GUY VERLINDE & THE MIGTHY GATORS @ DE ROMA, ANTWERPEN - 13/05/15

 

De Belgische bluesfakkel wordt de laatste jaren brandende gehouden door 2 mid-dertigers die vanuit Gent opereren. Bands zoals The Electric Kings, Last Call, The Seatsniffers en El Fish staan al serieuze tijd op non-actief. De nieuwe hoofdrollen zijn voor Tiny Legs Tim en Guy Verlinde. Lightnin’ Guy, die sinds kort voor zijn eigen naam Guy Verlinde koos, kwam zijn gloednieuwe ‘Better Days Ahead’ voorstellen in de Borgerhoutse tempel.

Zijn vriend Tim De Graeve alias Tiny Legs Tim mocht als eerste het publiek opwarmen. Op zijn derde album ‘Stepping Up’ (dat eind februari verscheen) werkt Tim met een volledige band, maar vanavond deed hij het nog eens solo. Tim is één van onze weinige vertolkers van de vooroorlogse blues. Hij brengt deze stokoude muziek echter zeer fris. Gewapend met gitaar en voetdrums start Tim iets na half negen met ‘The Happiest Man In Town’. Hij krijgt vanavond een half uurtje speeltijd en verkiest om een bloemlezing uit zijn 3 albums te brengen. Uit zijn tweede album ‘TLT’ krijgen wij het sterke ‘Can’t Win Them All’ en het knap van slide voorziene ‘Standing On The Sideline’. Uit zijn debuut ‘One Man Blues’ serveert hij ‘The Happiest Man In Town’ en ‘Standing At The Crossroad’. Onbekend, maar van prachtige zang voorzien is ‘Death Of A Parasite, een nummer dat enkel te verkrijgen was op een mini LP’tje tijdens Record Store Day 2014. Een mooi traag nummer uit het nieuwe album is ‘Big City Blues’. De 30 minuutjes vlogen voorbij. Morgen heeft Tim in Gent de presentatie van zijn eigen platenlabel Sing My Title en daarna vliegt hij naar Portugal voor 4 optredens en reist hij door naar Madrid voor 3 optredens. Om maar te zeggen dat de countrybluesvertolker een drukke agenda heeft. De eerst volgende keer in België is op 1 juni in de Banana Peel te Ruiselede waar hij in full bezetting een cd release brengt.

Twintig minuten later start Guy Verlinde & The Mighty Gators met hun optreden. ‘Feel Alive’ en ‘Into The Light’ zijn stevige rockers om mee te openen. ‘Sacred Ground’ had Guy tijdens zijn vorige passage in de Roma (oktober 2014) solo gespeeld, maar ook in full bezetting blijft het een sterk nummer met maatschappijkritische tekst. Iets poppier en radiovriendelijk klinkt ‘The One’, niet toevallig de single die fungeerde als promo voor het nieuwe album. ‘Release Yourself From Fear’ bevatte snelle mokerslagen van drummer Thierry Stiévenart en zingt Guy met gebalde vuist. Toon Vlerick is al drie jaar de vaste gitarist van The Mighty Gators en speelt zeer gedoseerd. In nummers zoals ‘Powered By The Blues’ en het titelnummer ‘Better Days Ahead’ krijgt hij ruimte om te soleren.

Ook waard om te vermelden was ‘Mr Maxwell Street’, een ode aan Marino Noppe, de man waar Guy veel van leerde. Na 8 nummers switchte Guy van gitaar naar harmonica. Van de bluesharpnummers onthouden wij de mooie slowblues ‘Me & My Blues’ en lekker scheurende ‘Wild Nights’. Dat Guy eindeljk op zijn 39ste rust heeft gevonden bezingt hij in ‘Heaven Inside My Head’. In de reguliere set overheerste de stevige, uptempo nummers. De bisronde daarentegen werd een New Orleans feestje met de mooie meezingers ‘Drink A Little Poison Before You Die’ en ‘Bon Ton Roulet’. Als toemaatje kregen wij nog een ode aan Ben E King met zijn klassieker ‘Stand By Me’.

De nieuwe nummers moeten wij nog beter leren kennen, maar het was duidelijk dat de hardest working bluesman van België breder wil gaan dan de klassieke blues. Alleen al de enorme drive waar de man mee op het podium staat maakt het steeds de moeite om een optreden mee te pikken.

Kris Vermeulen

Foto © Karim Hamid

Setlist: Feel Alive / Into The Light / Sacred Ground / The One / Release Yourself From Fear / Call On Me / Powerd By The Blues / Mr. Maxwell Street / Learnin’ How To Love You / Me & My Blues / Wild Nights / Heaven Inside My Head / Better Days Ahead / Poison / Bon Ton Roulet / Stand By Me

 

 

     

 
     
     
     
           
       
     
     
     
           
       
     
     
     
           

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, ANTWERPEN - 13/05/15