GUY VERLINDE & THE MIGTHY GATORS @ AB, BRUSSEL - 08/05/15

Godverdomme Guy, je hebt het hem weer gelapt! Al twee dagen zitten we uit volle borst ‘Better Days Ahead” mee te schreeuwen.  De song gaat maar niet uit ons hoofd en dat is allemaal te danken aan Guy Verlinde die op vrijdagvond 8 mei zijn gelijknamige album kwam voorstellen in de Ancienne Belgique in Brussel. De club was aardig volgelopen voor het concert dat twee uur later unaniem als “indrukwekkend” zou bestempeld worden.

Het was duidelijk dat Guy zich in zijn sas voelde op het podium voor zijn publiek. Een publiek dat hij al dadelijk begeesterde met openingsnummer “Grinnin’ In Your Face”.  Het Son House nummer werd door de man, zoals het origineel,  solo gebracht.  Alleen zijn stem, zonder microfoon, en klappend in zijn handen.  Een aftrapper van jewelste ! Het hieropvolgende “Don’t You Cry” uit “Blood For Kali”, zijn andere meesterwerk uit 2012, werd opgedragen aan de blootvluchtelingen. Een pakkend moment , solo met zijn Resonator, begeesterend zoals steeds.

Zijn fantastische band “The Mighty Gators” kwamen hem dan vervoegen voor het hemelsmooie “Sacred Ground”, het eerste nummer uit zijn nieuwste, fantastische album “Better Days Ahead”. Toen de kazoo werd bovengehaald voor “Heaven Inside My Head”, zeg maar als vervanger voor de mondharmonica, waren alle aanwezigen al snel mee met het optimistische ritme van het nummer.  Na de, eerder luistermomenten, van het starterstrio was de temperatuur in de zaal al snel aan het stijgen. Het briljante slidespel op “Feel Alive” was al even aanstekelijk als indrukwekkend te noemen.  Her en der hoorden we al enkelen het refrein meezingen, de eerste, schuchtere, danspartijtjes waren ook al aangevat.  Het is dan ook onmogelijk om bij dit rockende nummer te blijven stilstaan. Wat was de ritmesectie, Thierry Stievenart op drums en Karl Zosel weer sterk op dreef sèg!

Maar wat dan gezegd van de formidabele gitarist Toon Vlerick ? de man weet ons ook elke keer weer te overtuigen, het gevoel dat hij telkens weer in zijn solo’s weet te leggen is ronduit indrukwekkend. Guy, ervaring zat uiteraard, wist dat hij de aandacht en het enthousiasme van de toeschouwers vast had en liet de band stevig verder rocken op “Into The Light”. Zijn vooropgestelde playlist had hij dan al niet meer gevolgd.  De man weet op zo een unieke wijze zijn fans te bewerken, bespelen zeg maar, dat je onvermijdelijk meegaat in zijn positief  enthousiasme. De voet werd wat van de gaspedaal gehaald voor “No Time To Waste” een song uit “The Banana Peel Sessions”, de knappe sax uit dat nummer werd niet eens gemist en dat was te danken aan Toon Vlerick die alweer indrukwekkend uitpakte. Het al even mooie “Call On Me”, is Guy’s ultieme nummer over vriendschap maar komt niet belerend over wel eerder koesterend, zoals het hoort. Het tijdloze rootsy ‘Inhale My World’ met die intrinsieke droefheid, zou zowel een folky traditional als een evergreen kunnen zijn. Dat is ook al zo een song waarvan het refrein nu al dagenlang door ons hoofd spookt. 

Een van de absolute hoogtepunten, alhoewel…heel de avond was één hoogtepunt , was “Wild Nights” met Guy laaiend op de mondharmonica en een band rond hem bezeten rockend voor de intussen kolkende toeschouwers. Imponerend was ook alweer hoe het refrein van “Learnin’ How To Love You” massaal werd meegezongen. De fantastische slowblues “Me & My Blues” is een van de meest gevoelige nummers die we kennen. Een kippenvelmoment van jewelste. Het aan Marino Noppe opgedragen “Mr. Maxwell Street” met die imponerende slide erin is en blijft toch een fantastisch Good Old Breaking Out Blues nummer.

De zaal was intussen veranderd in een oergezellige Juke Jointclub. Het inmiddels haast klassieke “Bon Ton Roulet” kondigde het eind van het concert aan maar werd minutenlang door de fans gezongen tot de band weer op het podium kwam voor het titelnummer van zijn album.  De Southern Rocker “Better Days Ahead” was het definitieve einde van een twee uur durend zinderend feestje dat wat ons betreft gerust nog een paar uur langer had mogen duren.  De mannen hadden zich echter volledig gegeven, badend in het zweet maar uiterst dankbaar voor het enthousiaste publiek.

De stormloop naar de cd stand achteraf sprak boekdelen. Dit is de zoveelste mijlpaal in de carrière van Lightnin’ Guy Verlinde.  Zijn absoluut aan te raden album ging vlotjes van de hand.  De uiterst verzorgde lay-out met alle teksten van de nummers en schitterende foto’s van Karim Hamid is een uitstekende herinnering aan een verpletterend optreden van een man die wat ons betreft gerust zijn voet mag zetten naast andere rasartiesten als pakweg Ian Siegal. De volgende voorstellingen zijn op 11 mei in Ruiselede en op 13 mei in De Roma, onnodig te zeggen dat u dit absoluut moet gezien en gehoord hebben.

Luc Meert

Foto © Karim Hamid

     

 
     
     
     
           
       
     
     
     
           
       
     
     
     
           

 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL - 08/05/15