CHICK COREA & THE VIGIL @ DE ROMA, BORGERHOUT - 31/10/15

Armando Anthony ‘Chick’ Corea voelt zich zowel solo als in om het even welke jazzbezetting als een vis in het water. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste pianisten in de jazz en is een generatiegenoot van Herbie Hancock, Keith Jarrett en McCoy Tyner. Hij ontwikkelde zich tot een pianist met veel vindingrijkheid en energie. Hij experimenteerde met de Fender Rhodes, werd opgemerkt door Miles Davis en is te horen op baanbrekende opnamen als 'In A Silent Way' en 'Bitches Brew'. Toen hij Davis in het begin van de jaren ‘70 verliet, gooide hij zich op verscheidene projecten, waaronder de legendarische band Return To Forever. 

  

Wie dacht dat Chick Corea met the Vigil de gelijknamige plaat uit 2013 volledig ging spelen kwam bedrogen uit. Geïnspireerd door zijn vorige concert in Boedapest opent Chick met een nummer van Bela Bartok en zet meteen de krijtlijnen uit voor vanavond. Eigentijds elektronisch toetsenwerk naast de vleugel, en een samenspel van topmuzikanten waarin afwisselende solootjes onderschikt zijn aan het geheel.

Leuk om zien hoe Chick met een koebel het duelletje beslecht tussen de drums van Marcus Gilmore en percussieplejade van Luisito Quintero.. Het bekende ‘Footprints’ van saxofonist Wayne Shorter verbouwd Chick compleet tot ‘Fingerprints’, een soepel pianostuk op een gedreven ritme. ‘Royalty’ is het enige nummer uit het The Vigil-album, en hij draagt het op aan een van zijn helden, Roy Haines. Toevallig of niet de grootvader van drummer Marcus Gilmore. We zijn dan al bijna drie kwartier ver als we het bijzondere ‘Anna’s Tango’ te horen krijgen, een nummer dat in 2001 verscheen op ‘Past, Present and Futures’ en op gedragen is aan zijn moeder. Bassist Carlitos Del Puerto kan zich hier volledige uitleven met vingervlugge bruggetjes terwijl de Tim Garland de sax ruilt voor een basklarinet en daarmee een schitterend duelletje neerzet met gitarist Charles Altura. Na dit hoogtepunt krijgen we nog twee nummers te horen waarin drummer Marcus Gilmore mag uitblinken. De nummers overschrijden telkens ruim de tienminutengrens en zijn complex qua ritme en thematiek, maar Chick Corea, toch een van de grootmeesters van de moderne jazz, stuurt zijn speelmakkers haast ongemerkt aan en heeft ondanks zijn leeftijd, hij is inmiddels al 74, nog niets aan inventiviteit of souplesse ingeboet. 

Er kan ook nog een bisnummer af. Het bijna legendarische ‘Spain’, dat Chick Corea componeerde in 1971 op de fundamenten van Rodrigo’s ‘Concierto d’ Aranjuez’ en terugblikt op de ‘Return to Forever’-periode. Het is ongetwijfeld het meest melodieuze en toegankelijke nummer van de avond en brengt daardoor wat rust na een avontuurlijke avond vol complexe composities, virtuoze performances en intrigerende invalshoeken. 

Johan Vanonckelen 

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

Chick Corea, piano, keyboards; Tim Garland, saxophone; Carlitos Del Puerto, bass; Marcus Gilmore, drums; Charles Altura, guitar Luisito Quintero, percussion 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 31/10/15