JEFF JENSEN BAND @ BANANA PEEL, RUISELEDE - 20/04/15

 

‘Hoe energiek de aanpak ook is, hoe ogenschijnlijk spontaan en onbezorgd zijn attitude ook mag lijken, precisie en respect in de uitvoering, subtiliteit en zin voor het detail kenmerken zijn muzikale filosofie’

Jeff Jensen zal zich zijn eerste Europese toer heugen en zijn Belgische luik (in Gooreind, Ruiselede en… Luik!) in het bijzonder. Reba & Wayne Russell zullen hem in Memphis ongetwijfeld gesproken hebben over de warme ontvangst die hen te wachten stond in het oude continent, en meer bepaald in het vijfde land van de tournee. Over Banana Peel, waar de Reba Russell Band keer op keer mocht opdraaien voor de pannen die ze er van het dak speelden (Reba vond het de laatste maal een goed idee dat we Ruiselede zouden omdopen in ‘Russellede’), maar ook over Goorblues in Gooreind, waar het kwintet twee maal zagen performen, een keer in de tent, een keer in het café, dat laatste een onvergetelijke namiddag.

Maar het overtrof ongetwijfeld de verwachtingen die Jeff gekoesterd had. De verwondering was wederzijds: de meesten onder ons, schrijver dezes incluis, werden koud gepakt door een artiest waar we van moesten opzoeken hoe hij op prille leeftijd in de blues gesukkeld was, hoe uit The Santa Clarita Blues Society in 2004 de Jeff Jensen Band groeit en dat hij ten slotte, na twee platen en letterlijk honderden concerten (het geheim van de kwaliteit!), in 2011 van Portland, Oregon (blijkbaar een grote kweekvijver voor talent in alle mogelijke stijlen, sinds Derroll Adams er zijn eerste stappen zette) ‘definitief’ verhuisde naar Memphis, Tennessee, waar hij al eerder de ideale voedingsbodem zocht en vond voor zijn woeste veroveringstocht in het bluesterritorium.

Er komen niet alleen twee nieuwe cd’s van de Jeff Jensen Band. Jeff werpt zich tevens op als de vaste begeleider van harpspeler Brandon Santini (die in het najaar naar de Banana Peel komt) De nieuwste, zeer gevarieerde cd ‘Morose Elephant’ bleek een uitgelezen gelegenheid om de oversteek te wagen. Pientere titel trouwens, die ‘chagrijnige olifant’, als beeld voor de hypochonder in ons allen, die gelukkig altijd weer kan veranderen in een ‘roze’ olifant, mits we eraan werken. Maar, al hadden we gehoord van zijn dynamische podiumpersoonlijkheid, deze furieuze start klopt alles. Het opgestoken haar werkt zich na enkele seconden al los, wat het woeste imago van de man nog onderstreept. Maar hoe energiek de aanpak ook is, hoe ogenschijnlijk spontaan en onbezorgd zijn attitude ook mag lijken, precisie en respect in de uitvoering, subtiliteit en zin voor het detail kenmerken zijn muzikale filosofie.

Het helpt uiteraard als je daarbij de juiste steun geniet. De jonge drummer Robinson Bridgeforth is van het type Joe Kirschgen (en week tevoren bij Eamonn McCormack), en dus ideaal voor een bluestrio: juist meppen en verder volledig buiten de spots blijven. Bassist Bill Rufino is een ander paar mouwen: hij speelt al elf jaar mee, dus vanaf het begin van de JJB. Hij is zo’n kerel die je meent al eerder gezien te hebben, maar nee, het is ook voor hem ‘Europ for the first time’. Je wenst bijna zelf Amerikaan te zijn om dan de kans te krijgen ons, de laatste tijd ten onrechte verguisde, werelddeel te ontdekken. Rufino is een mee-musicerende bassist, uiteraard geholpen door zijn grote affiniteit met Jeff. De meeste bassisten doen (gelukkig!) wat van hen verwacht worden: de baslijn netjes inspelen, de basso continuo als brug tussen melodie en ritme. Maar het grootste deel van de tijd peelt hij daarbij ook zij eigen spel. Misschien is ‘contrapunt’ een te hoog woord in deze context maar… Het is een genot hem bezig te horen én te zien, hoe hij de melodie mee in- en aanvult, en zich daarbij inleeft in de song.

Wat de songs betreft, die lijst zal wel grote gelijkenis hebben gehad met de andere concerten, al zal de volgorde er telkens wel gans anders hebben uitgezien en zullen er zeker verschillen geweest zijn ten gevolge van de inspiratie van het ogenblik of zelfs een verzoekje. Zo was er geen ‘All Along The Watchtower’ te bespeuren in BP. Op verzoek speelde hij wel zijn geweldige versie van ‘Double Trouble’ van Otis Rush. Is het origineel al zo’n geijkte klassieker dan maakt hij er een emotionele atoombom van, tot de grenzen van het fysiek mogelijke, en toch oprecht en authentiek overkomend. Het vraagt kunde én lef. Er zijn ook de songs die hij wel altijd zal spelen: Muddy’s ’19 Years Old’ bij voorbeeld. De diversiteit is enorm: hoor je het ene moment jazz, dan dwaal je weer rond in de swamps van Louisiana of zit je in een bar en krijg je een muzikale Spielerei à la ‘Empty Bottles’ te horen, of zit je te luisteren naar gospel, ‘Going Home’ bij voorbeeld: op ‘Morose Elephant’ is het één van de songs waarop de stem van Reba Russell te beluisteren valt.

Bijzonder leuk is de uitvoering van ‘Heartattack And Vine’, titelsong van de LP van Tom Waits uit 1980 (waar Screaming Jay Hawkins in 1993 een grote hit mee had), vrij Waitsiaans van benadering, tegelijk toch in een heel eigen interpretatie. Het mag zo op een Waits tribuutplaat. Vlak voor het bisnummer looft Jeff uitvoerig de BP, zijn vrijwilligers en zijn trouwe publiek. Er is de legende, stelt hij, dat de club al bijna een halve eeuw de blues predikt via optredens van hoge kwaliteit. Maar, zo voegt hij eraan toe, de club zelf ziét er ook uit alsof ze in Clarksdale, Mississippi hoort. En of het publiek dit graag hoort! Je weet dat hij het meent. Wat een tegenstelling met de commentaar van een jonge inwoonster van Ruiselede die op TV schaamteloos verklaarde dat ze de BP nauwelijks kende omdat ze niet van jazz houdt… Beter eens komen luisteren naar de blues van Jeff Jensen, van Toronzo Cannon, van Guy Forsyth, lieve jongedame, er zal u een wereld opengaan. In Memphis, Chicago, Austin, München, Milaan en Melbourne weten ze dat!

Antoine Légat.

Foto © Lieven Verhoye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

BANANA PEEL, RUISELEDE - 20/04/15