ELLIOTT MURPHY @ DE MARKTHALLEN, HERK-DE-STAD - 09.10.15

Op deze zonnige vrijdag in oktober keken we verlangend uit naar het optreden van de levende legende als singer-songwriter Elliott Murphy in Herk-de-Stad. Maar alsof het zo heeft moeten zijn, ‘Murphy’s Law’ (‘what’s in a name’) heeft op deze dag toegeslagen voor deze sympathieke Amerikaanse muzikant die als sinds mensenheugenis in de Franse hoofdstad Parijs woont.

De aangekondigde spoorstaking van 9 oktober bezorgde hem en zijn vaste kompaan Olivier Durand urenlange vertragingen om vanuit Parijs in Brussel te geraken. Hierdoor kwamen ze maar net op tijd in Herk-de-Stad aan, om er na een snelle maaltijd een geweldig duo-concert te verzorgen voor een 250-tal aanwezigen, waaronder enkele fans die helemaal van de andere kant van België naar Limburg waren afgezakt om hun idool live aan het werk te zien.

Maar het goede doel van deze avond deed alle beslommeringen snel vergeten, want Elliott Murphy had zich persoonlijk geëngageerd om hier te komen optreden ten voordele van het ‘fistel chirurgisch programma voor vrouwen en meisjes in de derde wereld’ dat door de Herkse dokter en ‘Artsen Zonder Grenzen’-chirurg Geert Morren in Burundi wordt opgezet (zie het door hem ingesproken ‘YouTube’-filmpje over dit onderwerp).

Elliott Murphy is dan ook niet zomaar een zanger, want deze op 16 maart 66 jaar geworden ‘éminence grise’ van de folk- en rockmuziek heeft sinds zijn debuutplaat ‘Aquashow’ in 1973 niet minder dan 35 albums opgenomen en op de markt gebracht. De laatste in het rijtje was “Aquashow Deconstructed”, een volledig heropgenomen versie van die eerste plaat. Elliott Murphy werd geboren in New York, groeide op in Milwaukee en trok in 1990 naar Parijs. Naast muzikant is hij ook producer, schrijver van boeken en muziekjournalist geweest, o.a. voor het beroemde ‘Rolling Stone’-magazine. In zijn 42-jarige muzikale carrière heeft hij samengewerkt met ettelijke grote sterren in de wereld van de pop- en rockmuziek. Zo speelden of zongen o.a. Bruce Springsteen, diens vrouw Patti Scialfa, Billy Joel, Ian Matthews, Phil Collins, David Johansen (van punkgroep ‘The New York Dolls’), zangeres Shawn Colvin en toetsenist Kenny Margolis (van Willy DeVille en ‘Cracker’) mee op één of meerdere van zijn albums.

Elliott Murphy mag Bruce Springsteen, die even oud is als hij en bijna gelijktijdig met hem als muzikant debuteerde, een vriend voor het leven noemen. Als ‘The Boss’ met zijn ‘E Street Band’ in Parijs optreedt, vraagt hij Elliott Murphy bijna altijd mee op het podium om samen met hem een nummer te brengen. Sinds 1996 is de Franse gitarist Olivier Durand altijd de rechter- en soms ook linkerhand van Elliott Murphy geweest. Deze uit Le Havre afkomstig muzikant is een echte virtuoos op de gitaren, zowel op akoestische als elektrische exemplaren, en hij bespeelt daarnaast ook nog menig ander snareninstrument. Dat beide artiesten vrienden voor het leven zijn straalt dan ook van beiden af als ze samen op het podium staan.

Maar eerst wil ik u nog wat vertellen over het uitstekende voorprogramma van deze avond. Piet Vastenavondt, voor vrienden in de muziekwereld beter gekend als de Leuvense singer-songwriter ‘PETE’, kwam eind 2013 voor het eerst op de proppen als soloartiest met zijn uitstekende debuutplaat “I Am Wilson” die verscheen op het Belgische ‘Fandango Records’-label (zie ‘Rootstime’-recensie ).

In de vakpers bleven vergelijkingen met o.a. Ryan Adams, Neil Young en/of Jeff Buckley niet uit; referenties waaruit zelfs een leek kan afleiden dat het goed snor zit met deze muzikant. Vandaag mocht hij in laatste instantie de wegens ziekte afgemelde platenlabelpartner Kirri Valvekens vervangen in het voorprogramma van Elliott Murphy. En dat hij dit op schitterende wijze heeft gedaan, mocht blijken uit de grote bijval die hij van het publiek in Herk-de-Stad mocht genieten.

