BELGIAN BLUES NIGHT met BOOGIE BEASTS & D-TALE @ CC PALETHE, OVERPELT - 27/11/15

Boogie Beasts: dirty beats, hypnotiserende slides, huilende mondharmonica en lekker veel fuzz… Dat kan je verwachten van dit vierkoppig Limburgs / Luiks broederschap, dat leden van de psychedelische groep Voodoo Boogie (Jan Jaspers: zang, gitaar & Gert Servaes: drums) en van het geflipte garage duo The Goon Mat & Lord Benardo (Mathias Dalle: zang, gitaar & Fabian Bennardo: harmonica) verenigt. Boogie Beasts vertolkt zijn liefde voor elektrische delta-blues op een geheel eigenzinnige wijze, die al vlug productief zijn vruchten afwierp, zowel in de studio als op de podia. In het eerste jaar kwam er al een EP “The Game” uit en dit najaar, het debuutalbum “Come And Get Me”. Het is unieke mix van bezwerende trance blues en zwoele meeslepende boogie ritmes. Na de eerste voorstellingen in de MOD in Hasselt en in enkele andere steden, zijn de Boogie Beasts dit jaar aanwezig in CC Palethe in Overpelt tijdens de ‘Belgian Blues Night’.

D-Tale is een vierkoppige roots / blues band rond frontman Mario Pesic (zang / gitaar), Patrick Cuyvers (Hammond, piano), Steve Wouters (drums) en Eric Wels (bas). Zij brengen live vooral stevig eigen werk. Deze muziek veteranen speelden reeds in verschillende andere bands zoals Camden, Bass Papa, Jim Cofey, Last Call, Magic Frankie en Double Brown. D-Tale vindt haar inspiratie bij alle rock en blues helden van de jaren ‘50 tot nu. In hun songs dwepen ze met John Hiatt, maar wat betreft intensiteit en groove slaan de heren hun eigen pad in.

Het was voor een goed vol gelopen zaal, dat de cultuur verantwoordelijke / organisator Tom Coppers rond 20:45u het publiek welkom heette op de derde blues avond van dit jaar. Vooruitblikkend naar de volgende optredens, was hij fier om te kunnen aankondigen, dat in hun planning in februari 2016, het optreden van The Paladins (een Amerikaanse roots rock-rockabilly band uit San Diego, California rond gitarist Dave Gonzalez) vast ligt. Voor vanavond zijn er twee bands op het programma van deze “Belgian Blues Night”, met elk een pas uitgebracht debuut CD. Een grijze nevel heeft het podium gevuld, de sound check is gedaan, de instrumenten staan stand by en de zaal is er, zo te horen aan het gezellige geroezemoes, ook klaar voor…

Als eerste band, voor sommigen misschien wat verassend, openen de Boogie Beasts de avond. Wie er in Hasselt bij was, herkent in de intro de stem van Son House, die ons mee terug neemt naar de roots van de blues… Matthias Dalle staat geconcentreerd klaar achter de microfoon, om over te nemen met een nummer uit hun debuut “Come And Get Me”. Het drukkende, suggestieve “Coming Home To You” dat de set opent is een knap blues nummer, dat meteen al voorzichtig en gecontroleerd alle registers open zet. De trend is gezet en het viertal zal nog zeven keren putten uit hun debuut album. Het is een meer ontspannen en zelfzekere band, die we vanavond aan het werk zien, waarbij Jan Jaspers en Fabian Bennardo in nummers als “Shake ‘Em”, “Dig”, “Soul Keeps Crying” en “Do Her Thing” hun deel van de zang en harmonica voor zich nemen. Bennardo is een podium beest en weet hoe hij met het publiek moet omgaan. Hij is het die, samen met Mathias Dalle, er in slaagt om tijdens “Rainy Day” het publiek te doen meezingen, waarbij de Oh-Oh-Oh’s door de zaal echoën. Uiteraard veel aandacht voor nieuwe de nummers, maar met enkele oude nummers sluiten ze hun set, na zowat een uur af. “Clap your hands. Stand up!...” roepen ze als ze de boogie “Poor Black Mattie” inzetten en aan de finale beginnen. Je kan dansen als je wil, want met nummers als “Vegas” en het ondertussen gekende “Disco” (blues anders bekeken) is dit helemaal geen probleem… Wat duidelijk is na vanavond, is dat de Boogie Beasts er klaar voor zijn, om een volgende stap te zetten. Promotoren, waar wachten jullie nog op?  

