AMERICAN AQUARIUM @ L’ISTWAAR, OUD HEVERLEE -13/11/15

American Aquarium (AA) is een alt-country band uit Raleigh, North Carolina, die in 2006 opgericht werd. Hun naam komt uit de opener van “Yankee Hotel Foxtrot” (“I Am Trying To Break Your Heart”), een nummer van Wilco, waarin Jeff Tweedy zingt over een eenzame man in een grote stad: “I a man American aquarium drinker. I assassin down the avenue…” Dat AA de mosterd ging halen bij Wilco is niet zo ongewoon, want Wilco is een invloedrijke Amerikaanse rockband, die in 1994 opgericht werd door oud leden van de cultband ‘Uncle Tupelo’ (Jeff Tweedy, John Stirratt, Max Johnston en Ken Coomer).

De zeskoppige band bestaat uit BJ Barham (zang, ritme gitaar), Ryan Johnson (lead gitaar, banjo), Colin Dimeo (lead gitaar), Whit Wright (pedal steel), Bill Corbin (bas) en Kevin McClain (drums). Na hun debuut in 2006 met het album “Antique Hearts” bracht de band nog vijf studio albums, een live album en ”Bones”, een EP uit. In 2012 brachten ze “Burn.Flicker.Die” uit, met als producer Jason Isbell (Drive By Truckers), wat hun laatste album had moeten zijn. Hun zesde en nieuwste studio album heet “Wolves” en kwam begin dit jaar in eigen beheer uit, met de financiële hulp van de fans d.m.v. een Kickstarter project. Het album werd opgenomen in Muscle Shoals, Alabama. Frontman BJ Barham schreef (opnieuw) alle nummers.

 

De band is met méér dan 200 concerten per jaar, een echte tour band. AA tourt deze maand in de Lage Landen. Na Utrecht zijn ze deze week in Oud-Heverlee, Terneuzen en Nijmegen. Voor hun enig Belgisch concert, stond AA deze week in Oud Heverlee, in Listwaar, waar ze het nieuwe podium als eersten mochten inspelen.

Het was even voor tien als het zestal het podium opkomt en hun set opent, met enkele nummers uit hun laatste album “Wolves”. Waar de sfeer in “Man I’m Supposed To Be” en in de titelsong “Wolves”,eerst nog heel ingetogen, rustig en aftastend is (ik omschrijf het graag als of je met een gitaar voor de spiegel staat en speelt, terwijl je jezelf in de ogen kijkt); gooien deze zes muzikanten uit een van de zuidelijke staten, alles stevig van zich af met ruiger gitaarwerk van Colin DiMeo en Ryan Johnson, in “Southern Sadness”. Voor ”Hurricane” en in “Nothing To Lose” heeft Whit Wright zich naar zijn pedal steel gedraaid en kleurt hij het verhaal, over een orkaan heel snedig in. Singer-songwriter BJ Harman, die de hele set op een rode akoestische gitaar Gibson speelt, bewijst ook nu weer, dat hij een uitstekend zanger is, met een stem die die van Dylan en Steve Earle benadert. Beide nummers zijn niet de enige nummers, die uit het “Small Town Hymns” (2010) album komen. Later in de set is er ook nog de country rocker “Rattlesnake”. Een van de twee covers in de set is een nummer van een Willis Alan Ramsey. Dit nummer, van een cult artiest uit Alabama (zo vertelt ons BJ ons), die slechts twee albums uitbracht, verscheen in 1972 op een titelloos album, met als afsluiter “Northeast Texas Women”. “Abe Lincoln”, “Cape Fear River” en de uitbundige titelsong over vrouwen en drank, zijn drie nummers (van de zes, die ze hier vanavond brengen!) uit hun in de pers, erg geprezen “Burn.Flicker.Die” album (2012). Producer Jason Isbell leverde samen met AA, uitstekend werk. “Burn.Flicker.Die” is een rauwer en meer rock georiënteerd album, wat zeker blijkt uit “Abe Lincoln” en de titel song. Eerder, in 2009, brachten ze het album “Dances For the Lonely” uit. Voor de set hier in Listwaar (met opvallend veel jongere fans in de zaal) kiezen ze voor een andere rocker “Katherine Belle” en een rustiger nummer “Betting Man”. De set gaat na zo’n uur naar het einde toe, zoals hij begon, met nog enkele nummers uit het “Wolves” album. Tussen deze nummers door is er ook nog de tweede cover van de avond. “Spanish Pipedream” (aka “Blow Up Your TV”) is een country rocker van John Prine. Prine Prine begon zijn muzikale carrière als folkzanger in Chicago op het einde van de jaren 1960. Het fatalistische “Family Problems”, een nummer dat opnieuw ingetogen is en “Wichita Falls” (het eerste nummer van de “encores”), waarin de man waarover men zingt, om wat genegenheid snakt; zijn nummers die BJ als singer-songwriter en ook het album erg typeren. BJ omschrijft het zelf als volgt: “Strength, intelligence, instinctual, these insanely fierce animals free to roam wherever they please. But what really resonates with me are the social aspects of the wolf, the idea of the pack. The sum of all parts…” Door verslaving te zien als een roedel grommende wolven, laat BJ zien dat het probleem een opeenstapeling van ellende is, wat niet zo maar op te lossen is.

Wat bevestigt dit optreden van American Aquarius in de ‘Listwaar’ in Oud Heverlee? Dat American Aquarius een veelzijdige band is, die duidelijk weet welke richting ze uit wil. Verder bevestigen ze met een setlist zoals hier vanavond, met vooral nummers uit ”Burn.Flicker.Die” en “Wolves” (waarmee ze hoog scoorden), dat het hier niet om een toevalligheid gaat. American Aquarius is een band die zeker nog van zich zal laten horen. Daar ben ik die avond in Oud Heverlee van overtuigd! 

 

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

 

Set list: 1-Man I’m Supposed To Be / 2-Wolves / 3-Southern Sadness / 4-Hurricane / 5-Nothing To Lose / 6-Northeast Texas Women (Willis Alan Ramsey) / 7-Abe Lincoln / 8-Cape Fear River / 9-Katherine Belle / 10-Losing Site of Twenty-Five / 11-Betting Man / 12-Rattlesnake / 13-Lonely Ain’t Easy / 14-Spanish Pipedream (aka Blow Up Your TV) (John Prine) / 15-Jacksonville / 16-Family Problems / 17-Burn.Flicker.Die -- Encores -- 18-Wichita Falls / 19-Harmless Sparks -- (“Wolves”:  1-3,10,16,18 - “Burn.Flicker.Die”: 7,8,13,15,17,19 - “Small Town Hymns”: 4,5,12 - “Dances For The Lonely”: 9,11)

 

 

video's : Hurricane - Nothing To Lose - Katherine Belle - Losing Site of Twenty-Five - Betting Man - Rattlesnakebe

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

L’ISTWAAR, OUD HEVERLEE -13/11/15