DAVE MCGRAW & MANDY FER @ LISTWAAR, OUD-HEVERLEE - 16/10/15

Dave McGraw, die in een vorig leven (vooral) ‘wildlife’ bioloog in Mexico en het Noorden van de States was & Mandy Fer, die ruime tijd in Spanje muziek en cultuur studeerde, zijn al enkele jaren een Amerikaans folk - rock - singer-songwriters duo. Tot 2010 hebben ze solo als singer-songwriter een eigen muzikaal leven gesleten. Als ze samen op het podium staan, zingt Dave McGraw en speelt hij akoestische gitaar & djembé. Mandy Fer zingt ook en speelt akoestische, elektrische gitaar en banjo (want dit hebben we vandaag zelf kunnen meemaken).

McGraw's troostende, fluweelachtige bariton stem, gecombineerd met Fer’s hoge en subtiel krachtige vocale aanpak, polijsten de nummers die ze samen hebben gegenereerd. Het ingewikkelde vlechtwerk van hun vocale harmonieën zijn onmiskenbaar uitzonderlijk. McGraw’s liedjes echoën verhalen van de cultuur en het landschap van het Amerikaanse Westen, waarin hij bedachtzaam zijn verhalen spint van alledaagse mensen, die op zoek gaan naar iets meer in hun aardse bestaan​​. Fer kiest voor een meer dromerige aanpak, waarin ze complexe en etherische beelden oproept, binnen haar zwoele en beklijvende melodieën. Haar krachtige elektrische gitaarspel (waarbij ze de effecten pedaal totaal niet schuwt) stuwt het duo show na show, avond na avond, doorheen hun unieke oprechte en levendige songs.

Hun muziek focust op ingewikkelde ritmes, close harmony en vermengt verschillende muzikale stijlen en genres als o.a. folkrock, Americana, singer-songwriter en roots rock. Dave & Mandy’s debuut duo album “Seed Of A Pine” (2011) is opgenomen in Chicago met producer Zach Goheen. Vorig jaar brachten ze een tweede album “Maritime” uit en was Goheen opnieuw hun producer.

Deze maand touren Dave & Mandy in België en in Nederland. Op vrijdagavond 16 oktober, was er in muziek café Listwaar in Oud-Heverlee een ‘Roots for Dinner’ en aansluitend (na het heerlijk pasta buffet) een optreden van hen gepland. Morgen volgt er Terneuzen en de rest van Nederland. Daarna is er een privé stop in Zwitserland en begin november zijn er nog twee optredens in Spanje gepland. Voor de tour is er opnieuw drummer Marty xx bij. Hij vergezelt hen tijdens deze korte Herfst tour.

Het is even na half tien als het optreden begint. Mandy en Dave beginnen akoestisch aan de set met “Waking The Dreamer”, de opener van hun debuut album “Seed Of A Pine”, gevolgd door “Tide Moon Ship Horn”, een van de drie nummers uit hun album “Maritime”. Over het nummer “Cat Creek” vertelt Dave dat het een nummer is, dat over vogels gaat. Hij als bioloog kan het weten. Mandy heeft haar blauwe Fender Strat omgehangen en soloot erg gedreven, waardoor het nummer, zeker door de herhaling en de climax op het einde, het eerste hoogtepunt van de set wordt. Met “Forget The Diamonds” wordt het opnieuw akoestisch. Dave houdt hiervoor zijn djembé tussen de knieën, waarna het weer heel intimistisch wordt. We wisten van een kort gesprek met beiden, dat voor het optreden hadden, dat er twee nieuwe nummers gepland waren. Een van de nieuwe nummers is “Magnolia Tree” . Mandy heeft hiervoor een banjo uit de kist gehaald en omgehangen. Het is een echt gebeurd verhaal, zo vertelt ze ons, voor dat ze het nummer begint. Uiteraard en waar ik zelf heel blij om ben, ontbreekt er “Carillon” vanavond niet op de set list; waar er ook een verhaal aan vast hangt en dat ik (wat verder) volmondig ga beamen. De songs van Mandy & Fer evoceren meestal  droomtoestanden, impressies en stemmingen, maar soms ook belevingen of gebeurtenissen, zoals nu, toen beide artiesten in A’dam op een toren de bronzen klok zijn hymne hoorden luiden.

