FRED EAGLESMITH @ N9, EEKLO - 05/05/17

Er is een Vlaams spreekwoord dat zegt ‘Als je bij den hond slaapt betrap je zijn vlooien’. Fred Eaglesmith is, naast een schitterende singer songwriter, ook gekend voor zijn doldwaze humor tijdens zijn shows.

De ravissante blonde dame die even na 21 u het podium van de zeer goed gevulde N9 besteeg, kreeg meteen de lachers op haar hand met ‘Welcome to the show, I’m Fred Eaglesmith’. Ja wat zag de Fred er dan goed uit vandaag. Had ze echter het woordje ‘ wife’ er aan toegevoegd was het volledig de waarheid geweest, want sinds een 3-tal jaar mag Tif (Tiffany) Ginn zich Mrs. Eaglesmith noemen. Met de gitaar van manlief rond het mooie lijf omgord nam ze ons meteen bij de strot met de mooie americanasong ‘Little White Pills’ uit haar tot nu toe enige titelloze solo cd, al bracht ze vroeger onder de naam ‘The Fabulous Ginn Sisters’, samen met haar zus een 3-tal cd’s op de markt!. Ook de ballad ‘Middle Man’ die ze samen met Fred schreef kwam uit dat album. De overige 4 nummers kwamen van het nieuwe album die dit jaar nog zou verschjnen. Tif heeft een schitterende stem, deed me denken aan Maria McKee, stond bijwijlen 1 meter van de micro, maar toch werd er aan stemvolume niet ingeboet. Tussen de songs door vertelde ze een paar leuke anekdotes, wat door het publiek zeer werd geapprecieerd maar ze bezwoer ons om dit niet aan haar man te vertellen want hij stond er op om zelf de leukste te zijn. Alvast een veelbelovende support act ,in de wetenschap dat ze verder op de avond samen met Brian Lux op stand up bass haar man zou begeleiden.

Na een korte pauze was het zover. Frederik John Elgersma aka Fred Eaglesmith uit het verre Ontario , Canada, reeds 42 jaar ‘on the road’, 22 studio albums achter zijn naam , ontelbare songs geschreven , zelden of nooit speelt hij een cover en waarom ook hij heeft zelf zoveel pareltjes, zijn vaste fanatieke fanbase noemt men ‘Fredheads’… ja er stond een halve legende op het podium van de N9 ! En ofschoon de man later in het optreden grapte dat hij niet veel songs van zijn jongste cd ‘Standard’ zou spelen ging hij toch van start met ‘Off the Dam’. Feel good music met Tiff op de ukelele en de heerlijke basriff van Brian erboven op.. meteen zat de sfeer er goed in. En inderdaad , de oudere songs kwamen ruim aan bod met onder meer een mooie versie van ‘Dangerous’. Bij ‘I Like Trains’ , stokte het samenspel tussen Fred en Tif, ondertussen op accordeon , toch even . Maar al snel was er ‘105’ , waarin vrouwlief , wijdbeens staande al was ze de zus van Sheila E, het drumstel alle kanten liet zien. Tussen elke song door bracht Fred wel een of ander ‘funny’ story, de een al grappiger dan de ander . Koningshuizen, auto’s , haarstijlen… over alles had de man wel een aparte visie. Soms ging er wel eentje de mist in, maar het publiek genoot toch van de man zijn grappen & grollen. De samenzang tussen het koppel was bij momenten hemels mooi, vooral bij de ballads. Soms was het ‘yellen’ van Tif bij de up tempo songs er een beetje over, maar dit is detailkritiek. De songs ‘Old Machine’ en Jenny Smith , beiden uit het nieuwe album, kwamen live nog meer tot hun recht dan op de cd! Het absolute hoogtepunt van de set echter was afsluiter ‘Water In The Fuel’, die bijna Springsteeniaanse vormen aan nam. Soms zijn er songs waarvan je zou wensen dat er geen einde aan kwam.

Tijdens het bisnummer maakte Fred er ons , op zijn eigen unieke wijze op attent, dat hij cd’s on sale had, iets wat vrouwlief helaas had na gelaten .. ze had in haar valies amper 1 cd meegenomen op deze Europese tour, maar die had ze gelukkig reeds voor haar,verkocht. Gelet op de vele positieve commentaren na het optreden mocht men dus , op een paar schoonheidsfoutjes na, spreken van een meer dan geslaagd concert. Het grootste minpunt was echter het besef dat de man nog zo veel pareltjes onaangeroerd had gelaten… geen ‘He’s A Good Dog, geen ‘Lucille’, geen ‘Crazier’. Maar ja niet getreurd, dat is dan misschien wel voor zijn volgende Belgische passage. Ik weet zeker dat bijna niemand van de aanwezigen vrijdagavond die zal willen missen!

Jan Van Streydonck

Foto © Ward Spanhove

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKCLUB N9, EEKLO - 05/05/17