BROTHERS & BONES @ BOTANIQUE, BRUSSEL - 14/10/15

Mijn aanvraag voor dit concert was gebaseerd op de omschrijving op de site van Botanique met bijhorende geluidsclip. Iets wat ik wel meer doe om op die wijze “onbekende” groepen te spotten in het begin van hun carrière.  De omschrijving van hun muziek als: vrienden van Ben Howard met muziek die John Martyn en Pearl Jam mengt. Het Britse vijftal heeft als frontman Richie Thomas en die was ooit nog lid van de band van Ben Howard.  De Rotonde was redelijk gevuld om hen te ontdekken. De omvang van het publiek moet hun niet afschrikken want ze speelden al op grote festivals als Pinkpop en Werchter.

De band bestaat uit vijf leden met als opvallende toets dat er 2 drummers zijn. De ene op een traditioneel drumstel de anders op een soort van pauken en allerlei andere percussie. Toen ze opkwamen speelden ze “Omaha”, de song waar ze ook een videoclip voor maakten.  Een trage intro die overgaat in een stevige sound met meerstemmige zang. De vergelijking met John Martyn en Pearl Jam hield wel steek. Het hele concert door kregen de meeste songs diezelfde opbouw: een trage intro, een break en dan een stevigere sound. Naargelang het nummer was er een iets andere inkleuring of instrument in de hoofdrol.

Er zaten in de set enkele pareltjes bij: “Raining Stones” had een weids geluid dat herinneringen opriep aan jaren 80 groepen als The Alarm. “Why Be Lonely” was een feest voor de rockers met de gitarist in de hoofdrol. Hij was duidelijk de favoriet van de dames in de zaal. Ze hadden ook een traag nummer : “Everything To Lose” waarin de zang goed tot zijn recht kwam. Een andere topper was “Save Your Prayers” dat met de akoestische gitaar en de toch wel prominente gitaar iets van Snow Patrol had. Het beste hielden ze voor het laatste; “If I Belong” is een magistraal nummer dat het beste uit Mumford & Sons en de Kings Of Leon. De song kreeg een episch einde. Uiteraard kwamen er nog 2 bisnummers waarin nogmaals bleek wat een geoliede groep dit is.

De zang van Rich Thomas kwam soms niet goed door wat jammer was. Wat ik met wat slecht karakter nog kan aanmerken is dat tussen de liedjes hij bijna onverstaanbaar Engels sprak. Maar voor de rest is dit een band die muziek maakt die perfect in de tijdsgeest past. Muziek die zo op de radio kan. Ik ben bijna zeker dat ze deze zomer terug op enkele festivals zullen staan. Daarvoor maken ze de geknipte muziek.

(Lisael)

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL - 14/10/15