LURRIE BELL & RUSS GREEN @ BANANA PEEL, RUISELEDE  - 27/04/15

 

‘Een concert waar meer van mocht verwacht worden’

Lurrie Bell is een blueszanger en gitarist die je om meerdere redenen heel hoog mag en moet inschatten, niet in het minst voor zijn kunnen. Het is een sympathieke man van wie je ook iets kan hebben, als dat moet: niemand is volmaakt (look who’s writing…) Maar als je het gevoel krijgt dat het tijdens een optreden niet goed draait, dan moet je dat vanzelfsprekend signaleren. We hadden liever gehad dat we in lyrische bewoordingen ons enthousiasme mochten uiten over het concert in de Banana Peel te Ruiselede op maandag 27 april, maar dat kunnen we niet. Het vermindert onze achting uiteraard niet voor iemand die de blues incarneert, die niet alleen eigen bands front, maar overal gevraagd werd en wordt als gastmuzikant.

Enkele tijd geleden was het Lurrie Bell nog die in het concert van de Dave Specter Band in Zingem, technisch ongemeen knap, maar eerder koel en afstandelijk, enige emotie wist te steken (samen met keyboardsman Brother John Kattke, dat moet gezegd) Eerdere concerten van de man, dan wel met band, en zelfs nog met vader Carey Bell, harpist van zeldzame klasse, waren van een bijzonder hoog Chicago blues gehalte. Men weet ook dat Lurrie het over de jaren heen helemaal niet onder de markt had, geplaagd door ernstige gezondheidsproblemen, maar daarmee houdt zijn persoonlijke rampspoed niet op. Ondanks alles IS Lurrie een eenvoudig man gebleven die zich thuis voelt in Banana Peel en met iedereen die hem aanspreekt een babbeltje slaat.

De loopbaan van Russ Green verliep niet rechtlijnig. Al is hij van Chicago, het zag er lang naar uit dat muziek een hobby zou zijn en blijven. Hij had als student niet eens geld voor een gitaar. Vandaar de mondharmonica. Pas toen hij in Seattle woonde begon hij, begeesterd door de muziek van Jimi Hendrix, ook effectief te oefenen en op te treden. Een toevallige ontmoeting met een ander rolmodel, Sugar Blue, toen hij vrienden bezocht in Chicago, deed hem besluiten naar de ‘sweet home’ weer te keren om er zijn geluk als harpist te beproeven. Sindsdien mag hij opdraven voor en bij de groten van de blues… Lurrie zou hem anders ook niet meenemen, niet?

En toch. Ondanks Greens gewaardeerde inbreng met korte interventies en lange soli, was deel één bijna slaapverwekkend, met zes vrij routineus uitgevoerde klassiekers uit de blues: ‘Dust My Broom’, ’19 Years Old’ (dat we nota bene de week tevoren hier nog hoorden, gebracht in een bijzonder geïnspireerde versie van Jeff Jensen) , ’40 Days And 40 Nights’, ‘Hoochie Coochie Man’, ‘Sweet Home Chicago’ en ook ‘Stormy Monday’ van T-Bone Walker. Ps met nummer zeven sloeg de vlam in de pan, en nog geen klein beetje: zonder Russ bracht Lurrie een zinderend ‘Death Don’t Have No Mercy In This Land’ van Reverend Gary Davis. Het kondigde een boeiender tweede deel aan. Inderdaad, met ‘I’m Ready’ en ‘Everyday I Have The Blues’ kregen we weer de klassiekers, maar het kwam er allemaal wat beter uit en met name in het tweede speelde Bell een schitterende gitaarpartij, zo eentje waar hij het geheim van heeft.

 Na een aardig ‘Sweet Little Angel’ van B.B. King (die als we dit schrijven …) gaf Lurrie het commando over aan zijn roerganger, die een best aardige zangstem heeft, bleek bij ‘Help Me Baby’. Dat het laatste nummer ‘Got My Mojo Workin’’ zou heten, zag je van ver aankomen. Maar opnieuw was het vergeefs wachten op een vonk… Wat je van een finale toch mag verwachten. Het bisnummer ‘Messin’ With The Kid’ deed ons dan wel vrede nemen met dit concert, waar meer van mocht worden verwacht. Volgende maal, met een full band, slaat Lurrie Bell ons plat, zeker weten!

Antoine Légat.

Foto © Lieven Verhoye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
   

BANANA PEEL, RUISELEDE - 27/04/15