JARED JAMES NICHOLS @ SPIRIT OF 66, VERVIERS - 19/05/15

Er valt heel wat te lezen over het debuut album van Jared James Nichols. Zelf heb ik het nog niet gehoord, maar de commentaren zijn heel lovend en ook de recensies over zijn optredens zijn laaiend positief. Sinds half april is de Amerikaanse band in Europa om hun debuut album 'Old Glory And The wild Revival' te promoten. Kenner Francis Geron heeft dan ook niet lang getwijfeld om dit power trio een kans te geven in zijn bekende club. Ik was ook nieuwsgierig naar deze jongens en dus trok ik dinsdag avond richting Verviers om te horen en te zien of Jared James Nichols kon bevestigen wat ik er over gelezen had. Club eigenaar Francis Geron moet geweldig onder de indruk geweest zijn van de soundcheck, want hij kondigde de band als volgt aan: Here is for first time but sure not for the last time, Jared James Nichols.

De band startte verrassend met de Southern blues cover 'Jesus Just Left Chicago' van ZZTop. De frontman had een zwarte Gibson custom made  om zijn schouders en speelde het gehele concert door zonder plectrum. Bassist Erik Sandin plukte met een enorme gedrevenheid aan zijn bas snaren en drummer Dennis Holm gaf het strakke ritme aan. Dit was wel een heel mooie binnenkomer, die erg gesmaakt werd door de aanwezigen. De jongens waren niet naar Europa gekomen om alleen maar covers te spelen, maar wel om hun debuut album 'Old Glory And The Wild Revival' te promoten. Dus volgden een paar nummers uit deze cd, te beginnen met een mix van psychedelische rock en bluesrock in het erg goed klinkende 'Get Down'. We kregen een vette schreeuwende gitaar te horen in 'Let You Go'. Het aanstekelige refrein nodigde eveneens uit om mee te zingen. Het stuwende 'Now Or Never' deed me soms aan Canned Heat denken. Dit was een uitstekende kennismaking met de songs uit het debuut album. Het trio nam terug de tijd om een cover op het publiek los te laten. Het ritme ging stevig de hoogte in met 'Never In My Life'. Deze heavy rock cover van Mountain had veel gelijkenissen met het origineel. De jongens keerden terug naar hun eigen album met 'Haywire'. Bluesrock die kort bij de grens van heavy rock ligt. Jared James Nichols speelde, op enkele uitzonderingen na, geen ellenlange nummers. De  meeste songs duurden tussen de drie en de vier minuten. Voor 'Take My Hand' had Jared de bottleneck over zijn vinger geschoven. Voor mij is dit bluesnummer één van de beste songs van het album. De slide gitaar klonk prachtig. Met Erik Sandin heeft Jared een erg goede bassist naast hem en ook drummer Dennis Holm trok regelmatig zijn trukendoos open. De band bleef op de weg van de blues met de Muddy Waters cover 'Baby, You Don't Have To Go'. Zonder mondharmonica speelden Jared, Erik en Dennis toch een erg gave en slepende versie van deze klassieker, met de frontman op het randje van het podium in een glansrol. Het ritme ging fors omhoog  tijdens 'Can You Feel It', waarin Jared probeerde de toeschouwers te laten meezingen. Dat lukte maar matig, maar de frontman verloor er zijn goed humeur niet door en liet ons een zeer knappe splijtende solo horen. Bassist Erik Sandin stond bijna te headbangen. Er werd terug gegrepen naar de slide gitaar voor een heel knappe versie van 'Robert Johnson's 'Come On In My Kitchen'. Deze blues klassieker was voor mij het beste nummer van de eerste set, die begon met stevige bluesrock, maar naar het einde toe meer echte blues liet horen. De band sloot de eerste set af met het verschroeiende 'Rock'n Roll Hoochie Koo’. Alle registers werden open getrokken en de drie muzikanten gingen tot het uiterste. Ze kregen dan ook een luidruchtig applaus.

Set twee werd ingezet met 'Crazy' en 'All Your Pain', een paar gedreven, stevige bluesrockers waarin Jared zijn talent als gitarist nog eens etaleerde. De ritme sectie ondersteunde de frontman en zorgde voor het ritme en de heerlijke groove. Dan volgde een enorm knappe versie van 'Steal Your Love Away'. Veel strakker en dreigender dan de song die ik ken van Bob Seger. Zoals in de meeste nummers stond Jared nu ook weer op het randje van het podium, wild met zijn lange haren te zwieren. Dat hij een uitstekende gitarist is hoefde hij niet meer te bewijzen aan het publiek van de Spirit Of 66, want die waren daar al langer van overtuigd. Ook in deze cover kon hij met zijn solo het publiek heel erg boeien. Het trio duwde het gaspedaal weer wat verder in voor 'Blackfoot'. Wat was het genieten van Erik op de bas en Dennis op de drums. Natuurlijk liet de frontman zich ook niet onbetuigd, kijk maar naar bijgevoegd filmpje. Jared begon ritmisch in de handen te klappen en het publiek volgde spontaan de gitarist. Wat volgde was een verschroeiende rock song waar ik de titel niet meer van weet. Jared James Nichols is niet alleen goed in het vluggere ruigere werk, ook in het tragere en rustigere 'Sometimes' kwam de kwaliteit van de drie muzikanten duidelijk tot uiting. Naar de finale toe trokken de Amerikaanse jongens nog eens alle registers open voor 'I'm Gone', maar vooral voor de afsluiter 'Playin' For keeps'. Een nummer dat tegen de gewoonte van de band in meer dan acht minuten duurde en elke seconde was om van te smullen. Het publiek was de band dankbaar en begeleidde de band met ritmisch handgeklap naar hun laatste noot. Natuurlijk hadden we nog een toegift tegoed. Dat Jared, Erik en Dennis een boontje hebben voor de heavy rock band Mountain wisten we al door hun versie van 'Never In My Life' eerder op de avond en nu kregen we met 'Mississippi Queen' misschien wel de grootste hit van hen te horen. Grommende bas drums en diepe baslijnen vulden de Spirit Of 66 en even later kwam Jared met gierende gitaar zijn kompanen vervoegen. Samen maakten ze een mooi einde van hun concert in Verviers. Jared James Nichols is een band die heel wat mogelijkheden heeft. Het was een goed concert, met drie prima muzikanten. Francis liet me verstaan dat de band in oktober terug naar Verviers zou komen. Wie Jared James Nichols toch nog vroeger wil zien moet naar De Bosuil in Weert. Daar zijn ze op 20 juni samen met Little Caesar en op 26 september samen met Glenn Hughes.

Walter Vanheuckelom

Foto © Walter Vanheuckelom

meer foto's © Walter Vanheuckelom

Band:
Jared James Nichols : Gitaar en zang
Erik Sandin : Bas
Dennis Holm : Drums

Setlist: Jesus just left Chicago /  Get down /  Let you go /  Now or never / Never in my life /  Haywire / Take my hand / Baby, you don't have to go / Can you feel it / Come on in my kitchen / Rock'n roll hoochie koo / Crazy /  All your pain / Steal your love /  Blackfoot / Rocking chair / Sometimes / I'm gone / Playing for keeps /  Mississippi Queen

 

Blackfoot

 

Haywire

 

Let you go

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
   
facebook  

SPIRIT OF 66, VERVIERS - 19/05/15