THE VAN JETS @ HANDELSBEURS GENT - 12/11/15

The Van Jets brachten in april van dit jaar hun vierde album 'Welcome To Strange Paradise' uit. Een tijdje later begonnen ze aan een releasetour, die hun op 12 november eindelijk naar hun tweede thuis, Gent, bracht. De Oostendenaren timmeren al zo'n 10 jaar aan hun rock-weg, en hen bezig zien blijft een interessant en opwindend tijdverdrijf.

 

Maar eerst was het tijd voor Great Mountain Fire uit Brussel. Deze bende jonge honden bracht een mengeling van rock en pop, doorspekt met funky ritmes en dansbare reggae deuntjes. Ons deden ze al eens denken aan Team William. De groep amuseerde zich duidelijk, en naar het einde het publiek ook. Wel een beetje spijtig dat het grote applaus pas kwam bij het laatste lied van hun set, ze hadden toch iets meer enthousiasme verdiend.

Het optreden van The Van Jets in de Handelsbeurs was uitverkocht, en dat zorgde voor een aangename sfeer die bij tijden uitgelaten werd. Het publiek, grotendeels vrouwelijk en jonger dan 25, was er duidelijk klaar voor, want al van bij de eerste tonen van 'Carpet Man' werd er meegezongen en gedanst. Voor de liveshows heeft de groep trouwens een extra groepslid: Floris De Decker, in het 'echte' leven zanger en bezieler van Team William, zorgde voor de extra swingende noten op het keyboard. En ook al stond de man meestal letterlijk in de schaduw, zijn bijdrage aan de sound van The Van Jets mag zeker niet onderschat worden.

De meeste songs kwamen uit het laatste album, maar ook enkele 'oudjes' kwam aan bod. Zo schitterde gitarist Wolfgang Vanwymeersch meerdere malen, met als uitschieter de gierende effecten op 'Broken Bones' en ook op 'Down Below' ging hij het gitaarduel aan met zanger Johannes Verschaeve. Die laatste was trouwens opvallend rustig, vooral in het eerste half uur van het optreden. Was dat omdat dit een 'thuis'optreden was, of omdat zijn ouders in de zaal stonden? Hij droeg trouwens 'Pink & Blue', een mooi, zomers en zacht nummer, op aan 'de mamma en de pappa'. Of hoe een rockster toch nog altijd een beetje 'de zoon' blijft.

'Sound of Sea' klonk live dan weer veel hoekiger dan op plaat, wat het jonge publiek wel kon appreciëren. Een groot deel van het zo typische Van Jets geluid komt uit de basgitaar van Frederik Tampere, een man die trouwens zeer graag letterlijk op de rand van het podium balanceert, de hals van bas zweeft dan vervaarlijk boven het publiek. 'Dr Fred', zoals het petje op zijn hoofd ons vertelde, is op het podium een zeer extravert, en kleurrijk figuur, maar dit overschaduwt zijn kunnen niet. Tijdens '2 Tides of Ice' dook Johannes Verschaeve al crowdsurfend het publiek in, en hij werd dan even letterlijk op handen gedragen door zijn fans. Een fijn moment voor iedereen.

Na iets meer dan een uurtje zat het er al op, maar dat was zonder het enthousiaste publiek gerekend, die een lange bisronde eiste, én kreeg. Met 'Matador', 'The Future', en 'What's going on' ging de groep, samen met zijn fans de Gentse nacht in.

The Van Jets is een zeer goed geöliede livemachine, en dat staat de spontaneïteit soms een beetje in de weg. Wat het klinkt allemaal goed en 'af', de liveshow is mooi en niet té springerig, maar écht grote emoties vind je niet op het podium. Wie een feestje wil bouwen zonder al te veel nadenken, kan echter altijd bij The Van Jets terecht.

Kathy Van Peteghem

Foto's Yvo Zels

 

 

Artiest info
website  
   

HANDELSBEURS - 12/11/15