LAURA MARLING @ AB, BRUSSEL - 12/05/15

De 25 jarige Britse Laura Marling is ondanks haar jonge leeftijd al een veterane. Begonnen als een nu-folkartieste in het zog van bands als Noah and The Whale en Mumford & Sons heeft ze stap voor stap een eigen muzikaliteit ontwikkeld dat het folkidioom van haar eerste platen ruim overstijgt.

 

In 2013 stond zij nog solo voor een zittend theaterpubliek in de AB in Brussel voor de live voorstelling van haar 4de cd Once I Was An Eagle. Na de tour verkaste de zangeres plots naar America (Los Angeles) de liefde achterna. Toen die liefde in geen tijd voorbij was besloot ze in L.A. te blijven want het was haar toen al duidelijk dat ze een identiteitscrisis doormaakte die haar voortbestaan als zangeres danig op de helling zette. Ze werd voor het eerst in haar leven ernstig geconfronteerd met eenzaamheid en ook de liefde bleek eens te meer een struikelblok maar niettemin een leerzaam proces dat artistiek zijn weerslag vond in haar 5de album ‘Short Movie’ waarop Marling rijper en gelouterd, deels kwetsbaar deels brutaal haar ervaringen vlijmscherp analyseert in spaarzaam ingekleurde songs.

Vandaag staat Marling met die nieuw verworven levenswijsheid als een gerijpte artieste zelfzeker op het grote AB podium voor een staand concert in de AB box met 3 begeleiders: gitarist Peter Randall, bassist Nick Pini en drummer Matt Ingram. Ook haar nieuwe frisse look, kort geknipt wit haar en gekleed in gebroken wit, een lichte trui boven een half lange lederen kokerrok past volledig in het plaatje.  

Het geluid van haar nieuwe cd ‘Short Movie’ is peziger en dat laat zich al onmiddellijk gevoelen bij de eerste twee songs “Howl” en “Walk Alone” die ze aaneensluitend speelt en naadloos laat overgaan in “Take the Night Off” de eerste van vier songs uit haar vorige cd ‘Once I Was An Eagle’ die ze op indrukwekkende wijze aaneenrijgt met “I Was An Eagle”, “You Know” en “Breathe” tot een suite. Haar stem en soepel gitaarspel, strummend of fingerpickend staan duidelijk centraal zelfs nadat de band erbij komt. Zij wisselt vlot van dobrogitaar naar electrische gitaar en vice versa. Zoveel muzikale souplesse is alleen de groten weggelegd. Het is genieten van Marling’s welsprekende performance met een stemintonatie die zowel onrust als aanvaarding oproept nu eens fel de hoogte ingaand dan weer snerend, bezwerend of lieflijk omarmend. Het is bekend dat Marling de bevreemdende LA sfeer aan den lijve wou ondervinden zoals ze die muzikaal ontdekte bij haar lijfzangeres Joni Mitchell op het album ‘Court And Spark’. En ja, de invloed van La Mitchell laat zich meermaals voelen in haar frasering en open tunings gitaarspel die Marling op geheel eigen wijze in haar spel en verwoording overneemt en integreert. Behalve vroege Joni Mitchell met een stukje uit “Both Sides Now” en verder echo’s uit de albums Clouds ,Blue en Ladies of the Canyon wordt de psychedelische gitaarsound van de vroege Syd Barrett Pink Floyd met stukjes “Interstellar Overdrive” uit The Piper At The Gates Of Dawn (1967)  en “Fearless” uit Meddle (1971) gekopieerd naast duidelijke akoestische invloeden zoals het folky gitaarspel van Bert Jansch en het akoestisch/Arabische werk van Led Zeppelin/Robert Plant. 

In rockende songs als “I Feel Your Love”, “False Hope”, “Master Hunter” en “Warrior” komen naast de decibels dan weer de rauwheid van een PJ Harvey of zelfs een David Eugene Edwards (16 Horsepower) naar boven. Marling’s gruizig gitaarspel leidt terwijl haar 3 koppige band gediciplineerd en discreet (reverb)sound toevoegt volgens het less is more principe om Marlings’ soepel gitaarspel nog meer te laten schitteren. Maar vooral is daar die veelzijdig wendbare stem die je aan het podium kluistert. Nu en dan dreigt de potige muzikale omlijsting de bovenhand te krijgen maar nergens raakt Marling uit haar concentratie. Bijna aan het eind gekomen is het moment daar voor een wondeschone ballade “Goodbye England (Covered in Snow)”, kippenvel. Ze vervolgt met een al even beklijvende Townes Van Zandt cover “For The Sake Of The Song”. De AB luistert vol aandacht, hangt aan haar lippen en wanneer zij tot 2 maal toe de verkeerde toon aanslaat is er niemand ongelukkig over. “I’m a mystery” zingt Marling solo ergens in het ingetogen “Worship Me” en dat is ze ook, naast een tikkeltje brutaal en zelfgenoegzaam maar aan haar suprematie valt niet te tornen. Laura Marling durft met een lachje aan de traditie van bisnummers breken, een standpunt dat onderhand bij haar fans gekend is maar niet op algemeen gejuich wordt onthaald in de AB: na bijna anderhalf uur staand geconcentreerd luisteren doet het bij de meesten net deugd om op het eind zijn appreciatie ten volle aan de artiest te laten blijken waarna 1 of 2 bisnummers de kers op de taart vormen. Maar niet met Laura, geen bezwaar als de muziek en de performance zoals vanavond top zijn! Marling en Co blijven op het podium voor de titelsong uit ‘Short Movie’ waarbij nog eens alles uit de kast wordt gehaald.

Een nagenoeg perfect concert met een magistrale Laura Marling waarbij je de indruk hebt dat de zangeres door haar terug gewonnen zelfzekerheid meer dan vroeger geniet van optreden. Ongetwijfeld hebben we de laatste ontwikkeling nog niet gezien en heeft Laura nog veel meer in haar mars.  

Marc Buggenhoudt

Foto © Yvo Zels

Setlist

1.Howl (Short Movie, 2015)

2.Walk Alone (Short Movie, 2015)

3.Take the Night Off (Once I Was An Eagle, 2013)

4.I Was an Eagle (Once I Was An Eagle, 2013)

5.You Know (Once I Was An Eagle, 2013)

6.Breathe (Once I Was An Eagle, 2013)

7.I Feel Your Love (Short Movie, 2015)

8.How Can I (Short Movie, 2015)

9.What He Wrote (I Speak Because I Can, 2010)

10.Rambling Man (I Speak Because I Can, 2010)

11.Love Be Brave (Once I Was An Eagle, 2013)

12.False Hope (Short Movie, 2015)

13.Master Hunter (Once I Was An Eagle, 2013)

14.Strange (Short Movie, 2015)

15.The Muse (A Creature I Don’t Know, 2011)

16.Warrior (Short Movie, 2015)

17.Sophia (A Creature I Don’t Know, 2011)

18.Goodbye England (Covered in Snow) (I Speak Because I Can, 2010)

19.For The Sake Of The Song (Townes Van Zandt cover)

20.Daisy 

21.Worship Me (Short Movie, 2015)

22.Short Movie (Short Movie, 2015)

 

Artiest info
website  
   

AB, BRUSSEL - 12/05/15