DAAN @ MUZIEKODROOM, HASSELT - 10/05/17

Waarschijnlijk om zijn muzikaal spectrum te verruimen besloot de voormalige frontman van Dead Man Ray, Daan Stuyven, samen met vriend-fotograaf Peter De Bruyne naar een desolate plaats in Catalonië te vertrekken. Door het op zoek gaan naar het ‘niets’ in het onherbergzame landschap en de (bijna) verlaten dorpjes liet Daan zich inspireren tot het maken van soundscapes, obscure abstracte muziekjes.


Het was niet onmiddellijk de bedoeling om hiervan een album te maken maar producer Stef Vanalsenoy polijstte de ruwe diamanten tot enkele pareltjes, tekst en melodie vielen op hun plaats en Daan had een nieuw album “Nada”. Een ingetogen album met knappe arrangementen, nummers variërend van americana tot filmmuziek, een niet zo makkelijk album, een hit als “Exes” ga je er niet op vinden, een echte Daan-plaat, terug iets nieuws, back to basics.

Een nieuw Daan album dus ook een nieuwe Daan tour, die zowel België als Nederland aandoet. Nog steeds populair is hij de nu bijna 48-jarige Daan, dat bewijst een volgelopen Muziek droom te Hasselt.

Volledig in het zwart gekleed, inclusief zwarte zonnebril en geruggesteund door zijn liveband, begint hij de set met het instrumentale “Fermavida” van het jongste album, waarin de desolate sfeer van het Spaanse landschap ronddwaalt. Graag had hij nog wat meer nummers van het album gespeeld als men het niet erg vond, “het is eens iets anders”. Dat verklarend kregen we zowat het hele album “Nada” te horen, niet de gemakkelijkste weg die Daan kiest voor het concert, het is de “Daan” way. We mogen geruststellen dat we live toch danig onder de indruk komen van het nieuwe werk. Mede door het knappe gitaarwerk van Geoffry Burton en pianist, keyboards Jeroen Swinnen komen de uitgekiende arrangementen live mooi tot hun recht. Nummers als “Wrong Man”, “Temptation” en “Seven Lives” kunnen het publiek zeker boeien, nee wild enthousiast is men niet eerder stil en aandachtig, genietend van deze heerlijke nieuwe nummers. Laten we ook het sublieme percussie en drumwerk van Isolde Lasoen niet vergeten bovendien waren haar backing vocals een echte verrijking voor menig nummer. Samen met bassist Jean-Francois Assy verzorgde ze een solide ritmesectie. Nieuwe single “Friends” werd gespeeld, achteraf had Daan wel wat twijfels of het overal wel juist gespeeld was, “het moet juist zijn!”, knap nummer trouwens. Het abstracte naar industrial neigende “Wheel” volgde, “Forgotten Man” al dan niet geïnspireerd op zijn BMW-alarmsirene, waarna het “Nada” gedeelte beëindigd werd door het instrumentaal niemanddalletje “Propeller”. Een belevenis om dit album live te horen spelen!

Tijd voor eerder werk, bekender werk, “Brand New Truth” en “Decisions” uit het album “Manhay”, de hit “Everglades” uit “Le Franc Belge” plezieren zeer zeker het publiek. “The Mess” uit het gelijknamig album van 2015 beëindigd de set.

En natuurlijk speelt hij zijn grootste kaskrakers nog, tijdens de toegiftnummers “Icon” en “Exes” worden alle registers nog eens opengetrokken, nog eens beklemtonend hoe sterk deze liveband is en dat Daan een geboren podiumbeest is. En ja hij had er zin, het dankbare Limburgse publiek kreeg nog een tweede toegift “Victory”, leuk!

Daan heeft flair, podiumuitstraling, een knappe stem, en een prachtig nieuw album!

Luc Nuyts

meer © Foto Soche

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MOD, HASSELT - 10/05/17