FRAZEY FORD @ TRIX, ANTWERPEN - 14/10/15

Het is een mooie affiche vanavond in de Trix-bar met als hoofdact de Canadese Frazey Ford en als voorprogramma het talentvolle Amerikaanse duo Dave McGraw en Mandy Fer. Dave en Mandy begonnen een goede vijf jaar geleden als muzikaal duo en brachten twee prima albums uit : “Seeds Of A Pine” (2011) en “Maritime” (2014). “Maritime” werd opgenomen bij hen thuis op de San Juan Islands (tussen Seattle en Vancouver). Ik zag hen in april 2013 bij hun eerste tour door Europa in het Toogenblik in Haren (Brussel) en was danig onder de indruk. Ik ben benieuwd hoe ze geëvolueerd zijn. Ze hebben  Andrew Lauher als extra muzikant bij die gans de avond met subtiele drumaanslagen een mooie aanvullende rol zal vertolken.

Het eerste nummer “Could Be Ghost” spelen beiden op een akoestische gitaar en de samenzang tussen hen is duidelijk een grote troef met Daves warme bariton en Mandy’s kraakheldere zangstem. Ze wisselen elkaar af op leadvocals, de andere zorgt dan voor de tweede stem of samenzang. Voor het tweede nummer “Tide Moon Ship Horn” namen ze een knappe video op en voor deze song schakelt Mandy over op elektrische gitaar en dit nummer is dan ook een pak potiger. “How The Sea” is verrassend funky, het is duidelijk dat ze een gevarieerder geluid ontwikkeld hebben ten opzichte van hun beginperiode. “Comin’ Down” wordt heel stevig vertolkt met een pittige solo van Mandy die in duel gaat met de akoestische gitaar van Dave; ook de zang is ongemeen fel. Mandy heeft een tweetal maanden geoefend op de banjo en begeleidt zich hiermee op het nerveuze, springerige “Magnolia Trees” met als onderlaag een discobeat van drummer Andrew. “Dark Dark Woods” ademt de desolate sfeer van het eiland uit waar de song werd opgenomen. Het nummer begint rustig maar mondt uit in een hevige apotheose met stevige kickdrums. Het nieuwe instrumentale “Trainwreck” toont wat een geweldige gitariste Mandy is en het samenspel met Dave op Djembe is ronduit indrukwekkend. Ze sluiten hun prima set af met het swingende “Serotiny (May Our Music)” en op basis van hun concert vanavond denk ik dat een doorbraak niet meer lang meer op zich zal laten wachten. (meer foto's)

Frazey Ford was jarenlang zangeres bij The Be Good Tanyas alvorens ze in 2010 haar eerste soloalbum “Obadiah” uitbracht. Deze plaat werd door de pers goed onthaald maar het is vooral haar tweede werkstuk, het hier begin dit jaar verschenen “Indian Ocean”, dat met superlatieven overladen werd. Dit album nam ze op in de legendarische Royal Studio in Memphis met muzikanten die o.a. met Al Green een aantal hits opnamen. Zo werd de americana van Frazey geïnjecteerd met Stax-soulinvloeden wat voor een heel warm geluid zorgt. Frazey (zang en gitaar) wordt bijgestaan door een gitarist, drummer, bassist en achtergrondzangeres. Deze Aziatisch ogende dame is blijkbaar een buurvrouw van Frazey en verzeilde ietwat toevallig in haar groep maar zorgt voor mooie accenten als tweede stem. Frazey Ford opent met het zwoele, lange “You’re Not Free” uit “Indian Ocean”. De break-up song “Done” zingt ze smachtend met Cat Power-achtige vocalen, ze heeft blijkbaar deze breuk nog steeds niet verwerkt. Ook “Three Golden Trees” wordt doorleefd gezongen. Ze is nog steeds in de wolken dat ze haar laatste album in de Royal Studio’s kon opnemen. De orgel- en koperblazerpartijen van de plaat moeten we vanavond wel missen. Haar songs hebben niet bepaald opbeurende teksten maar dit maakt ze deels goed met een cover van Otis Reddings “Happy Song”. Het uptempo “Separating” en de gospel “You Got Religion” zorgen dat er wat afwisseling komt in de voorts intieme set.

Frazey vertelt over de vlucht van haar hippie ouders van de VS naar Canada in haar jonge jaren als inleiding voor het prachtig langoureuze “One More Cup Of Coffee” (cover van Bob Dylan). Ze eindigt haar set met een knappe versie van het van Ann Peebles bekende “Trouble, Heartaches And Sadness”. Ze komt nog terug voor twee bisnummers : het funky, soulvolle “Blue Streak Mama” en sluit uiteindelijk af met het titelnummer van haar laatste album “Indian Ocean”. Het is een hoogstaande muzikale avond geworden met artiesten waarvan we (hopelijk) het laatste nog niet gehoord hebben.

Lou van Bergen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe


 

Artiest info
website  
facebook  

TRIX, ANTWERPEN - 14/10/15