PAUL CARRACK @ DE ROMA, ANTWERPEN - 09/05/17

De naam van de Britse multi-instrumentalist, songwriter Paul Carrack doet bij velen niet onmiddellijk een belletje rinkelen, nochtans staat hij al meer dan veertig jaar in het vak en maakte hij deel uit van bekende bands als Squeeze en Mike and the Mechanics. Wanneer je een deuntje neuriet van één van zijn bekende hits herkent men dit meestal wel onmiddellijk. Alhoewel de man redelijk succesvol is en gerespecteerd wordt door zijn collega muzikanten heeft hij steeds gekozen om in de anonimiteit te blijven, geen verhaaltjes voor in de tabloids, alleen muziek, goede muziek.

Met zijn eerste band Ace scoorde hij onmiddellijk een wereldhit met het door Carrack geschreven en gezongen “How Long” (1975). In 1981 belandde hij bij de band Squeeze om Jools Holland te vervangen op keyboards, alhoewel hij maar een goed jaar bij de band bleef hadden ze met “Tempted” wel hun grootste hit, het nummer werd gezongen door Paul Carrack. In 1985 vroeg Mike Rutherford (Genesis) hem om bij zijn nieuw project Mike and The Mechanics te komen spelen, met “Silent Running” en “The Living Years”, beide gezongen door Carrack behaalde de groep grote successen. Inmiddels had Carrack al enkele soloalbums uitgebracht en deed hij sessie werk voor bands als The Smiths, The Pretenders…. en maakte hij deel uit van Roger Waters “Bleeding Heart Band”. In 1987 had hij met het album “Good Reason” en het nummer “Don’t Shed A Tear” zijn eerste solosucces.”The Man With The Golden Voice” is één van de meest hardwerkende mensen in de business, ofwel is hij bezig met eigen solo werk ofwel verleend hij zijn diensten aan collega muzikanten (Eric Clapton, The Eagles, Elton John) die maar al te graag met hem samenwerken.

Op zijn laatste album “Soul Shadows” (2016) laat Paul Carrack ons weer genieten van zijn bloedmooie blanke soulstem, die zijn composities op het album nog meer doen stralen.

Eindelijk kunnen we deze geweldige artiest nog eens bewonderen in een zaalconcert in België, “De Roma” in Antwerpen is the place to be en deze is dan ook goed volgelopen voor dit concert.

Het luchtige “Too Good To Be True” uit het nieuwe album laat al dadelijk horen dat Carrack en zijn band deze show al een tijdje spelen, strak en alles in balans. Gebruik makend van dubbele drums, waarvan er één bespeeld wordt door zijn zoon Jack, keyboards, gitaar (akoestisch en elektrisch), bass en sax krijgen we een mooie volle klank te horen. Buiten zijn betoverende mooie zang schakelt Carrack moeiteloos over van gitaar naar piano of orgel. Verhaaltjes of anekdotes moet je van deze man niet verwachten, buiten dat hij van Sheffield (UK) komt, op vijftienjarige leeftijd de schoolbanken verliet om het als muzikant te maken en hij na veertig jaar wel wat heeft bijgeleerd, laat hij zijn muziek spreken. Het rootsy “Watching Over Me” gaat over die keuze die hij meer dan veertig jaar geleden maakte. “Better than Nothing” uit zijn vorig album “Satisfy My Soul” laat de band in volle glorie horen, Jeremy Meek (bass), Andy Staves (gitaar) en Steve Beighton (sax) pakken elk uit met een meeslepende solo, grote baas Carrack laat zich daarbij niet onbetuigd en soleert rustig mee op piano en Hammondorgel.

Na een intense tournee in Groot-Brittannië is nu het Europees vasteland aan de beurt, “Dedicated” is een nummer dat hij speciaal in België en Nederland speelt vermits het hier toen het meeste bijval kreeg.

De setting wordt even intiemer gemaakt, met een beperkt drumstel, een staande bas en Carrack op akoestische gitaar speelt men eerst een sobere versie van Van Morrison’s “Into The Mystic” waarna we een warme versie krijgen van de love song “The Only One” en een prettige remake van “Life’s Too Short”. Dan is het tijd om één van zijn bekendste nummers te spelen “Tempted” een hit gezongen in zijn korte Squeeze-periode, door iedereen meteen herkenbaar en door velen meegezongen. “Bet You Life” een nummer uit zijn jongste album, krijgt hier een XL-uitvoering, waarbij sax speler Steve Beighton zijn longen nog eens uit zijn lijf mag blazen en Carrack solo’s perst uit zijn Hammondorgel en piano, knap dat de band niet alleen 3 minuten songs doet maar ook laat horen dat ze top zijn in hun genre. “Love Will Keeps Us Alive” is een nummer dat verscheen op het album “Hell Freezes Over” van The Eagles, het werd geschreven door Paul Carrack, Jim Capaldi en Peter Vale en kreeg ook nu een bewonderenswaardige uitvoering. Finaal kregen we nog “The Living Years”, de hit die Mike and The Mechanics op de kaart zette. Voor het laatste nummer vroeg Carrack aan het(zittend) publiek even de beentjes te strekken, een dansje te plaatsen en te genieten van zijn eerste zelfgeschreven en knappe hit “How Long”, het publiek reageerde enthousiast en zong en swingde lekker mee met dit onweerstaanbaar nummer, Paul Carrack apprecieerde de fijne reacties van het publiek en genoot zichtbaar. De toegift bleef dan ook niet lang uit, de Mike and The Mechanics hit “Over My Shoulder” werd ook geestdriftig meegezongen. Weer verliet de band het podium maar het publiek liet hen niet gaan, waarna men nog een cover van Marvin Gaye’s “What’s Going On” speelde, Carrack vermaakte zich duidelijk, deelde handjes uit, liet selfies maken of maakte er zelf, een concert waarbij duidelijk zowel de artiesten als het publiek zich amuseerden.

De muziek van Paul Carrack is zeker niet vernieuwend maar met een gouden soulstem, heerlijke nummers en een ongelofelijke live-band creëer je een buitengewone show en dat is wat we kregen!!!

Luc Nuyts

Setlist: Too Good To Be True/ Satisfy My Soul/ Late At Night/ Sleep On It/ Watching Over Me/ Eyes Of Blue/ Dedicated/ Better Than Nothing/ Into The Mystic/ The Only One/ Life’s Too Short/ Tempted/ Bet Your Life/ Love Will Keep Us Alive/ The Living Years/ How Long Encores: Over My Shoulder/ What’s Going On

Foto JiVe

Meer foto's JiVe

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 09/05/17