J.P.HARRIS AND THE TOUGH CHOICES @ N9, EEKLO - 08/05/15

Het spreekwoord ‘Onbekend is onbemind’ bleek eens te meer een grond van waarheid te bevatten. Een andere verklaring voor de magere opkomst voor dit concert (amper een 50-tal aanwezigen) kan er niet zijn. Onder die 50 zelfs enkele mensen die speciaal uit Parijs kwamen, en ook een paar Amerikanen op doorreis in Belgie. En die zullen geen seconde spijt hebben gehad van hun verre trip. Want wat we voorgeschoteld kregen was ‘haute cuisine’, pure onversneden old-fashioned country gebracht door een ijzersterke frontman en een schitterende begeleidingsband.

J.P.Harris, 32 jaar, afkomstig van Montgomery, Alabama verliet op zijn veertiende met rug-en slaapzak zijn thuis, en trok met de duim in de lucht, en ook gebruik makend van goederentreinen, de wijde wereld in. Om in zijn levensonderhoud te voorzien werkte hij bij boeren op het land, als houthakker, gitaarbouwer en als timmerman. Hij trok door verschillende staten en vond uiteindelijk zijn thuisbasis in Nashville. Verlekkerd als hij was op de oude countrymeesters zoals Red Simpson, George Strait en andere Bill Anderson’s, wat zich overigens ruim vertaalt in zijn coverkeuzes tijdens het concert, begon hij zelf songs te schrijven wat zich in eind 2011 concretiseerde in zijn eerste cd ‘I’ll Keep Calling’. Een album dat in 2012 tot het beste countryalbum van de Nashville scène werd bekroond. In 2014 bracht hij met ‘Home Is Where the Hurt Is’ zijn tweede album uit. Het was uit deze 2 cd’s dat hij vrijdagavond een ruime bloemlezing bracht, deskundig aangevuld met een 8-tal covers. De man weet zich ook te omringen door een stel uitgelezen muzikanten. Op drums een ronduit voortreffelijke Jon Whitlock. Bassist Timmy Findlin met zijn petje achteloos op zijn kop, leek zo uit de koeienstal weggelopen, maar kweet zich uitstekend van zijn taak. Op sologitaar Adam Meisterhans, die bijna in elke song een fel gitaarduel aanging met de met cowboyhoed getooide steelgitarist Ash Brozius. En met J.P. zelf op gitaar slaagde deze band er moeiteloos in een prachtig vol geluid neer te zetten.

De Red Simpson cover ‘California Turnarounds’ bracht meteen de vaart in het concert en we wisten meteen waar we ons de rest van de avond mochten verwachten, Country music pur sang. Up- tempo nummers, truck drivin’ songs en ballads wisselden elkaar mooi af. En toen na 1 uurtje de Jerry Reed cover ‘Freeborn man’ als laatste nummer ‘ voor de pauze’ werd aangekondigd, haalde iedereen opgelucht adem… er stond ons dus nog meer moois te wachten. En inderdaad, na de break ging het festijn gewoon verder. Hoogtepunten in de set? Er waren er teveel om op te noemen, maar vooral in de ballads zoals ‘Maria’ en titelsong ‘ Home Is Where the Hurt is (vlgs. J.P. helaas based on a true story) kwam zijn warme stem volledig tot uiting, vocaal ook nog eens prima ondersteund door gitarist Adam. Tussen de nummers door nam J.P. ruim de tijd om zijn oude leermeesters te bewieroken en vertelde hij enkele leuke verhalen. Oa. dat hij enkele nummers mocht leveren voor een Hollywoodfilm (‘At Any Price’ met oa.Dennis Quaid, Zac Efron). Een blockbuster in Hollywood…, de man kreeg de dollartekens reeds in zijn ogen. Helaas flopte de film en toen hij zijn check ontving bleek daarop de ronde som van 20 USD te staan. Maar ook daar zag hij duidelijk de humor van in.

En na zijn zoveelste mooie ballad (hij zei zelf sad songs) beloofde hij van dan af enkel nog een paar opgewekte up-tempo songs te spelen, want het is niet oké de mensen met een triest gevoel de nacht in te sturen. De man hield woord en met de bis ‘Give a little lovin’,aangekondigd als ‘a love affair between goats!’ kwam er een einde aan een ruim 2 uur durend concert. De over het ganse lijf getatoeéerde J.D. bleek na het concert een zeer aimabele en nederige man te zijn die ruim de tijd nam om iedereen te bedanken die een Lp/cd kocht of gewoon een praatje kwam slaan, en oprecht blij bleek te zijn met het concert en zelfs met de beperkte publieke belangstelling. En die had gerust groter mogen zijn want de afwezigen hadden deze keer zeker ongelijk! Nog tot 31 mei toerend door Europa…. Een must voor de liefhebbers van ‘the real stuff’.

Jan Van Streydonck

Foto © Michiel Vergauwe voor Muziekclub N9

Setlist: 1.Calfornia Turnarounds (Red Simpson cover) 2 . Badly Bent 3. I’ll Keep Calling 4.The Day You Put Me Out 5. South Oklahoma 6. Little Things (eigen nooit opgenomen song) 7. Just Your Memory 8.Happy Go Lucky Truck Driver (Red Simpson cover) 9. Take It All 10.Bright Lights And Country Music ( Bill Anderson cover) 11. Free Born Man (Jimmy Martin cover).
Break: 1.One Of Every Day 2. Looking At The World Through a Windshield ( Del Reeves cover) 3. Old Love Letters 4. Maria 5. Two For the Road 6. The Fireman (George Strait cover) 7. Home Is Where The Hurt Is 8. Lonesome, On’ry And Mean (Waylon Jennings) 9. I’m Staying Here 10. Why You Been Gone So Long (Mickey Newbury cover) 11. Gear Jammin’ Daddy - Bis. Give a little Lovin’

 

 

 

 

 

 

Artiest info
   
facebook  

N9, EEKLO - 08/05/15