MIKE WHEELER BAND @ MOD, HASSELT - 12/11/15

Al meer dan dertig jaren, sinds zijn eerste concert met Lovey Lee (pianist van Muddy Waters in 1984), brengt zanger-gitarist Mike Wheeler (°1961) met opvallende gretigheid Chicago blues. W      heeler staat bekend als een (uitstekend) sideman en voor zijn invalbeurten bij o.a. Cadillac Dave & The Chicago Redhots, Sam Cockrell & The Groove, Nellie “Tiger” Travis en Big Ray & Chicago's Most Wanted. Met Big James & The Chicago Playboys nam hij vijf albums op. Wheeler richtte in 2001 met drummer Cleo Cole een eigen band op, die ook nog bassist Larry Williams en keyboardspeler Brian James geïnteresseerd vonden. Ze traden op met o.a. Koko Taylor, Buddy Guy, B.B. King, Shemekia Copeland, Jimmy Johnson, Son Seals en Willie Kent. De Mike Wheeler Band debuteerde in 2003 met een titelloos album, dat erg funky was en pas veel later volgde in 2012 bij Delmark Records, een Chicago blues album “Self Made Man”.

Op het programma van move2blues stond in november op de gebruikelijke donderdagavond, in de (goed volgelopen) MOD Club, de Mike Wheeler Band. Rond negen uur deed Danny de inleiding en startte Wheeler aan zijn eerste set, met als opener de titelsong van hun laatste album “Self Made Man”. Onmiddellijk werd het gehoor van de aanwezigen al, met een luide portie power blues getest. Na Elmore James’ “It Hurts Me Too”, volgden ook nog het funky “Here I Am”, het swingende “Big Mistake” en wat later op de avond “Walkin’ Out The Door”. Dit nummer, dat door Wheeler komisch ingeleid werd, is het cynische verhaal van een vent, die bij zijn slechte vrouw (inclusief “badass”) weg gaat.

Al na enkele nummers stelde Mike uitgebreid zijn band voor. Links naast hem, bassist, zijn funk maatje en co-songwriter Larry Williams. Williams speelt linkshandig op een vijfsnarige bas gitaar en toonde op het einde van de eerste set, zijn uitstekende ‘bas-slapping’ techniek. Hij en Wheeler vielen vanavond weer als duo op, omdat ze vaak dezelfde danspasjes op het podium doen. Achter Wheeler zit drummer Cleo Cole, het andere deel van de power ritme sectie en aan de andere zijde rechts, toetsenist en medeoprichter Brian James. Hij is de enige blanke van het goed afgestemd viertal. Williams en Cole kennen elkaar van hun ‘Big James & The Chicago Playboys’ samenwerking.

Wheeler combineerde zijn eigen composities afwisselend, met veel werk van zijn muzikale voorbeelden. Dit begon bij John Lennon (waarbij hij éérst vraagt, of we van The Beatles houden?) en zijn bezorgdheid in “Dear Prudence”. Dit is een nummer over Prudence Farrow, zuster van actrice Mia Farrow. Zij reisde in 1967 met The Beatles mee, tijdens hun bezoek aan de goeroe Maharishi Mahesh Yogi in India. Prudence zonderde zich van de rest van het gezelschap af en ging geheel op in de transcendente meditatie. Lennon maakte zich zorgen, en schreef toen Dear Prudence. Daarnaast is er ook werk van Buddy Guy (“I’ve Got The Blues” en “Baby Please Don’t Leave Me”) en in set twee, opnieuw Elmore James met zijn klassieker “Dust My Broom”, SRV (“Pride & Joy), Robert Johnson (Sweet Home Chicago”), BB King’s slow blues “Sweet Sixteen” en Willie Dixon “Let Me Love You Baby”; een nummer dat Wheeler al op zijn debuut album opnam.

Niet alleen ouder werk was er te horen, maar Wheeler kondigde ook enkele songs aan, als nummers voor een “next” album. Eerst was er opnieuw Chicago blues met “I Turn It Up”, waarna de band (onder het motto “shit happens”) een rock band werd, met “Brand New Cadillac”. De derde nieuwkomer, “Sweet Girl” volgde wat later en was opnieuw meer funky. Dat Wheeler het volk mee had, was tijdens de show heel duidelijk. Als hij in zijn tweede set pauzeerde en zijn gsm nam, om éérst een foto van het publiek te nemen en daarna (voor zijn vrienden in Chicago) een korte video “(say) Hello Chicago” te maken; deed het publiek heel enthousiast mee. Ja, zo is Mike Wheeler en zo enthousiast is ook zijn muziek. Voor de “encores, moesten we in feite niet aandringen, want de sfeer zat er toen goed in en hij stelde zelf voor, om nog even verder te doen. Wheeler begon als een echte zwarte ‘Blues Brother’ met de gospel - meezinger “Turn On Your Love Light (Let It Shine). Het nummer ging vloeiend over in “Jessica”, dat we uiteraard van de Allman Brothers Band kennen, in “Shout” (The Isley Brothers) en eindigde met “Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine” (James Brown medley)… Moet er nog meer zijn, vroegen sommigen in Hasselt zich af?...

Mike Wheeler’s teksten liggen in de lijn van eerdere blues verhalen en gaan over misstappen en het bijhorend berouw na de zonde. “Self Made Man”, de titelsong suggereert een zekere algemene “fierheid” om geleverde prestaties, behalve als men er niets van bakt: “Well, I can't blame it on nobody else, all the blame goes to myself, I'm a self made man and I made myself have the blues'… Wat zegt het spreekwoord of gezegde ook weer over “zelfkennis”?...

Mike Wheeler was er vanavond in de MOD in Hasselt, niet om te bewijzen hoe snel, goed of… hij was, maar op de éérste plaats, om zich zelf te zijn. Wheeler luisterde heel goed naar hoe de oude blues mannen het deden en nam het allemaal, in de voorbije decennia in zich op. Zijn songs zijn een tribute aan zijn helden. Mike Wheeler en zijn band slaagden erin iedereen te boeien en op het einde van de avond, met een goed gevoel naar huis te laten gaan. Dat is een goede definitie van “entertainen”. Op donderdag 10 december is move2blues er weer met Egidio Juke Ingala & the Jacknives (IT). Raadpleeg voor details onze website!

 

Eric Schuurmans

Foto © Michel Verlinden - meer foto's

 

Set list: Set1: Self Made Man** / It Hurts Me Too (Elmore James) / Here I am** / Big Mistake** / Dear Prudence (The Beatles, John Lennon - 1968) / Damn Right, I’ve Got The Blues (Buddy Guy) / Baby Please Don’t Leave Me (Buddy Guy) / That’s What Love Will Make You Do* // Set2: Dust My Broom (Elmore James) - Pride & Joy (Stevie Ray Vaughan) - Sweet Home Chicago (Robert Johnson) / Sweet Sixteen (BB King) / I Turn Up / Brand New Cadillac / Walking Out The Door** / Sweet Girl / Let Me Love You Baby* (Willie Dixon) // Encores // Turn On Your Love Light (Let It Shine) (gospel medley) -  Jessica (Allman Brothers Band) - Shout (The Isley Brothers) - Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine (James Brown medley)… // Uit de albums *“Mike Wheeler Band” & **“Self Made Man”

 

 

video's : Medley met o.a. Sweet Home Chicago - Sweet Sixteen - I Turn Up

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

MOD, HASSELT - 12/11/15