THE PICTUREBOOKS @ AB, BRUSSEL - 03/11/15

The Picturebooks: Rauwe, Duitse blues-rock op ‘The Imaginary Horse’ tour!

Voor The Picturebooks is “Imaginary Horse” het nieuwe album, waarvoor ze momenteel promotioneel touren. Dit Duits duo bestaat uit Fynn Claus Grabke (zang, gitaar) en Philipp Mirtschink (drums). Hun muziek is rauwe blues, met daar doorheen gefusioneerde garage rock en hallucinerend gezang, dat ook rond de tipi’s van de indianen te horen is. Tot op heden brachten ze enkele albums in eigen beheer uit, maar sinds ze in de States openden voor The Eagles of Death Metal, moet alles anders gaan, want ginds staat de deur voor hen, op een kier open. Deze week stonden ze t.g.v. hun ‘Imaginary Horse Tour’ in de AB Club in  Brussel, met The Loraines die voor hen openden.

Hoe begint ge aan de avond als ge een album wilt promoten, geen PR gebruikt, enkel het publiek en de sociale media aanspreekt en alles minimaal wilt houden? Met sterke, overtuigende songs, zou ik durven voorstellen. En zo geschiedde. Maar eerst waren er kort The Loraines. Het is nog een vrij jonge band. Ook zij komen uit Duitsland (Berlijn) en zijn Mammut (bas), Elias (drums) en Pat (zang). Ze brachten vorige maand hun debuut album “Trust” uit. Als opener passen zij met hun mengsel van zware neo-blues, garage rock en psychedelische grooves in het plaatje van deze avond.  

Rond 21u30 zijn de instrumenten van de bands gewisseld en de gitaren gestemd en, is de bijna volgelopen AB Club (baarden, tatoeages en nog meer ruigs waren vanavond een must) klaar voor The Picturebooks. Met niemand achter de PA, het volume ingesteld op 100dB en enkel Claus achter de knoppen van de lichten (die mee de sfeer van de show bepaalden), begint het duo er geconcentreerd aan. Philip Mirtschink zit gebogen en geconcentreerd klaar op zijn eilandje, achter de drums, met twee zware rode trommelstokken in de handen. Fynn Claus Grabke opent de set met een lange gitaar solo, dat enkel onderbroken wordt door Mirtschink als hij furieus, met zijn elle boog en volle hand met zijn volle gewicht, op zijn grote trom slaat. Na deze korte intro (“Imaginary Horse”)gaat het nummer over in de blues stomp “Your Kisses Burn Like Fire”. Het nummer rolt eerst langzaam en vrij rustig uit de boxen en groeit met het refrein naar een climax, die door het repetitieve sensueel en indringend overkomt. De trend voor de avond is gezet en we weten, wat nog mogen verwachten. De band zoekt duidelijk met hun sound de onontgonnen sub genres op, waarbij er ruimte is voor muzikale chaos en niet traditionele melodieën. Een set list is hier onbestaand want alles komt er zoals het de avond past. Ik herken zeker stukken uit nummers van hun nieuwe album “Imaginary Horse”, maar je kan op de nummers die ze brengen, geen afgelijnde namen op plakken. Wat we zeker konden horen zijn (fragmenten uit) “PCH Diamond”, “1000 Years Of Doing Nothing”, “Hail These Words” en “These Bridges Must Burn”; waarbij steeds de repetitieve refreinen en de dynamiek, die Mirtschink in zijn drummen legt, heel belangrijk zijn.

Na ongeveer een uur bedankt Grabke heel enthousiast het publiek, want dit hadden ze hier in Brussel duidelijk niet verwacht. Ze touren momenteel in de buurlanden en, België en zeker de AB zijn (zo vertelt Grabke - merk op dat Mirtschink, tijdens de show, nog geen woord te veel gezegd heeft) geweldige plekken. Met veel f**cks herhaalt Grabke zijn dankbetuigingen en vraagt hij aan het publiek om hen via de sociale media te blijven steunen. Hij vertelt ook dat Mirtschink door de pijn in zijn schouder na een motor ongeval, vanavond niet voluit kan gaan en, dat hij dus maar moet afzien, als we nog een extra nummer willen horen. Het extra nummer dat ze doen is de enige cover van de avond. “Lucky Star” (uit het titelloze debuut solo album uit 1983) van Madonna gaat onder het mes van het bezweette duo, dat er echt diep voor gegaan is. Ik denk niet dat iemand die er vanavond in de club bij was, dit zal ontkennen. Volgend jaar willen ze er met nieuw materiaal opnieuw zijn, dat hebben beloofd. Het applaus op het einde, mag niet uitbundig lijken, maar dat hadden Fynn Claus Grabke en Phillipp Mirtschink m.i. ook helemaal niet verwacht. Grabke zette zijn gitaar op de grond, sprong van het podium af en rende naar de merchandising hoek, waar hij veel tijd over had voor zijn fans die er al op hem stonden te wachten. Een prima avond!           

Dat beiden motor fanaten zijn, blijkt uit hun promo video en de titel van hun nieuwe album “Imaginary Horse” en, dat ge met twee man evenveel decibellen kunt produceren, dan met een meerkoppige band, is me na dit optreden in de AB Club, zeker bijgebleven. The Picturebooks zijn muzikanten die je fascineren door hun eigenzinnigheid, originaliteit en passie. Ze passen daarbij voor alles wat niet het hunne is...    

Brussels...WTF!!!???!!! YES!!!

Eric Schuurmans

Foto © Eric Schuurmans

 

 

 

IMMAGINARY HORSE / YOUR KISSES BURN LIKE FIRE

meer video's : VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO 4

 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL - 03/11/15