Tijdens een interview, dat ik vorig jaar deed na hun optreden op het Country Festival in Sint Truiden vertelde Dave me het verhaal: “Ja, het is een verhaal dat direct gerelateerd is aan een van onze gebeurtenissen in A’dam. We hebben daar, in onze vrije tijd, Boudewijn (Zwart) ontmoet, de klokkenspeler / beiaardier van een ‘Carillon’- klokkenspel, dat in Westertoren in het centrum van A’dam is gebouwd in 1658. [nvdr: Carillon: een set van klokken in een toren, gespeeld met behulp van een toetsenbord of door een automatisch mechanisme, dat lijkt op een piano klavier] Boudewijn was die dag onze gids, toen we de Westertoren in het centrum van A’dam beklommen - met uitzicht op de voormalige volkswijk de Jordaan. We zijn toen via ladders verder omhoog geklommen tot aan de Carillon. Mandy heeft er zelf de linkshandige partij met hem even mogen meespelen. Toen we in de toren waren, was er een trompettist, die beneden vanuit een boot op het kanaal speelde. Beiden, de beiaardier en de trompettist (Reinier Sijpkens in zijn muziekboot in de Prinsengracht), speelden toen een “call & response” partij. Wij waren toen in de toren en dat maakte het samenspel nog verbazingwekkender en unieker. Een geweldige ervaring!...” De rest van het interview met Mandy & Dave, kan je hier lezen

Het tweede nieuwe nummer “Trainwreck” volgt er na “Dark Dark Wood”. “Trainwreck” is een transcendent, instrumentaal akoestisch nummer. Dave op djembé en Mandy op gitaar, waarbij Spanje soms niet veraf was. Dit was even wennen, maar belooft voor een volgend album! Met “Serotiny” sluiten Mandy en Dave de reguliere set af en blijft de sfeer nog even bezwerend. Na een verdiend applaus volgen er nog twee toegaven. Eerst is er een country song (waarvan ik de titel niet ken) en als afsluiter de tweede cover van de avond, het bekende “It Ain’t Me Baby” van Bob Dylan.

Na het optreden was het nog geruime tijd druk aan de CD stand, die aan de uitgang opgesteld was en waar beiden aanwezig waren. Ik zag er alleen maar tevreden (en kopende) mensen. Het was een avond, die bewijst wat we al langer wisten. Dave McGraw & Mandy Fer zijn twee top roots muzikanten, die je meenemen op hun reizen en die je dan ontroeren en vervoeren. Ik was blij dat ik met hen weer mee kon gaan…      

 Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer foto's © Manon Houtackers

 

Set List: 1.Waking The Dreamer / 2.Tide Moon Ship Horn / 3.So Comes The Day* / 4.Cat Creek* (“Coyotes Came”, Dave McGraw Band) / 5.Forget The Diamonds / 6.Moondance* (“Moondance”, Van Morrison, 1970) / 7.Magnolia Trees / 8.Carillon* / 9. Dark Dark Woods / 10.Trainwreck* / 11.Serotiny (May Our Music)* - encores - 12.a country song (?) / 13.It Ain’t Me Baby (“The Essential”, Bob Dylan, 2000) - - From the album “Seed Of A Pine”: (1,3,5,11) / From the album “Maritime” (2,8,9) / NEW songs: (7,10) - -

 

 

 

video's : SO COMES THE DAY - CAT CREEK - MOONDANCE (VAN MORISON) - CARILLON - TRAINWRECK - SEROTINY (MAY YOUR MUSIC)

Artiest info
website  
facebook  

LISTWAAR, OUD-HEVERLEE - 16/10/15