THERAPY? @ HET DEPOT, LEUVEN - 28/11/15

Te zien aan de opkomst in het Depot is de punkrock/metal van Therapy? nog steeds alive and kicking. De Noord-Ierse rockers etaleerden met veel bravoure en weidse gebeuren hun kunnen. Dat ze de 50 naderen of bijna voorbij zijn, was enkel te merken aan de tussenkomsten van zanger Andy Cairns: zo konden ze even op adem komen.

Therapy? liet een 6-tal maanden geleden hun 14de worp op het publiek los. Op 'Disquiet' staan een paar pareltjes, die doen herinneren aan de Therapy? van 20 jaar geleden. Maar het échte snedige is er toch vanaf. Die verdomde leeftijd zeker?

De groep steekt alvast goed van wal met 'Disquiet', gevolgd door oldies 'Isolation' en 'Die Laughing'. Het teken voor de eerste 5 rijen, vol dertigers en veertigers, om het op een pogoën van jewelste te zetten. De iets gezapigere medemens zoekt dekking, maar al te veel schade berokkenen de wild springende fans niet, geen 10 minuten verder zijn ze alweer wat bedaarder. Die verdomde leeftijd toch.

Andy Cairns  speelt de rol van getergde zanger/gitarist met verve: met opengesperde ogen zingt hij zijn mantra's de zaal in. En al is hij niet 's werelds grootste zanger, het valt toch op dat hij nog steeds goed bij stem is.

De prijs voor meest enthousiast bandlid gaat echter naar bassist Michael McKeegan. Hij springt in het rond als een jonge hinde, lacht het meest, en jut het publiek op het juiste moment op. En bovendien blijkt hij ook nog een goede tweede zanger te zijn ook.

Dat het hele optreden voorbijraast als een supersonische trein, hoeft weinig uitleg. De metal/punkrock die Therapy? ondertussen zo goed onder de knie heeft, is weinig ingewikkeld, maar dat hoeft ook helemaal niet: de mensen zijn gekomen om zich te amuseren, de groep is gekomen om zich te amuseren, en het spelplezier spat er dan ook vanaf.

Er wordt ook al eens aan publieksinteractie gedaan: zo wordt ons gevraagd om als intro voor 'Stories' luidkeels 'Neil, drum like a motherfucker' te scanderen. Er wordt gretig op ingegaan. De veertigers voelen zich weer volop twintigers. Therapy? heeft duidelijk begrepen waarvoor het publiek komt: om de bekende songs van de Ieren te horen. 'Knives', en 'Troublegum' volgen elkaar in sneltreintempo op, en 'Teethgrinder', met een stukje 'Teenage Kicks' zet de finale in. Ondertussen zijn de crowdsurfers op het podium geraakt, en storten ze zich met een zekere doodsverachting het publiek in. McKeegan moet er zowaar om lachen.

Nu, de groep kan moeilijk het podium definitief verlaten zonder hun grootste hit te brengen. 'Diane', oorspronkelijk van Hüsker Dü, blijft een beetje een rustige eenzaat in hun repertoire, maar is dat niet zo vaak? Vraag maar aan Belgische rockers Triggerfinger, die tot het einde van hun dagen 'Follow Rivers' zullen 'moeten' brengen.

Al bij al een amusante avond vol jeugdsentiment. Hopelijk verschijnt Therapy? in 2016 op de festivalpodia.

Kathy Van Peteghem

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 28/11/15