DEXTER ALLEN en MR. SIPP @ CULTUURHUIS LELIËDAAL, HOMBEEK - 8/10/15

Al sinds 1992 organiseert Delta Bee bluesoptredens in Hombeek. Vorig jaar kwam harplegende Rod Piazza naar de buurgemeente van Mechelen. Vanavond hadden ze met de dubbele act Dexter Allen en Mr. Sipp voor nieuwe namen gekozen die zelfs nog nooit eerder te zien waren in België. Beide heren komen uit MissisSippi en zijn momenteel heel hot in de blueswereld. In hun thuisland rijgen zij de awards aan elkaar. De hoofdfiguren hadden elk hun eigen band meegebracht.

Iets na 20u begon Dexter Allen aan zijn set. Buiten de opener, die een medley was waarin o.a. ‘Let The Good Times’ en ‘The Blues Is Allright’ zaten verweven, speelde Dexter eigen nummers. Hij heeft al 4 albums uit en hieruit selecteerde hij telkens 2 nummers. De blues van Dexter bevat duidelijk een flinke dosis soul en funk. Zo had ‘Hooked’ even goed een nummer van James Brown kunnen zijn en ook bij ‘Tired’ was het onmogelijk om stil te blijven zitten.

Pure blues hoor je het op het Albert King geïnspireerde ‘Put Your Bluez On Me’. Kippenvel kregen wij tijdens het trage ‘Night Time Loving’ en ‘Still Called The Bluez’. Dexter speelde jaren in de band van Bobby Rush en zijn laatste 2 albums werden bij zijn platenlabel uitgebracht. Zijn invloed was te horen op het weinig tot verbeelding latende ‘G String’. Opvallendste figuur in de strak spelende begeleidingsband was de frêle Cherita Brent. De 28 jarige drumster stond haar mannetje tussen al het dosis testosteron en bleek ook nog een stand-up comedian te zijn. Na 70 minuten zat hun uitstekende optreden erop.


Een half uurtje later was het aan Mr. Sipp om zijn Belgische debuut te maken. Wij zagen hem in mei nog op het Moulin Bluesfestival, dus wij wisten dat hij het publiek ging inpakken met zijn wervelende performance. Al de 4 muzikanten droegen (net als in Ospel) een nerdy bril zonder glazen als gimmick. De 39 jarige Mr. Sipp, die geboren werd als Castro Coleman, heeft reeds een carrière als gospelzanger achter de rug. Pas eind 2012 koos hij resoluut voor de blues. Deze keuze heeft hem geen windeieren gelegd. In 2013 was hij finalist in de International Blues Challenge en in 2014 won hij deze toonaangevende ontdekkingswedstrijd. Sindsdien stond hij op de grootste festivals in Amerika en wenkt er een internationale loopbaan.

Zowel tijdens het openingsnummer ‘Can I Ride’ en als tijdens BB’s ‘The Trill Is Gone’ was de invloed van de King van de blues te horen. Mr. Sipp heeft 2 albums uit, ‘It’s My Guitar’ (2013) en het recente ‘The MissisSippi Blues Child’. Op zijn debuut staat meer straight blues, terwijl de opvolger ook pure soulballads bevat. Van deze soulpareltjes hoorden wij het honingzoete ‘What Is Love’. Maar ook het stevige werk van Mr. Sipp kon overtuigen. Zo speelde hij tijdens ‘If Loving You Is Crazy’ een minuten lange solo met wah wah pedaal, eentje waarbij Jimi goedkeurend vanuit de hemel zou kunnen meeknikken.

Eén van de sterkste eigen nummers met een refrein dat in je hersenen blijft parkeren was ‘Hole In My Heart’. Steven Troch, de frontman van het terziele gegane Fried Bourbon, werd op het podium geroepen om een nummertje mee te blazen op zijn harmonica. Het laatste nummer van de reguliere set was een prachtige versie van Hendrix’ ‘Little Wing’. Voor de bis werden Steven en Dexter Allen terug op het podium geroepen voor een amusante ‘Rock Me Baby’.

‘Wie kon het meest overtuigen’ hoor ik u vragen: moeilijke vraag. Mr. Sipp is een echte showman, inclusief smoeltrekken en komische danspasjes, terwijl Dexter Allen een groot teddybeer gehalte heeft. Beide heren bezitten uitstekende gitaarskills en zijn gezegend met gospeldoordrenkt stemgeluid. Het zijn ook geboren entertainers die vlot contact maken met het publiek. Het cliché dat Mississippi enkel gekend is voor het ontstaan van de countryblues mag nu opgeborgen worden. Ook voor moderne elektrische blues levert de muziekstaat twee nieuwe gezanten die nog veel potten zullen breken in Europa.

Kris Vermeulen

 

Artiest info
DEXTER ALLEN  
MR. SIPP  

CULTUURHUIS LELIËDAAL, HOMBEEK - 8/10/15