BETH HART @ DE OOSTERPOORT, GRONINGEN - 21/11/12

Artiest info
website  
facebook  

DE OOSTERPOORT, GRONINGEN - 21/11/12

 

Beth Hart heeft iets met Groningen, Groningen met Beth Hart. In haar Europa tour doet ze als enige plaats in Nederland, Groningen aan. Het concert is al maanden uitverkocht. Dit jaar verscheen haar meest persoonlijke album “Better than home”. Zeer goed ontvangen. Hoog gespannen zijn de verwachtingen, hoe deze nummers, de meeste rijk georkestreerd, live gaan uitpakken.

Het voorprogramma werd verzorgd door niemand minder dan Matt Andersen. Vorige week was hij support act voor The Tedeschi Trucks Band en …stond hij in De Amer te Amen. En nu staat hij bij Beth Hart. Werelden van verschil, maar dat hij “Staat als een huis” is overduidelijk. Wat een passie, emotie en muzikaliteit. Songs die ergens over gaan. Wat deze man in z’n eentje, met alleen een akoestisch gitaar, brengt. Daar kan een volledige band haast niet tegenop. Ga deze man zien en horen als hoofdact! Hij is regelmatig in Nederland.

Beth heeft er duidelijk zin in; “fucking great man, to be in Holland again”. Achter de piano begint ze met het vrolijke “Bang bang boom boom”. Daarna nog wat luchtigs, maar dan gaat de beuk erin; “Get your shit together”. Dat Jon Nicols (gitaar) een drijvende, maar bescheiden kracht is ook nu weer duidelijk. Er is een chemie met Beth. De rest van de band maakt een gedegen geheel met strak spel. Het heerlijk groovende “Rhyms” zet de hele zaal in beweging. Dan knalt er een piano intro de zaal in, gevolgd door zwaar gitaarwerk; een magistrale uitvoering van “Sick”.

“One eyed chicken” volgt. Gas terug: het emotionele “Sister Heroin”. Dit nummer komt van diep, nog steeds. En komt diep binnen bij het publiek. Dan een verhaal waarin ze trots verteld hoe lang ze nu al “sober” is. Bijzonder dat “LA song” tot drie keer toe opnieuw gestart moet worden omdat ze dat ene nootje even kwijt is. Ze is er zelf het meest verbaast over; zo vaak gespeeld, nog nooit fout gegaan. Het zij haar vergeven, sterker nog, het verhoogt alleen maar de stemming. Een prachtige uitvoering volgt. Daarna “Leave the light on”. Tijd voor een luchtigheidje. “It’s allowed to write a shitty song”; “Wash your feet” (you stinking motherfucker).

“Trouble“ van het laatste album; indrukwekkend. Maar er staan helaas veel goede songs van het nieuwe album niet op de setlist. Een kleine teleurstelling. Maar niet klagen, de beste cover ooit van “I’d rather go blind” (Etta James), zoals alleen Beth dat kan, maakt het allemaal goed.. Ook gitarist PJ stapt even in de spotlight met een fantastische solo. Even later krijgt drummer Bill Ransom de spotlight, inclusief snare als bongo. “Tell her you belong too me”, op het album een orkestreerde uitvoering, krijgt met band, live een andere lading. Hiermee gaan we naar huis of elders. Of.. blijven nog even want de dj in de foyer voelt goed aan waar het overwegend oudere publiek van houd; back to the 70s. Dansen met z’n allen. Groningen swingt …

Voor degene die geen kaartje konden bemachtigen is er volgend jaar een herkansing; afgelopen week is bekend gemaakt dat Beth Hart op het pretentieuze festival Holland International Blues Festival staat (3 en 4 juni 2016) en wel op vrijdag 3 juni. ….

Kritische noot
De bijzondere, geweldige Mat Andersen als support-act uit zijn zieleroerselen: de halve zaal kwebbelt gewoon door. Ben je muziek liefhebber? Waarom ben je hier ?
Bij Beth Hart: waarom vind je het nodig om tijdens een gevoelig moment tijdens “I’d rather go blind’ als een idioot te gaan schreeuwen. Ga naar een kroeg alsjeblieft…
Begrijp je het niet ?
Een nieuwe respectloze trend?
Maar…dit terzijde

Roelf Rozema
Foto © Roelf Rozema