TEE DEE YOUNG feat. Henry Carpaneto Band @ GOORBLUES, WUUSTWEZEL - 24/05/15

Tee Dee Young, woont in Lexington Kentucky, vader Leonard was gospel zanger en eveneens wijlen broer Goerge motiveerde hem om nooit van blues stijl te veranderen. Behaalde de Best Blues Artist Lexington Music Awards in 2015,  in 2011 de  begeerde 2011 King's Beale Street Memphis, tevens datzelfde jaar best blues band van de staat Kentucky, daarbij nog International finalist van The Blues Foundation Memphis Tennessee. Gewoon sterk bezig, al vanaf zijn veertien jaar vormt hij zijn eerste band. Wordt hierbij opgeleid en begeleid door wijlen Harrison Coleman. In de rest van zijn tienerjaren zou hij elke kans grijpen in kelders en clubs, private parties, talentenjachten. Zodoende tegen de tijd dat hij twintig wordt, treedt hij op in prestigieuze locaties als: the Cotton Club, Albert King's Club, Kingston Mines en Club Zero. Verderop in de straat treedt hij op in BB King's Club en Isaac Hayes' Club. Ben je nog mee ? Alleen een moto tochtje over de Route 66 kan hierop aansluiten. Zijn gitaar als wapen om de luisteraar te verstommen met zijn enorme virtuositeit. Schrijft eigen muziek en voert die zo uit dat hij zijn publiek in zijn hand heeft. Op zijn site zien we ook dat de Tee Dee Young Band ook terug zullen gaan naar de IBC in Memphis 2016, daar ontmoet hij vele bekenden o.a. enkele die hier onlangs optraden, noteer maar : Mike Wheeler, Albert Castiglia, Guy Tortora, Jeff Jensen, terwijl anderen als Sean Carney en Joey Gilmore, Guitar Ray, Paul Reddick... daar al prijzen weg kaapten. Sinds 16 mei tourt Tee Dee door gans Europa, samen met de Henry Carpaneto Band uit Genova/Italië, die ook al samen werkte met artiesten als Bryan Lee, Otis Grand, Tony Coleman, Jerry Portney, Son Henry Carpaneto Band from NY Rhodes, Deitra Farr, Big Pete Pearson, Keith Dunn, Lea Gilmore, Paul Reddick.

Vanmiddag schreef ik nog op facebook, “there's still THRILL with Tee Dee at Goorblues this late afternoon....the thrill is not gone, it lives forever...” ik kon het echt niet beter voorspellen. En wie beter dan een vriend van BB, treffen we hier op Goorblues. Voor het raam buiten in de zon zit Tee Dee in zijn rood pak. Hij vertelt me dat hij de eerste keer gevlogen heeft, de eerste keer weg van de VS, nee zonder schrik noch heimwee, integendeel het bevalt hem hier prima in Europa, ook dankzij doctor Ray, hun tour- & soundmanager. Vrijdag hadden ze hier in café Het Goor hun eerste repetitie gehouden. De eerste keer dat Tee Dee samen met de Italiaanse Henry Carpaneto band speelde, de hele ABACAB en keys op punt gezet en wel voor dit allereerste optreden over de grote Atlantische plas. Ik speel mijn eigen blues, vertelt hij verder, niet de gewone zoals vele anderen. BB King had hem ooit opgezocht, terwijl de hele bus moest wachten, hem alleen, om hem te feliciteren en maakte hem de voorspelling dat hij het echt ging maken. Tee Dee signeerde toen zelfs zijn CD voor BB, niet andersom. Later liet hij een copy van één der allerbekendste gitaren, door BB zelf tekenen, Lucille, je weet wel die Gibson met dubbele stereo jackets, vertelt TD trots en steeds met brede smile, hij heeft er foto's van bij.  Lucille is thuis gebleven in Kentucky, samen met zijn andere vrouw. Hij heeft een Amerikaanse Parker gitaar meegenomen en een Yamaha voor de reserve bank. Op de vraag hoe jong hij is antwoordt hij lachend: “honderd jaar”. Nee hij is al zestig en net zoals zijn vader hem gebood, speelt hij enkel zijn eigenste blues. Toch heeft hij alles gespeeld, Rock, R&B, Soul, wil vooral de drie generaties muziek brengen maar vooral de jongste. Verder werkt hij nog steeds als technicus in het gewone leven. Maar na twee weekdagen arbeid voelt hij zijn handen, dikwijls zwaar en opgezwollen, beseft hoe langer hoe meer dat hij alleen gitaar wil spelen, dat is de ware toedracht van zijn leven, blues zingen en ons te laten genieten van zijn stijl.

