GRAINNE DUFFY BAND @ MOD, HASSELT - 08/10/15‏

De Ierse singer-songwriter / gitariste Gráinne (uitspraak: ‘Gron-yer’) Duffy (°1986) is voor vele muziekliefhebbers zeker géén onbekende. Voor oktober, is ze door ‘move2blues’ de seizoen opener van hun maandelijkse blues avond in de Muziek O Droom in Hasselt. Wij van Rootstime interviewden haar tijdens Swing Wespelaar, Blues For The People 2013. Gráinne Duffy is afkomstig uit Castleblayney, in de provincie Monaghan. De stad is gelegen in het Noorden van Ierland, aan de grens met Noord Ierland, naast de weg van Dublin naar Derry. Duffy zingt géén Keltische folk songs, maar brengt Amerikaanse roots rock. Blues rock, soul en country vormen de basis van haar stijl. Als zangeres past ze goed in het straatje van Bonnie Raitt, Beth Hart, Lucinda Williams en Melissa Etheridge. Als zangeres stond Duffy in 2008 tijdens het Glastonbury Festival drie avonden op de ‘Acoustic Stage’ en trad ze op tijdens het ‘Blues On The Bay Festival’ in Warrenpoint, Noord Ierland. Duffy opende ondertussen al voor Robben Ford, Dino Baptiste, Shawn Jones en The Yardbirds.

Duffy debuteerde in 2007 met “Out Of The Dark”. Vier jaren later, in 2011 werd “Test Of Time” uitgebracht. Haar nieuwe (en éérste) live album is op verschillende locaties opgenomen tijdens haar éérste Duitse tour in het najaar van 2014. Van de vijftien nummers die er toen opgenomen zijn, is enkel de album afsluiter niet origineel. Negen nummers, het gros, is gekozen uit haar debuut album en twee nummers uit “Test Of Time”. Haar tour band bestond toen uit Paul Sherry (gitaar), Davy Watson (bas) en Eamon Ferris (drums). Gitarist Sherry stond al twee keren met Duffy in de studio en bassist Watson voor de opname van haar tweede album.

Voor haar Herfst Tour, die ze nu en in de volgen weken doet,  was voor het enige optreden in België, de MOD in Hasselt op donderdag 8 oktober “the place to be”. Op het podium staat (de kern van) Duffy’s reguliere tour band, Paul Sherry (gitaar) en Eamon Ferris (drums) en is Paul McCabe vanavond, de bassist van dienst. Grainne (ze draagt een fris wit kleedje en zwarte kousen) opent haar eerste set rustig op akoestische gitaar, met twee country blues nummers “What More Can I Do” en “Shine”. Daarna gaat het tempo omhoog en wordt de dame die omschreven wordt als “een kruising tussen Raitt en Bonnie Taylor”, harder met een reeks blues rockers als “Each And Every Time”, “Good Love Had To Die” (beide nummers uit “Out Of Dark”, 2007), “Let Me In” (uit “Test Of Time”, 2012), “Don’t Know Why” (met een reeks knappe bottleneck slides van Paul Sherry), een Peter Green slow en, om de set af te sluiten “Voodoo Woman”.

Set twee begint na de pauze (die nodig was om iedereen in deze intieme warme bunker) even af te koelen) begint opnieuw rustig. Eamon Ferris heeft enkele handdoeken op zijn drums gelegd om het geluid wat te dempen en om  de juiste sound te brengen voor enkele opwarmers als “Be Just Fine” en “Together”. Het gaat hier vanavond niet alleen om blues, want er is ook reggae met “Everyday”, waarna de sfeer er echt goed in zit  voor “Drivin’ Me Crazy”, “Time Is Not Enough” (een nummer dat vlot meegezongen wordt) en een tweede Fleetwood Mac “Rather Go Blind”. Duffy kondigt een nieuw nummer “Black & White” aan, dat de tweede set officieel afsluit. De ganse zaal dringt daarna uiteraard aan voor meer. Er volgen dan eerst nog een Bob Dylan cover “I Shall Be Released” en een nummer uit haar tweede album, een Southern rock song “Test Of Time”.

Grainne Duffy bedankte het publiek, verdween om snel naar de CD stand te lopen, waar ze tijd nam om met iedereen een babbel te doen die dat wou. Dit was een geslaagd concert en een goede opener, van een seizoen met interessante namen. Voor details, raadpleeg de Rootstime.be website, want wij houden alle roots liefhebbers altijd en snel op de hoogte!

Eric Schuurmans

 

meer video's:  BLACK & WHITE - TIME IS NOT ENOUGH - I SHALL BE RELEASED (BOB DYLAN) - DRIVING ME CRAZY - I'D RATHER GO BLIND

Move2Blues CONCERTS @ MOD HASSELT:
12.11.15: The Mike Wheeler Band (US)
10.12.15: Egidio Juke Ingala & The Jacknives (IT)
22.10.16: Boogie Beasts (BE) + Ian Siegal Band (UK)
!! ALBUM PRESENTATIE !!
14.01.16: Bourbon Street (BE)  
11.02.16: Paul Size Band (US)
10.03.16: James Super Chikan Johnson (US)
14.04.16: Big Pete Pearson & The Gamblers (US)
12.05.16: Jeff Jensen Band (US)

 

Artiest info
website  

facebook

interview

 

MOD, HASSELT - 08/10/15‏