ESPERANZA SPALDING @ DE ROMA, BORGERHOUT - 05/11/15

Esperanza Spalding stelt haar nieuwe project Emily's D+ Evolution voor. Sinds haar solocarrière van start ging in 2006 met Junjo, heeft ze 4 albums gemaakt. Met haar album 'Esperanza' had ze meteen wereldwijd het best verkochte jazzalbum in 2008. Haar volgende albums 'Chamber Music Society' en 'Radio Music Society' haalden verschillende Grammy's en awards binnen. Esperanza Spalding zoekt steeds naar nieuwe geluiden.

En dan is er nu het project Emily's D+Evolution. Van jongs af aan is singer-songwriter en bassiste Esperanza (Emily) Spalding geïnteresseerd in theater, poëzie en beweging en hierdoor is haar nieuwe project geïnspireerd. Dit nieuw project vraagt toch wat meer uitleg. Hierover zegt ze zelf. 'Emily is mijn tweede naam en ik gebruik dit als een innerlijke navigator. Dit project gaat over het terugblikken op het enthousiaste kinderlijke verleden, het herontdekken wat dient als kompas om verder te gaan en te evolueren'. Ze creëert een eigen wereld van klanken en sfeer, ondersteund met gebaren samen met haar 4 muzikanten.

Ze vindt zelf dat haar nummers niet echt thuishoren in de jazz en dit misschien niet is wat mensen ervan verwachten maar dat dit ook niet belangrijk is. Waar het om gaat, is dat iedereen mekaar aanvaardt, nl. 'unconditional love', een onvoorwaardelijke aanvaarding van mekaar. (Tevens het nummer uit haar album waar ze nu de set mee afsluit). Haar show is voor haar ook maar een excuus om zichzelf te zijn en de attributen zoals de bril enz. doen er niet toe. Ze wil een andere wereld creëren waar je ook als toeschouwer mag doen alsof je jezelf bent.

Het concert verloopt gelijkmatig met stevige drum, gitaar en natuurlijk de geniale baslijnen van Esperanza, afgewisseld met meer meditatieve en reflectieve momenten. Wat echter ook opvalt is dat er 2 muzikanten op het podium staan die niet enkel meespelen (Korg synthesizer en gitaar), maar ook nog een loepzuivere backing verzorgen. Wat vooral opviel, was dat het vocale niet moest onderdoen voor de toch 'heavy' instrumenten zoals de stevige baslijn, gitaar en pittige drums (die zelfs afgeschermd zat achter plexiglas) en er heel mooi harmonisch en zuiver bovenuit kwamen. Net als Esperanza zelf trouwens die ook heel mooi en helder vocaal uit de hoek komt. Ze wisselt de bas geregeld voor de piano en combineert dit alles met een soort experimenteel theater en gebaren performance die toch wel vrij uniek te noemen is. Een nummer wat ze bijvoorbeeld op de piano brengt is Elevator Operator. Dit brengt ze heel theatraal, uitgebeeld met veel bewegingen die verwijzen naar die lift en een diepzinnige tekst die toch iets verder gaat dan een liedje over een lift. Toch combineert ze dit weer met een showelement, een rood hoedje wat ook door de 'bell boys', liftbediendes in Amerika wordt gedragen. Zo is er ook een 'graduation' of afstudeer scène, ondersteund met de nodige attributen zoals diploma's en een 'opvoering van een opzettelijk onverstaanbare speech' met alweer een diepere betekenis en feilloos samen geciteerd, wat niet zo eenvoudig lijkt. Tot 2 keer toe brengt ze samen met de gitarist en de drummer een stevige baspartij waarin je ziet dat ze duidelijk allemaal genieten van hun 'zoektocht' en hier echt hun ding kunnen doen. Vooral de drummer die vanachter het plexiglas kan uithalen, kan hier volop zijn funkduivels loslaten.

De hele show is een zoektocht waarvan wij als toeschouwer deel van mogen uitmaken. Ook de bewegingen op de muziek waren soms miniem dan weer wat heviger maar steeds geloofwaardig en mooi in balans met elkaar en ondersteunend voor de muziek.

Dit was een avond, niet zoals alle andere waar je niet weet op voorhand wat je kan verwachten maar waar je toch meegevoerd wordt in een aparte wereld. Misschien dat de nummers wel allemaal in dezelfde lijn liggen maar dit is duidelijk een persoonlijk en geëngageerd project met goeie muzikanten en een frisse nieuwe manier van muziek brengen of je nu van jazz houdt of niet. Het maakt niet uit.

'Pretend to be yourself!

Christel Denoyel

Foto © JiVe

meer foto's @JiVe

Setlist: Good Lava / Earth to Heaven / Judas / Ebony and Yvy / Noble Nobles / Farewell Dolly / Funk the Fear / Elevator Operator / Rest in Pleasure / The One / Unconditional Love.
Bisnummers : Esperanza solo en 'a capella' / I want it Now.

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 05/11/15