Hij ontmoette BB meerdere keren en leerde veel van hem, ook al praatte je gewoon met hem. Ooit zei hij tegen de King, terwijl deze uit een kleine kop een bodempje koffie dronk, “dit is geen koffie wat je drinkt, dat is enkel een klein slokje”. Waarop BB antwoordde: “man, als je een echte kop koffie drinkt, dan is dat een kop zo groot als... en toont met gebogen handen, zo één je weet wel... een lekkere vrouwelijke ronde... Tee Dee houdt van lachen en grappen, net als Buddy Guy. Ook hierover vertelt hij alsof het zijn beste vriend is. Hij speelde ook samen met Albert King, Aretha Franklin, Johnny Rawls, Al Green, Eddie Floyd, James Brown, Guitar Shorty, Vesta Williams, Miki Howard, Big Bill Morgan, Lil “Howling” Wolf,  hij schudt ze zomaar uit zijn mouw. Ik vraag hem of hij misschien een nummer van BB gaat spelen, waarop hij met vuist op zijn hart antwoordt: ”Ik speel het liefst mijn muziek maar misschien” ….Paul stapt naar buiten en stelt hem voor eraan te beginnen, ook Michel staat te popelen, het is dan ook al half vijf voorbij. Henry Carpaneto, samen met Pietro Martinelli op bas en Andrea Tasara op de Lignum drums, starten met een tweetal intro's uit eigen bluesbox, hun nieuwe CD “Voodoo Boogie”. Henry wordt ondertussen uitgeroepen als meest populaire blues pianist, speelde al samen met Big Pete Pearson, Bryan Lee, Tony Coleman, Otis Grand, Lea Gilmore, Paul Reddick, Jerry Portnoy (harmonica in de Muddy Waters Band), Bryan Lee, Keith Dunn, Sonny Rhodes. Op podia van New Orleans Jazz Festival en de Blues Memphis Awards, Luzern Jazz festival, Great Colne R&B Festival in Engeland, ook onlangs met Guitar Ray die we maar al te goed kennen hier op Goorblues.

Introduceert dan onze vereerde gast, de Beale Street King Tee Dee Young die tussen ons uitstapt en op zijn goudgele Parker Fly “The Blues Is Allright” (video1) brengt, een sfeermaker van Little Milton. Zijn smile en gedrevenheid maakt ons direct overtuigd dat we hier weer een legendarisch optreden mogen meemaken. Dat hij de blues heeft, zingt hij niet alleen, zijn fuchsia roze pak waaronder mooie aangepaste schoenen, maken ons duidelijk dat hij hier een swingend optreden van wil maken. Zelfs Henry's handen dansen op zijn keyboard. “Love of Mine”, met een drive als een trein, waarop direct aansluitend “You Call Me A Fool” (video2) waarbij TeeDee van het podium stapt en vrolijk de swinging microbe verspreidt, enkelen onder ons zijn ogenblikkelijk en graag besmet. Een nieuwe song “Play Me Some Blues” uit zijn laatste CD “Born With The Blues” een mooi biografisch werkje waar dit album vol van staat. Nog zo eentje “Lonely Nights And Rainy Days” met een swingend gitaar riff. Voor ons staat een geweldig podiumbeest, dat blijkt nog maar eens in “Have Mercy” met zijn lange solo's en houdt dan een verdiende pauze. Terwijl we nog horen dat hij zich maar net opgewarmd voelt. Dat belooft voor de tweede set !

Die zoals de eerste, ingeluid met piano blues uit New Orleans door deze heerlijke Henry Carpaneto Band. Tee Dee voelt zich duidelijk thuis met ons in deze Juke Joint en vervolgt met enkele nieuwe nummers waar de drive nog wordt opgedreven, o.a. “Blues In My Bones” (video 3) en “Girl I Told You” en “It's Raining Cats & Dogs”. Even een ode aan vriend BB, precies tien dagen geleden overleden, start met een instrumentaal “Raining Tears” en “The Thrill Is Gone” (video 4) in een fantastische TD uitvoering. Alle boogie sluizen open met “Let The Good Times Roll”. “Southern Soul Lady” (video 5) even backstage gefilmd. Waar gebeurd en uit eigen hand “Bye Bye Baby” en “I'm a Broke Man” (video 6). Dat de duivel hier rond schuimt is ook duidelijk in “Devil Keeps Talking To Me” (video 8). Volop party time! Samen met enkele vernoemde blues gitaristen in dit nummer “ Bluesfest ” (video 9). Je kan niet nalaten mee te klappen en te bevestigen “the blues is alright”. Zeker nog een toegave, dank zij Paul's gewoonte, met “Tore Up” (video 10). Tee Dee brengt nog een zestal concerten in Duitsland, Italië en Frankrijk. In juli staat hij terug op de planken in Buddy Guy's Legends te Chicago. De wereld is klein, zeer klein hier op Goorblues.

Guy Cuypers

Foto © Guy Cuypers

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

GOORBLUES, WUUSTWEZEL - 24/05/15