De instrumenten op het podium zijn gewisseld en D-Dale, met als aanvoerder Mario Pesic, is er (met Patrick Cuyvers, voor eigen publiek) duidelijk klaar voor. Nog meer blues op deze blues night? Dit zal dadelijk moeten blijken… De set opent met “No Harm Done” en “I’m In Trouble”, twee nummers uit hun nog maar pas uitgekomen debuut album “Come Out And Play”. “I’m In Trouble” is een uptempo nummer, dat voor Patrick Cuyvers de eerste kans is, om de registers van zijn Hammond eens open te zetten. We kennen hem en weten, dat het is soms moeilijk is, om zijn jeugdig enthousiasme aan banden te leggen, als hij achter zijn orgel zit. Wat we ook weten is Mario Pesic’s affiniteit voor John Hiatt. Hij laat dit horen in uitstekende versies van “Riding With The King”, waarbij hij de gitaarsnaren niet spaart en “Feels Like Rainy Day”. Het wordt heel intiem als Pesic zijn akoestische gitaar neemt en gaat zitten voor “Cast Your Spell” (met enkel zang, wat orgel en gitaar), “Tell Me What Your System Is” en “Girl On My Mind”, dat hij opnam voor zijn vrouw. Ook de terreur in Parijs laat hen niet onverschillig. Hij zet de finale in met “War & Terror”, om daarna nog eens voluit te gaan met de blues rocker “In Time”, “Midnight Train” en (nog een laatste van Hiatt…) “Tenessee Plates”. Voor de extra’s moet het publiek niet lang aandringen, want een dankbare Mario Pesic komt nog terug, voor eentje uit de oude doos “If You Go en de herhaling van de titel song “Come Out & Play”.

D-Tale heeft de “Belgian Blues Night” rockend afgesloten en zo te horen aan de reacties op het einde, was iedereen daar heel blij mee. Ik zelf, had wat meer blues verwacht, maar zijn we niet wat verwend?... Ik kijk uit naar wat CC Palethe ons nog meer gaat brengen. The Paladins staat ondertussen al in mijn agenda van 2016. Voor details: raadpleeg onze website en, men zegge het voort!

 

Eric Schuurmans
Foto © Eric Schuurmans

 

Set list Boogie Beasts: 1-Coming Home To You / 2-Shut Up / 3-Shake ‘Em / 4-Dig / 5-Soul Keeps Crying / 6-Do Her Thing / 7-Rainy Day / 8-Ho Ney / 9-Blast / 10-Calling My Name / 11-Poor Black Mattie / 12-Soul On Fire / 13-Vegas / 14-Disco -- (1,3-7,9,10: “Come And Get Me”)

Set list D-Tale: 1-No Harm Done / 2- I’m In Trouble / 3-Riding With The King / 4-Come Out And Play / 5-Feels Like Rain / 6-Wish You Would / 7-Cast Your Spell / 8-Tell Me What Your System Is / 9-Girl On My Mind / 10-War & Terror / 11-In Time / 12-Must Have Been Blind / 13-Midnight Train / 14-Tenessee Plates -- Encores -- 15-If You Go /  16-Come Out & Play

 

 

meer video's Boogie Beasts : DO HER THING - RAINY DAY - HO NEY - BLAST & CALLING MY NAME - POOR BLACK MATTIE

 

meer video's D-Tale : FEELS LIKE RAIN - WISH YOU WOULDCAST YOUR SPELL

 

 

        

 

 

 

 

Artiest info
BOOGIE BEASTS  
D-TALE  

CC PALETHE, OVERPELT - 27/11/15