THE POSIES @ MUZIEKODROOM, HASSELT -  06/05/15

Andy Shauf

Bijna dertig jaar zijn Ken Stringfellow en Jon Auer de drijvende en schrijvende kracht achter The Posies. In de jaren '90 kent het viertal hun grootste succes met aanstekelijke powerpop en leveren de Amerikanen schitterende albums af met name Dear 23 (1990), Frosting On The Beater (1993) en Amazing Disgrace (1996). Daarna neemt de mediabelangstelling af. Stringfellow duikt tussendoor wel op met enkele projecten (Big Star, met Auer – R.E.M – The Disciplines – Lagwagon…) en brengt ook enkele soloalbums uit.

In 2005 komen de vier terug samen en brengen ze Every Kind Of Light, hun zesde studioalbum uit. Vijf jaar later verschijnt Blood/Candy. Dit jaar zijn er reissues van het ouder materiaal maar daarnaast werken de heren aan een nieuw album dat we nog in 2015 mogen verwachten.

Holly

Eerst kregen we Holly (Muñoz) voorgeschoteld, een jonge singer/songwriter uit San Francisco. Het meisje bracht eenvoudige maar pure liedjes en was blij met de appreciatie die ze kreeg. In de zéér korte set herkenden we "Our DC" - "Little Thief" - "The Singers" en "Nameless"

Het podium was nog maar net ontruimd of Andy Shauf was al present. De Canadese liedjesschrijver had  een nieuw album en enkele muzikanten mee op tournee. Hij was op doorreis in Europa en vanavond paste in zijn schema om het voorprogramma van vriend Stringfellow te spelen. The Bearer Of Bad News was de rode draad in hun set, die vrij donker belicht werd. De liedjes zelf waren aangenaam om naar te luisteren, met "Lick Our Wounds", "I'm Not Falling Asleep" en "Alexander" als hoogtepuntjes.

Setlist: "You're Out Wasting" - "Covered In Dust" - "Jerry Was A Clerk" - "Twist" - "Magician" - "Lick Our Wounds" - "Early 2" - "I'm Not Falling Asleep" - "Drink My Rivers" - "Alexander"

Bij het aantreden van The Posies was de club volgelopen. Wie rauwe gitaren verwachtte was eraan voor de moeite. Auer en Stringfellow hadden in deze minieme bezetting hun liedjes gestript en opnieuw ingekleurd. "Throwaway" was een ingetogen start met enkel gitaren en knappe samenzang van beide heren. "Any Other Way" en "20 Questions" waren naar dezelfde leest geschoeid. Tussendoor werden de voorprogramma’s op een originele manier bedankt. Ken Stringfellow bezong hen op de tonen van R.E.M.’s Man On The Moon.

De heren hadden ook de hedendaagse muzikale technieken ontdekt. Door middel van een drumcomputer en andere hulpjes werd "March Climes", één van de nieuwe songs, voorgesteld. Posies 2.0 had ook enkele klassiekers door die machine gedraaid en dat resulteerde in een knappe versie van "Please Return It" met enig minpuntje dat de schreeuwerige stem van Stringfellow totaal niet paste bij die droompop à la The XX en dichter bij huis Float Fall. Niet elke song werd succesvol verwerkt wat toch een tegenvaller was.

Naarmate de set volgde verlieten verschillende mensen de zaal en zochten ze de toog op. Dat had deels ook te maken met de net iets te luide versterkers die de club deed daveren en het geluid danig vervormde. Gelukkig herpakten ze zich af en toe, wat resulteerde in een ongedwongen versie van "Everybody Is A Fucking Liar" met Ken achter de piano. De drummer en bassist van Andy Shauf kwamen "Flavor Of The Month" meespelen en ook Holly werd terug op het podium geroepen om mee te zingen tijdens "Licenses To Hide". Zo eindigde de avond toch met een licht positieve noot.

Setlist : "Throwaway" (Amazing Disgrace, 1996) - "Any Other Way" (Dear 23, 1990) - "20 Questions" (Frosting On The Beater, 1993) - "Song # 1" (1996) - "March Climes" nieuw - "Start A Life" (Success, 1998) - "Please Return It" (1996) - "Burn & Shine" (1993) - "Precious Moments" (1996) - "World" (1996) - "The Definition" nieuw - "Scattered" nieuw - "Dream All Day" (1993) - "Everybody Is A Fucking Liar" (1996) - "Flavor Of The Month" (1993) - "Licenses To Hide" (Blood/Candy, 2010)

Dirk Vanhees

Foto © Marke Tentster

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKODROOM, HASSELT -  06/05/15

 

Holly