Met zijn drie bandleden Ian McCole (gitaar), Luk de Graaff (bas) en Jan De Maeyer (drums) bracht ‘PETE’ een korte set met acht songs, waarvan er vijf uit die debuutplaat afkomstig waren. Het fijne nummer “Would You Come Down” (video) droeg hij op aan zijn onfortuinlijke vriend Kirri. De enige coversong die in de set zat, was het wondermooie “Sweet Carolina” van Ryan Adams uit diens cd “Heartbreaker” van 2000. Verder waren er ook nog twee nieuwe, eigen nummers die allicht op een volgend album van ‘PETE’ zullen terug te vinden zijn: het oersterke “Rosalie” (video) en “Hold On”.

Na een korte onderbreking konden we overgaan tot de orde van de dag op deze aangename herfstavond, want het podium was vrijgemaakt voor Elliott Murphy en zijn muzikale partner en vriend voor het leven Olivier Durand. Beiden komen wat slungelachtig van achter de gordijnen in de coulissen opduiken, om er daarna meteen de beuk in te gooien met Murphy’s lijflied “The Last Of The Rock Stars”, de allereerste song die op zijn debuutplaat “Aquashow” stond. Ergens middenin de set grapt hij nog even dat er eigenlijk drie fases zijn in ieders leven: de jeugd, de middelbare leeftijd en de ‘you look good’-periode.

Geen enkel moment krijg je de indruk dat je naar een akoestische set aan het luisteren bent met uitsluitend de twee gitaren van deze twee tenoren in de instrumentale begeleiding. Twaalf nummers die eigenlijk maar een kleine greep voorstellen uit zijn enorme repertoire van meer dan 300 songs maken de setlist vol. Hetzelfde ‘The Last Of The Rock Stars’ komt aan het einde nog eens terug, maar nu in een mix met de stokoude en vaak gecoverde hit ‘Shout’ van ‘The Isley Brothers’.

Het publiek neemt natuurlijk geen genoegen met deze 12 liedjes en applaudisseert en roept hard om meer, wat Elliott Murphy en Olivier Durand dan ook maar al te graag komen geven. Als bonus kiezen ze voor twee covers met ‘Heroes’ van David Bowie en ‘Sweet Jane’ van zijn overleden vriend Lou Reed.

Daarna worden de plugs uit de gitaren getrokken en schakelen beide muzikanten over op een intieme, akoestische set die nog drie nummers uit Murphy’s eigen repertoire opleveren en met ‘Green River’ een fijne afsluiter van deze avond kent. Onnodig eigenlijk om hier nog eens te stellen dat de afwezigen alweer groot ongelijk hadden, maar zij die er wel waren hebben een onvergetelijke en leuke avond topentertainment gekregen.

(valsam)

Foto © Eric Schuurmans

meer foto's

SETLIST:
1. The Last Of The Rock Stars (uit ‘Aquashow’ - 1973)
2. Benedict’s Blues (uit EP ‘Intime’ - 2014)
3. Sweet Honky Tonk (uit EP ‘Intime’ - 2014)
4. Sonny (uit ‘Beauregard’ - 1998)
5. Take Your Love Away (uit ‘Selling The Gold’ - 1995)
6. You Never Know What You’re In For (uit ‘April – A Live Album’ - 1999)
7. Hangin’ Out (uit ‘Aquashow’ - 1973)
8. On Elvis Presley’s Birthday (uit ‘April – A Live Album’ - 1999)
9. Blissed Out In The Land Of Nod (uit EP ‘Intime’ - 2014)
10. And General Robert E. Lee (uit ‘Notes From The Underground’ – 2008)
11. Even Steven (uit ‘It Takes A Worried Man’ – 2013)
12. Mix van The Last Of The Rockstars + Shout (van ‘The Isley Brothers’ out 1959)
Bonustracks:
1. Heroes (coversong David Bowie)
2. Sweet Jane (coversong Lou Reed & Velvet Underground)
Acoustic set:
1. It Takes A Worried Man (uit ‘It Takes A Worried Man’ – 2013)
2. Come On Louann (uit ‘Soul Surfing’ – 2002)
3. Green River (uit ‘Strings Of The Storm’ – 2003)

 

meer video's : BENEDICT'S BLUES - BLISSED OUT IN THE LAND OF NOD - TAKE YOUR LOVE AWAY - YOU NEVER KNOW WHAT YOU'RE IN FOR - HANGIN' OUT


 

 

Artiest info
website  
facebook  

DE MARKTHALLEN, HERK-DE-STAD - 09.10.15

 

PETE