mogen verwelkomen met een twee uur durend concert waarvan collega Yvo Zels een knappe fotoshoot maakte.

Foto © Yvo Zels

meer foto's © Yvo Zels

 

     

 
     
     
     
           
       
     
     
     
           
       
     
     
     
           

     

 
     
     
     
           
       
     
     
     
           
       
     
     
     
           

     

 
     
     
     
           
       
     
     
     
           
       
     
     
     
           

     

 
     
     
     
           
       
     
     
     
           
       
     
     
     
           

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 21/05/15